11 december 2020 805 woorden, 4 min. gelezen

Videopodcast: voor- en nadelen van Riverside.fm [test]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is zover, ik heb de sprong gewaagd. Ik heb zopas een videopodcast gemaakt met Riverside.fm, een nieuwe oplossing die dit jaar door 2 jonge Nederlanders werd gelanceerd. Ik heb dus Cast (audio podcasts) links laten liggen ten gunste van […]

Het is zover, ik heb de sprong gewaagd. Ik heb zopas een videopodcast gemaakt met Riverside.fm, een nieuwe oplossing die dit jaar door 2 jonge Nederlanders werd gelanceerd. Ik heb dus Cast (audio podcasts) links laten liggen ten gunste van Riverside.fm. Na enkele “blanco” tests en een opname met de CEO van Mendi.io wil ik graag mijn ervaring met u delen in deze blog.

test riverside.fm

1e test van videopodcast met Riverside.fm

Waarom een videopodcast?

Na een vijftigtal afleveringen van mijn podcast in audio te hebben geregisseerd en mijn techniek te hebben geperfectioneerd, miste ik het beeld om 2 belangrijke redenen:

  1. het is soms moeilijk om met de genodigde te interageren als er alleen maar geluid is. U kunt bijvoorbeeld geen teken doen om de gast te onderbreken en een nieuwe vraag te stellen. U bent afhankelijk van hun pauzes en als u een praatgrage gast tegenkomt, heeft u geen controle meer over de timing van de podcast.
  2. Ik ben altijd erg gefrustreerd geweest dat ik mijn podcasts niet effectief kon gebruiken op YouTube. Wat men ook beweert, YouTube is hét referentieplatform voor multimediacontent. Ook al geeft een platform als Libsyn u de mogelijkheid om uw audiocontent automatisch te exporteren naar YouTube, blijft die inhoud weinig aantrekkelijk zonder beeldondersteuning. Wie luistert er immers 20 minuten naar een videobestand… zonder video?

Te onthouden

Elk platform heeft zijn eigen voorkeursformaat. Muziekstreamingplatforms zijn ontworpen om gebruikers te hosten en te behouden op lange audiocontent. Videocontent daarentegen moet korter zijn om overeen te komen met een type verbruik als “snacking”. Het is daarom noodzakelijk om de videopodcast op te splitsen in deeltjes van maximaal 2-3 minuten die gemakkelijk kunnen worden geconsumeerd door een publiek met laag concentratievermogen In tegenstelling tot audiopodcasts, die worden geconsumeerd door een “ingesloten” publiek (in de auto, in het openbaar vervoer, op straat), wordt de videoclip thuis geconsumeerd tijdens momenten van ontspanning. Zappen is daarom heel gemakkelijk (vooral met het aanbevelingsalgoritme van YouTube) omdat de aandacht van de gebruiker vaak minimaal is.

Riverside.fm in het kort

Riverside.fm is een platform dat in 2020 werd opgestart. Ik hoorde er voor het eerst over in september 2020 toen ik begon na te denken over een overgang van audio- naar videopodcasting. Om een vergelijking te maken, zou ik zeggen dat Riverside alle voordelen heeft van het audioplatform dat ik eerder gebruikte (Cast) en voegt het er de videodimensie aan toe.

Het grote voordeel van Riverside.fm is dat u na uw podcast de bestanden van elke audio- en videostream direct kunt downloaden in het hoogste kwaliteitsformaat. Riverside.fm benadrukt de mogelijkheid om audio in wav-formaat te downloaden in vergelijking met een gecomprimeerd formaat zoals mp3. Wat mij betreft kan ik het verschil tussen het een en het ander niet zien. Bovendien biedt Cast alleen de mp3-optie aan en is de kwaliteit van mijn audiopodcasts tot nu toe onberispelijk.

We mogen wel niet denken dat het maken van videocontent net zo eenvoudig is als het maken van audio. Video vereist veel montagewerk en kost grosso modo 10 keer meer om te produceren dan audiocontent van dezelfde lengte. Zodra ik wat meer ervaring heb opgedaan op het terrein ga ik in een afzonderlijk artikel dieper in op dit punt  (intussen kunt u mijn eerste poging bekijken in onderstaande video).


Riverside.fm: voor- en nadelen

In afwachting van wat meer ervaring in het publiceren van videopodcasts geeft ik hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van Riverside.fm na een paar dagen gebruik.

Voordelen Nadelen
Zeer betaalbaar Zeer zware eigen bestanden (reken op 6-7 Gb voor 1 uur met 1 genodigde)
Uiterst gebruiksvriendelijk (vind ik geweldig!) Een goed videoresultaat is niet mogelijk zonder investering in tijd en materiaal.
Videostromen tot 4K-formaat Sommige functies zijn nog niet beschikbaar (bijv. opname van de stroom van de schermdeling).
Snelheid van downloaden van bestanden Enkele kleine bugs (maar niets dat de uiteindelijke kwaliteit beïnvloedt)

Riverside.fm stelde op Black Friday 2020 een korting van 50% voor op abonnementen. Als deze promotie in 2021 opnieuw komt, twijfel dan niet, want het is een no-brainer. Voor minder dan $ 15 per maand krijgt u audio en video.


Conclusie

Riverside.fm is het 1e echte professionele videopodcastplatform op de markt. Weg met zoomvergaderingen of Skype van lage kwaliteit. Nu kunt u vertrouwen op de hoogste kwaliteit audio- en videobestanden. Houd er echter rekening mee dat voor het maken van kwaliteitsvolle content heel at uren aan redactie voorafgaan. Riverside.fm is dus geen magische oplossing voor het produceren van kwaliteitsvolle videocontent zonder post-productie.
We melden nog dat ook Zencastr zijn audiodiensten naar video zal uitbreiden. Op dit moment is deze oplossing in Beta; ik heb me ingeschreven, maar ik sta op de 35000ste plaats. Er is weinig kans dat ik er snel bij kan. Dit geeft me voldoende de tijd om te gaan experimenteren met Riverside.fm.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *