Almaar meer verbonden objecten maken deel uit van ons dagelijks leven. In dit artikel gaan we het hebben over initiatieven met slimme flessen.
Samenvatting
Slimme gezondheidsflessen moedigen gebruikers aan om meer te drinken
Er vallen twee grote assen op wanneer we het hebben over slimme flessen. Enerzijds biedt de markt meer en meer verbonden flessen aan waarmee gebruikers weten hoeveel water ze drinken per dag en die hen aanmoedigen om meer te drinken. Dit type fles is verbonden met uw smartphone, zodat u kunt zien op welke momenten u het meest water drinkt, uw doelstellingen kunt aanpassen en deze te koppelen met uw activiteiten. Sommige flessen gaan zelfs nog verder en waarschuwen hun gebruikers wanneer het water niet langer aangenaam is om te drinken – te warm, te lang stilstaand.
Deze flessen zijn ook geschikt voor jongeren. Gululu integreert in zijn slimme flessen een interactief spelsysteem dat kinderen aanmoedigt om te drinken en zo hun kleine personage op het scherm levend te houden.
Marketing- en communicatiemiddelen
De verbonden muziekfles
Er bestaan samenwerkingsverbanden tussen producenten van, vooral alcoholische, dranken, en technologiebedrijven. In het kader van zijn campagne 2015 voor alcoholvrij bier lanceerde Miller zijn eerste slimme fles met daarin een systeem, ontwikkeld door CCL Kontur, dat consumenten de mogelijkheid biedt om het etiket van hun drank te scannen. Ze komen dan terecht op de website van het merk waar hun gezicht wordt gescand en de website, dankzij kunstmatige intelligentie, haar achtergrondmuziek aanpast al naargelang het humeur van het gezicht. Deze innovatie doet denken aan wat sommige retailers in de Verenigde Staten al doen door hun rayons uit te rusten met camera’s die de emoties van klanten kunnen meten.
[call-to-action-read id=”38985″]
Interactie met consumenten via het product
Diageo – een multinational actief in de sector van alcoholische dranken – en Thin Film Electronics – een Noors bedrijf voor geprinte elektronica – hebben de krachten gebundeld en de slimme fles Johnnie Walker Blue Label gecreëerd. Deze laatste bevat NFC (Near Field Communication) geprinte sensoren waarmee consumenten informatie over de fles op hun smartphone kunnen ontvangen. De sensoren detecteren de toestand van de fles, of deze nu open of gesloten is, maar laten het merk ook toe om communicatie te versturen die aangepast is aan het profiel van elke consument. Dit is een manier voor het merk om dichter bij de consument te staan. We beseffen dus dat verbonden apparaten een merk in staat stellen om rechtstreeks met de consument te communiceren (en zijn gegevens vast te leggen), wat natuurlijk onmogelijk is wanneer het product door een derde partij wordt gedistribueerd. Deze directe relatie zal in de toekomst ongetwijfeld een van de belangrijkste trends in de detailhandel zijn.
De consument beschermen en geruststellen
Deze technologie is ook een belangrijk instrument om vervalsingen snel herkenbaar te maken. Dit is een van de doelstellingen van het merk Rémy Martin met zijn samenwerking met Selinko (Engelse site). De gebruikte NFC-technologie integreert namelijk een anti-namaakchip in de dop van de fles om de consument de oorsprong van het product te garanderen, maar ook een garantie is van de eerste opening van de fles. Een dubbele beveiliging om consumenten gerust te stellen en hen in staat te stellen rechtstreeks met het product te communiceren via hun smartphone.
[call-to-action-read id=”30994″]
Zijn er grenzen aan slimme flessen?
Er zijn grenzen aan de flessen – en aan verbonden voorwerpen in het algemeen – zoals de behoefte van de consument. Het voorbeeld van Kuvée, een Amerikaanse start-up, is een goed voorbeeld daarvan. Na de lancering van een crowdfunding waren de voorbestellingen binnen enkele uren uitgeput. Vandaag heeft het bedrijf echter het faillissement aangevraagd. Kuvée bood slimme wijnflessen aan, waarmee de consument via een aanraakscherm informatie kon krijgen over de herkomst van de wijn, de wijnstokken, de samenwerkingssassociaties, enz.
Er kan een parallel worden getrokken tussen Kuvée en de slimme speakers, waarvan de penetratie, hoewel indrukwekkend, beperkt blijft door het gedrag van de gebruikers en de toegevoegde waarde die zij aan het apparaat ontlenen. In het geval van Kuvée blijft de toegevoegde waarde laag in vergelijking met de traditionele etiketten op wijnflessen, die vaak dezelfde elementen beschrijven. We kunnen ook dezelfde vraag stellen bij de diversiteit en de prijzen die Kuvée vooropstelt.
Afbeelding: Shutterstock
Geplaatst in Innovatie.