9 oktober 2019 762 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 3 december 2023

SEO en inbound marketing: wat leren we uit onze 1ste video-opname

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
13 jaar na de oprichting van deze blog en 2 jaar na de lancering van onze marktonderzoeksmethode hebben we vorig weekend een project uitgevoerd dat we maandenlang hadden voorbereid. Dankzij onze nieuwe medewerker hebben we onze eerste video’s kunnen maken […]

13 jaar na de oprichting van deze blog en 2 jaar na de lancering van onze marktonderzoeksmethode hebben we vorig weekend een project uitgevoerd dat we maandenlang hadden voorbereid. Dankzij onze nieuwe medewerker hebben we onze eerste video’s kunnen maken en het was een ervaring die zeer de moeite waard was. Ik ga er u in dit artikel meer over vertellen door het project in de bredere context van SEO en inbound marketing te plaatsen.

SEO en inbound marketing, de bestaansreden deze blog

Ik ben deze blog 13 jaar geleden gestart als een manier om me uit te drukken en ze is geleidelijk aan een grote troef geworden voor onze SEO. Ik tel de backlinks, interviewaanvragen en klanten die via dit kanaal zijn aangekomen niet mee. Het werk erachter is echter enorm en het vraagt veel discipline om dit soort projecten op termijn tot een succes te maken. Onze honderdduizenden lezers vormen een belangrijke motiverende factor. Hoewel mijn schrijfstijl in de loop der jaren is geëvolueerd en mijn kennis van SEO is verbeterd, moet ik toch al nadenken over de formaten van morgen, zodat mijn bedrijf zichtbaar blijft in de jungle van zoekmachineresultaten.

3 lessen om te onthouden uit onze eerste video-opname

  • Maak uw materiële en budgettaire investering rendabel en film 2 dagen op rij
  • bestudeer vooraf de te behandelen onderwerpen volgens de mogelijkheden van inbound marketing en de gewenste SEO-prestaties.
  • schrijf uw tekst niet volledig van tevoren. Stel u tevreden met sleutelwoorden of -zinnen om uw toespraak rond deze elementen te kunnen samenstellen

Video’s en podcasts, 2 essentiële formaten voor inbound marketing

Al meerdere jaren stel ik me vragen over de essentiële evolutie van deze blog en meermaals kondigde ik mijn intentie aan om met video te starten. Omdat goede voornemens worden gemaakt om te worden vergeten (en mijn technische vaardigheden beperkt zijn) kwam het project nooit van de grond.  Toch zijn complementaire formaten als aanvulling op de blog meer dan ooit belangrijk voor een goede SEO. Is het u bijvoorbeeld opgevallen dat google de videoresultaten soms op een betere plaats weergeeft dan ‘gewone” pagina’s? Als inbound iets betekent voor u, zou het beter zijn u voor te bereiden om blogger, vlogger en waarschijnlijk ook podcaster te worden om u te onderscheiden in de zoekresultaten. Ik kan me niet voorstellen dat Google alleen webpagina’s blijft indexeren zonder rekening te houden met de stijgende trend van videogebruik.
Voor ons bedrijf en het soort diensten dat we verkopen (marktonderzoek, klantentevredenheidsonderzoeken, marketinganalyses), ben ik ervan overtuigd dat de redding zal komen van een combinatie van de verschillende communicatiekanalen. Vandaag de dag is SEO ranking gebaseerd op zowel de inhoud als de kwaliteit van de ingevoerde metagegevens; Google gebruikt natuurlijk semantische analyse om uw inhoud te ‘begrijpen’, maar deze semantische analyse is beperkt tot tekst en in het geval van video tot de beschrijving die u ervan maakt. We kunnen er zeker van zijn dat de video-inhoud van YouTube in de toekomst door Speech-to-text-algoritmes in tekst zullen worden omgezet, waardoor Google (die deze speech-to-text-service al in meer dan 100 talen aanbiedt) video-inhoud en degene die ze produceert nog beter zal begrijpen.

De lessen uit onze eerste opname

tournage video IntoTheMindsVanuit deze overtuiging hebben we afgelopen weekend onze eerste opname gemaakt onder leiding van onze nieuwe medewerker Rebecca. De ervaring was zeer de moeite waard en oversteeg al mijn verwachtingen. Ten eerste wist ik niet dat er zoveel apparatuur nodig zou zijn om een video op te nemen: 2 camera’s, meerdere statieven, verlichting,  …bijna 40 kilo in totaal. Dat maakt de oefening verre van eenvoudig. Ik dacht dat ik geen probleem zou hebben om mijn tekst voor de camera te debiteren. Maar alleen zijn voor dat oog dat naar je staart is moeilijk. Zelfs als je je onderwerp onder de knie hebt, zijn er meerdere takes nodig om een goed resultaat te bereiken. Uiteindelijk duurden de opnames bijna 6 uur en dat voor ongeveer 5 minuten video. Ik was uitgeput.
Op het vlak van budget is het duidelijk dat de eerste video’s zeer duur zullen zijn, maar met de opgedane ervaring worden de volgende sneller opgenomen. Mijn respect voor Youtubers die een of meer video’s per week uitbrengen is er alleen maar groter op geworden. Een andere praktische les is dat het installeren van de apparatuur een vervelende taak is en dat het beter is om twee dagen na elkaar te filmen om te voorkomen dat er tijd verloren gaat aan de montage en demontage.
Als ook u dit heeft meegemaakt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, want ik ben geïnteresseerd in uw ervaring.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *