23 maart 2020 1177 woorden, 5 min. gelezen

[Podcast] Murfy surft op de markt van reparatie van huishoudtoestellen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In de Franse huishouden bevinden zich 206 miljoen grote huishoudtoestellen. Als er een storing optreedt, is de eerste reflex om ze te vervangen. Guy Pezaku heeft zichzelf als missie gesteld deze reflex te veranderen via zijn bedrijf Murfy, een bedrijf […]

In de Franse huishouden bevinden zich 206 miljoen grote huishoudtoestellen. Als er een storing optreedt, is de eerste reflex om ze te vervangen. Guy Pezaku heeft zichzelf als missie gesteld deze reflex te veranderen via zijn bedrijf Murfy, een bedrijf dat zich bezighoudt met het promoten en faciliteren van reparaties. Naast heel wat technische vaardigheden heeft Murfy ook een reeks marketingtips ontwikkeld om het succes ervan te garanderen. In de podcast van vandaag gaat Guy Pezaku in detail in op zijn ondernemersavontuur en in het bijzonder op de marktonderzoekstechnieken die werden toegepast om zijn bedrijfsidee te valideren en het bedrijf te ontwikkelen.

Samenvatting

Cijfers over de markt van huishoudapparaten in Frankrijk

  • 8,8 miljard euro: het gerealiseerde omzetvolume in 2019 (bron: Gifam [Franse site])
  • +3,7%: waardegroei van de sector (bron: Gifam)
  • 3,4 miljard euro: het verkoopvolume voor het segment van kleine huishoudapparaten in 2019 (bron: Gifam)
  • 206 miljoen: het aantal grote huishoudapparaten in Franse huishoudens
  • 5,3 miljard euro: de waardering van de markt voor grote huishoudapparaten in Frankrijk
  • 2,7 miljoen: het aantal koelkasten dat jaarlijks in Frankrijk wordt verkocht (dit cijfer is al 10 jaar stabiel, bron Statista).

Een marketingidee om absoluut te onthouden

Het aanbod van Murphy is modulair en creëert een gevoel van vertrouwen dat in deze markt sterk ontbreekt. Deze modulaire aanbieding is progressief: tutorials voor het zelf repareren, het sturen van een technicus voor een forfaitair bedrag van € 75, korting van € 75 op een onderzochte unit als deze niet kan worden gerepareerd.

Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3 punten

3 kerncijfers van Murfy

Murfy bestaat 18 maanden, heeft 16.000 huishoudapparaten hersteld en heeft 60 medewerkers in dienst.

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: niet opgeven
Tip 2: luister naar anderen en overtuig uzelf niet van het feit dat uw idee perfect is
Tip 3: omring u goed, want het geheim is om nooit alleen op weg te gaan

3 essentiële vaardigheden voor het opstarten van uw bedrijf


Visie, management, luisteren

Hoofdstuk 2: het ontstaan van het ondernemersidee

Zoals zo vaak het geval bij start-ups, ontstaat het ondernemersidee uit een behoefte die door de ondernemer zelf wordt gedetecteerd, door een anomalie die in de markt wordt opgemerkt of, meer algemeen, door een “customer pain”.

Hier is hoe Guy Pezaku het ontstaan van het idee achter Murfy samenvat:

De klant is gewend om] een product te kopen dat in Azië is gemaakt, via container [naar Europa] is gebracht, wordt opgeslagen in een magazijn waar 2 mensen het komen ophalen, bij u thuis afleveren, installeren, het oude product meenemen en aan een recycleerbedrijf geven. Helaas zijn deze producten niet erg recycleerbaar. En ondanks dit alles is het interessanter dan een technicus te bellen die op 20 minuten afstand van uw huis woont [omdat] er geen reparatieoplossing is die simpeler, effectiever en efficiënter is dan de distributie van nieuwe producten die in Azië zijn gemaakt.

Het is dan ook begrijpelijk dat de inefficiëntie van de markt aan de basis ligt van Murfy.


Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept

De validatie van het bedrijfsidee gebeurde op een zeer slimme manier. Het marktonderzoek werd op het terrein uitgevoerd met behulp van een techniek die afkomstig is uit de etnografie: participatieve observatie. Inderdaad, zoals Guy Pezaku uitlegt:

Toen we begonnen, hadden we 2 uitdagingen: klanten vinden en reparateurs vinden. Dus we hebben de reparateurs zelf gemaakt. Van de 5 medewerkers zijn er 2 getraind in het repareren van huishoudelijke apparaten en zijn we naar de klanten thuis gegaan om reparaties uit te voeren. We hadden dus een soort dubbelleven waarin we tussen 7 uur en 16 uur  reparaties deden en vervolgens vanaf 16 uur op kantoor [waren] om het bedrijf verder te ontwikkelen.

Bij een marktonderzoek zijn de eenvoudigste technieken soms de beste, vooral als het gaat om het begrijpen van de dynamiek van een markt. Een advies dat we vaak geven is dan ook om uw bedrijfsidee (letterlijk) proberen te verkopen aan echte klanten. Deze vuurproef vormt een uitstekende aanpak voor uw marktonderzoek, omdat ze u in staat stelt om zowel praktijkervaring op te doen als het bestaan van een vraag empirisch te verifiëren.

Om meer te weten te komen over de kwalitatieve marktonderzoekstechnieken die in de etnografie worden gebruikt, kunt u onze online gids raadplegen.


Hoofdstuk 4: het begin

De eerste klanten vonden we via de website. Online reclame hielp om het bedrijf van klanten te voorzien. De aankoop van trefwoorden heeft dus bijgedragen aan het marktonderzoek. Zoals Guy Pezaku zegt: “Onze uitdaging in het begin was om ons bedrijfsmodel uit te testen en te proberen te begrijpen waarom mensen een beroep wilden doen op ons”.

Het idee hier is dat online reclame, verre van een doel op zich, kan worden gebruikt voor marktonderzoeksdoeleinden om “echte³” klanten aan te trekken en hun motivaties te analyseren. Het is een zeer pragmatische, betaalbare manier om uzelf te confronteren met de markt, op voorwaarde alleszins dat u in staat bent om de beloofde dienst te leveren en een functionele website hebt die klanten geruststelt over de geloofwaardigheid van uw bedrijf.

We bevonden ons in een situatie waarin het beter is om door te gaan, te testen en de uitdaging aan te gaan om te zien of het werkt, in plaats van te studeren, te begrijpen, te modelleren en eigenlijk dus in een zeer theoretische wereld te blijven hangen. Dus zochten contact in de praktijk, we hadden onze website, we begonnen met het genereren van flow, als er reparaties moesten worden uitgevoerd zouden we erheen gaan, dus zo wisten we al heel snel dat het werkte.


Hoofdstuk 5: de lancering

De eerste stap was het vinden van financiering. In juli 2019 werd een fondsenwerving van 1,4 miljoen euro gedaan met een investeringsfonds dat gespecialiseerd is in milieu- en maatschappelijke effecten. Hierdoor konden de diensten worden uitgebreid tot buiten de regio Parijse en ze over de hele regio aan te bieden.

Volgens Guy moet deze uitbreidingsfase, om te slagen, steunen op bekwame en betrouwbare mensen aan wie men kan delegeren, maar ook op een voorafgaande identificatie van de gebieden die groei kunnen genereren (een probleem dat vaak aan bod komt tijdens marktstudies).


Hoofdstuk 6: de toekomst

Het doel van Murfy is om de capaciteit van 2 tot 10 technici in alle regio’s te verhogen en in de komende 18 maanden 150 en vervolgens 200 mensen te bereiken. De volgende fase is de internationale ontwikkeling en groeiversterking voor nieuwe huishoudelijke productreeksen (ketels, rolluiken).

Toen we besloten om Murfy op te richten, kozen we ervoor om een groot bedrijf op te richten, geen KMO.

Guy Pezaku

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw startup

In 2020 veranderen we het formaat van onze podcasts. Het doel is om u te helpen bij het ontwikkelen van uw startup door u relevante informatie te geven over specifieke onderwerpen.

Onze podcasts zijn nu ingedeeld in hoofdstukken van ca. 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een bepaald onderwerp of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct het fragment te kiezen dat u het meest interesseert.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *