7 december 2020 1140 woorden, 5 min. gelezen

Mendi, neurologische zorg voor iedereen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Mendi (Engelse site) is een neurotechnologisch bedrijf waarvan Moha Bensofia CEO. Het doel van Mendi, in het kort, is de mentale en cerebrale gezondheid van zijn gebruikers verbeteren. We gaan hier in deze podcast verder in detail op in. Ontdek […]

Mendi (Engelse site) is een neurotechnologisch bedrijf waarvan Moha Bensofia CEO. Het doel van Mendi, in het kort, is de mentale en cerebrale gezondheid van zijn gebruikers verbeteren. We gaan hier in deze podcast verder in detail op in.

Ontdek dit ondernemersavontuur in deze nieuwe podcast.

Samenvatting


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Inleiding

Moha investeerde vroeg in het bedrijf, al voor de lancering van de Kickstarter-campagne waarmee het project bekend werd. Hij vertelt ons overigens dat hij niet klaar was voor de Kickstarter-campagne omdat hij dat beeld van een platform had voor adolescenten met een “ondernemend idee”.

De medeoprichters van Mendi, Sammy en Rickard, overtuigden hem ervan dat de Kickstarter-campagne niet bedoeld was om geld in te zamelen, maar om een basis van vooruitzichten en early-adopters te creëren die een grootschalige studie van het product en de impact ervan op de geestelijke gezondheid mogelijk zouden maken.

Mendi is een bedrijf dat de geestelijke gezondheid van de samenleving wil verbeteren en transformeren.genèse de l'idée entrepreneuriale

Ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept

Het idee ontstond uit een samenwerking tussen Sammy en Rickard.

Het levensverhaal van Sammy ligt aan de oorsprong van Mendi. Sammy is ingenieur en ondernemer in hart en nieren, een man die altijd bezig was. Uiteindelijk was hij opgebrand en zocht hij zijn toevlucht in meditatie. Na een tijdje vroeg hij zich af of hij nog verder zou kunnen gaan. Zo ontdekte hij neurologische feedback. Hij begon deze techniek te gebruiken, volgde behandelingen en merkte verbetering in zijn persoonlijke problemen en welzijn. In de loop van zijn onderzoek kocht Sammy een aantal zeer dure machines om zijn experimenten en onderzoek voort te zetten. Hij kwam in contact met veel neurofeedbackdeskundigen en begon het geleidelijk aan te gebruiken op anderen, totdat hij de Neuro Feedback Clinic in Stockholm, Zweden, oprichtte.

Rickard is eveneens ingenieur en gespecialiseerd in touchscreens. Tijdens een afspraak bij de Neuro Feedback Clinic praat hij met Sammy en vraagt hij zich af of deze techniek voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt.

Hun samenwerking krijgt zo vorm en ze nemen enige tijd later contact op met Moha op Facebook om de activiteiten te beheren.

Ik zeg altijd dat ik op een bananenschil ben uitgegleden en op Mendi ben gevallen.

De eerste middelen die Mendi ophaalde, kwamen van verschillende nationale en Europese programma’s, zoals het EU Horizon 2020-programma, het Zweedse innovatieagentschap, Sting (incubator), Vinnova.

Moha is de belangrijkste particuliere investeerder. Hij zegt dat hij naar Sammy’s pitch heeft geluisterd en het product tijdens een sessie heeft uitgetest om overtuigd te worden.
Vervolgens heeft hij het prototype enkele weken getest en kreeg hij zeer positieve feedback van de mensen om hem heen over zijn gezondheid en positiviteit.

Technologie

Mendi gebruikt functionele bijna-infrarood spectroscopie. De helm is het meetinstrument waarmee gebruikers de activiteit van hun prefrontale cortex kunnen visualiseren en controleren.

Eigenlijk leert [Mendi] u hoe u de hoeveelheid zuurstofrijk bloed naar de prefrontale cortex kunt laten stromen.

Het uiteindelijke doel van Mendi is het verbeteren van de mentale, psychologische en neurologische gezondheid van de gebruikers en, uiteindelijk, van de maatschappij.


validation de l'idée entrepreneuriale

Validatie van het bedrijfsidee

Voorafgaand aan de Kickstarter-campagne werden tal van prototypes getest. Deze campagne stelde de 4e versie voor gezien door Moha. De 4 belangrijkste iteraties van het prototype waren mogelijk dankzij tests, vooral aan de Universiteit van Stockholm. Moha vertelt ons over het bestaan van een centrum voor het gebruik van Mendi, dat hij de “hersengymnastiek” noemt. In deze context maakten 2.000 mensen regelmatig gebruik van Mendi voordat de zaal werd gesloten vanwege corona. Daarna werden de proeven voortgezet met het ter beschikking stellen van prototypes aan de deelnemers.

Vandaag omvat de validatie van het idee het record dat werd verkregen dankzij de Kickstarter-campagne met 10.000 voorbestellingen. Moha wijst er echter op dat de analyse van de effectiviteit en de impact van Mendi nog maar pas begint met deze eerste 10.000 gebruikers.

Het kennisniveau is erg laag, maar we willen deze reis voortzetten en blijven leren, samen en op een volledig transparante manier.


démarrage de la startup

Aan de slag

Voor Moha was het begin de Kickstarter-campagne, die als proof-of-concept diende dankzij early-adopters die hielpen bij het creëren van een businessmodel en vooral zullen helpen bij het verbeteren ervan. Het gebruik van Mendi door deze 10.000 gebruikers zal immers vooral nuttig zijn voor verder onderzoek.

Het doel van de Mendi-teams is niet om tegen elke prijs te verkopen, maar om de geestelijke gezondheidssituatie van de bevolking te verbeteren.


phase de décollage de l'entreprise

Start

Maar aldus was het bedrijf nog niet officieel opgestart. Een tweede “crowdfunding”-campagne werd gestart op Indiegogo met al meer dan 9.000 medewerkers.

De matrix van alles wat we doen [gebeurt] in samenwerking met neurowetenschappers, we willen zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Voor Moha is het vooral een kwestie van invulling geven aan de ethische aspecten van het bedrijf, voordat er massamarketing of prospectie-acties worden gestart. Hij is van mening dat het essentieel is om zich te richten op de transparantie van de communicatie, de doelstellingen en de middelen die door het bedrijf worden gebruikt, alvorens een verkoopbeleid op te bouwen.

Het Mendi-team streeft er dus niet naar om het aantal gebruikers te verhogen, maar om inzicht te krijgen in de huidige gebruikers, hun profielen, hun evolutie door middel van vragenlijsten, WHO-enquêtes, etc., om zo meer zicht te krijgen op hun behoeften en verwachtingen.

De eerste gebruikers

  • 10.000 gebruikers
  • 35% zijn Millennials
  • Velen worden “Urban Warriors” genoemd.
  • Gebruikers zijn mensen die gewoon proberen om te gaan met de stress van de moderne samenleving.

[Mendi] is geen speelgoed. Het is bedoeld om het leven van mensen te verbeteren. We zijn bezig met het creëren van de veerkracht van de hersenen.


le futur de la startup

Toekomst

De eerste inspanningen voor de commercialisering van het product zijn gepland voor het derde kwartaal van 2021. De eerste twee kwartalen zullen worden gewijd aan het analyseren van het huidige gebruik om het product te verbeteren en zoveel mogelijk aan te passen.

Als investeerder legt Moha uit dat hij geen vooraf afgebakende strategie heeft om te kiezen met welke ondernemers hij gaat samenwerken. De ethische kwestie is voor hem het belangrijkste.

We investeren in goede mensen die goede dingen willen doen. Dus waar we om geven heeft niets te maken met inkomsten. Wat we willen is dat we tegen 2025 de gezondheid van de hersenen van 10 miljoen mensen hebben getransformeerd.

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 wijzigden we het formaat van onze podcasts. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.

Afbeeldingen: shutterstockPosted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *