18 mei 2015 520 woorden, 3 min. gelezen

TUZZit : 8 onmisbare tools voor uw marktonderzoek

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De projectleiders die wij ontmoeten hebben het dikwijls moeilijk om (in het beste geval) goede tools te vinden of (in het slechtste geval) zelf tools in elkaar te moeten knutselen die visueel en creatief coherent zijn. Het marktonderzoek is een […]

De projectleiders die wij ontmoeten hebben het dikwijls moeilijk om (in het beste geval) goede tools te vinden of (in het slechtste geval) zelf tools in elkaar te moeten knutselen die visueel en creatief coherent zijn. Het marktonderzoek is een verplichte stap; een stap die nog zwaarder wordt omdat  groepen gedecentraliseerd zijn. Businessmodel-canvas, 5 krachten van Porter, important/urgent matrix, …  TUZZit biedt u visuele modellen waarmee u online creatief kunt samenwerken.

TUZZit (uitspreken als /’tΛzit/) ontstond uit een Belgische start-up en berust op het principe van het interactieve whiteboard. Het is een collaboratief platform waarmee leden van uw team gemakkelijk, in real time, en van eender waar ideeën kunnen uitwisselen en visualiseren. TUZZit is gemakkelijk in gebruik: met de gratis versie kan men zijn eigen structuur downloaden of tussen de aangeboden modellen een bewerkbaar online sjabloon kiezen dat het meeste geschikt is. Bijvoorbeeld:

De zes denkhoeden van Edward de Bono

Dit is een tool die innovatie ondersteunt door creatieve ideeën te stimuleren en problemen op nieuwe wijze te benaderen. (Zie ook  3 tips om ongelooflijke ideeën te genereren.)

Het businessmodel-canvas of zijn afgeleiden van Alexander Osterwalder

Een strategisch ondernemingsinstrument dat zeer geliefd is bij ondernemers. Het laat toe op visuele en synthetische wijze de werking van een zaak te ontwikkelen, beschrijven, begrijpen en voorspellen.

De empathy map van Dave Gray

Tegelijk een heel eenvoudig en nuttig instrument voor marktonderzoek, waarmee u de klantervaring visueel beter begrijpt door u zich in de plaats van de klant te stellen. (Lees ook onze reeks artikelen over klantenervaring.)

De vijf krachten van Porter

Het vijfkrachtenmodel helpt de concurrentiestructuur weer te geven binnen de bedrijfstak waarin een organisatie zich bevindt. De analyse van de concurrentie-intensiteit van substitutieproducten, nieuwe toetreders tot de markt, bestaande concurrenten en van de macht van leveranciers en afnemers laat toe de strategische positionering van deze onderneming aan te passen. (Zie ook de fase van concurrentie-analyse in marktonderzoek.)

De PEST(EL)-analyse

PESTEL is een analysemethodiek die het vinden van externe invloeden op een organisatie  – politieke, economische, sociologische, technologische, ecologische en legale invloeden – vergemakkelijkt. (Zie ook ons artikel over de 5 vragen die u zich zou moeten stellen bij uw marktonderzoek.)

De SWOT-analyse van Albert Humphrey

Dit instrument geeft een analyse van de sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen (in het Engels: Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) van een project of een organisatie en hun strategische ontwikkeling.

De impact/effort matrix van Dave Gray

Met dit beslissingsmodel kunnen ideeën geselecteerd worden door ze in te delen volgens niveau van inspanning dat zij vergen en hun potentiële impact.

De important/urgent matrix van Eisenhower

Deze matrix is een tool die uw taken in de tijd indeelt volgens dringendheid en/of belangrijkheid. Vervolgens, net zoals bij papieren (of bijna papieren) post-its, kunt u op het sjabloon de tekst, foto’s en video’s van uw keuze toevoegen, verplaatsen, naar voren brengen of verwijderen. Uw structuur blijft online bewerkbaar en u kunt alles delen met wie u wenst. En een onmiskenbaar voordeel van TUZZit tegenover traditionele whiteboards (of pagina’s) met post-its: u kunt schoon schip maken!

Photo: ShutterstockPosted in Entrepreneuriat, Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *