7 februari 2023 940 woorden, 4 min. gelezen

Stream uw koken de Samsung slimme oven: zo overbodig

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Samsung presenteerde op de CES in Las Vegas 2023 een slimme oven (Engelse site) met de poëtische naam Bespoke AIâ„¢ Oven. Hij is voorzien van een camera waarmee u er onder meer het koken van uw kleine gerechten live mee […]

Samsung presenteerde op de CES in Las Vegas 2023 een slimme oven (Engelse site) met de poëtische naam Bespoke AI™ Oven. Hij is voorzien van een camera waarmee u er onder meer het koken van uw kleine gerechten live mee uitzenden. Deze innovatie deed me nadenken over de verspilling van technologische middelen, maar ook over de kloof tussen innovatie en de verwachtingen van de consument.

De Samsung Bespoke AIâ„¢ Oven, een oven waarmee u het koken live kunt uitzenden

Op de CES 2023 in Las Vegas presenteerde Samsung een slimme oven uitgerust met een camera. Deze camera, gekoppeld aan beeldanalyse-algoritmen, maakt het mogelijk het koken van gerechten te volgen en het kookproces te optimaliseren. De camera kan zelfs gebruikt worden om live koken uit te zenden.

Samsung Bespoke AIâ„¢ Oven

De Bespoke AIâ„¢ Oven, slimme oven gepresenteerd door Samsung op CES in Las Vegas in januari 2023.

Zo beschrijft Samsung zijn innovatie:

Het AI Pro Cooking systeem optimaliseert de kookparameters terwijl het eten in de gaten wordt gehouden. Als de oven is ingesteld om een bekend gerecht te bereiden met de aanbevolen bereidingswijze, temperatuur en tijd van de oven, stuurt AI Pro Cooking gebruikers zelfs meldingen om overkoken te voorkomen. Met behulp van een interne camera en krachtige AI kan de Sense Inside-functie van de oven […] kookinstellingen aanbevelen door 80 verschillende gerechten en ingrediënten te herkennen.

Om van al deze functies te kunnen profiteren, moet u uw oven natuurlijk met uw wifi verbinden.

De Bespoke AIâ„¢ Oven werd samen met een slimme koelkast gepresenteerd. De richting die Samsung inslaat is dus duidelijk: huishoudelijke apparaten met elkaar verbinden.


50% van de aansluitbare huishoudelijke apparaten is niet verbonden met het internet.


Consumenten mijden slimme apparaten

Dit alles is eigenlijk niet nieuw, want de eerste slimme huishoudelijke apparaten verschenen meer dan tien jaar geleden op de markt. Elke fabrikant heeft in deze trend geïnvesteerd. Op deze blog hebben we bijvoorbeeld de geheime strategie van Nespresso met zijn slimme machine uitvoerig geanalyseerd en ik in februari 2019 voorspelde ik de instorting van slimme speakers.

50% van de slimme apparaten is niet verbonden met het internet

Maar hoe zit het met de effectiviteit van de strategieën van de industrie om onze apparaten met elkaar te verbinden?

De resultaten zijn weliswaar teleurstellend. In feite is 50% van de slimme apparaten niet verbonden met het internet. Uit onderzoek (Engelse site) blijkt dat minder dan de helft van de slimme apparaten van LG daadwerkelijk met internet verbonden was. Whirlpool noemde een percentage van meer dan 50% van de apparaten die daadwerkelijk met het internet verbonden zijn, maar gaf geen verdere details. U kunt u dus voorstellen dat de cijfers niet erg goed moeten zijn.

Waarom volharden met slimme apparaten?

Maar waarom blijven fabrikanten doorgaan met all-in als de consument zich afkeert? Omdat het hen geld oplevert.

Door een apparaat aan te sluiten kan de fabrikant uw gebruik in de gaten houden. In het geval van Nespresso zei ik al dat Nespresso uw capsuleverbruik in de gaten houdt om te voorkomen dat je de (goedkopere) concurrentie uittest. LG doet hetzelfde met zijn aangesloten koelkasten. Door het gebruik te volgen kan het zijn klanten meldingen sturen wanneer waterfilters vervangen moeten worden. Dit opent de deur naar preventief onderhoud en de verkoop van reserveonderdelen.

Het resultaat is dat “verbonden” klanten veel winstgevender zijn dan degenen die dat niet zijn, omdat fabrikanten hen vaker “verbruiksartikelen” en reserveonderdelen kunnen verkopen. Een echte kip die gouden eieren legt, die ook heel goed past bij een op abonnementen gebaseerd bedrijfsmodel.


Een verspilling van technologische middelen

In de jaren zestig, toen Frankrijk met zijn kernenergieprogramma begon, was energie zo overvloedig geworden dat de regering de Fransen pushte om te verwarmen met elektrische radiatoren. België, in dezelfde situatie, kon niets beters bedenken dan zijn snelwegen ’s nachts te verlichten. Hulpbronnen waren zo overvloedig dat ze koste wat het kost gebruikt moesten worden, zelfs als dat betekende dat ze verspild moesten worden.

Vandaag is de situatie hetzelfde met gegevens. Glasvezel, 5G, enz., de hoeveelheid gegevens die door de netwerken kan gaan is nog nooit zo groot geweest en we moeten nieuwe toepassingen bedenken om de leidingen te vullen. Dit is het boemerangeffect (Engelse site). Hoe meer middelen er beschikbaar zijn, hoe meer het gebruik zich aanpast om ze allemaal te gebruiken.

Innovaties in huishoudelijke apparaten zijn hetzelfde. Het draait allemaal om bandbreedte, gegevensverzameling en kunstmatige intelligentie, zelfs als het niet logisch is, zoals Henry Kim, het hoofd van ThinQ (het geavanceerde technologieplatform van LG), klaagt in een interview met de Wall Street Journal. Over de embedded features in slimme huishoudapparaten zegt hij:

Het probleem is dat de consument niet de echte waarde ziet die fabrikanten zien in hoe deze gegevens hen op de lange termijn kunnen helpen. Dus [consumenten] willen niet echt tijd besteden aan het verbinden van [hun apparaten].

 


Conclusie

In plaats van herstelbaarheid kiezen fabrikanten voor de futiliteit van AI-verbonden gebruik. Dit alles is alleen financieel gemotiveerd en veegt maatschappelijke kwesties, waaraan alle fabrikanten zouden moeten meewerken, van tafel. Als ik de kwade trouw zie waarmee de voedingsmiddelenindustrie shrinkflation rechtvaardigt, blijf ik uiterst pessimistisch over het vermogen van deze wereld om zichzelf te redden.

We moeten de feiten onder ogen zien. Het innovatievermogen van mensen wordt misbruikt. In feite dient het alleen om het consumentisme aan te wakkeren in plaats van de belangrijkste problemen op te lossen. De nutteloosheid van de innovaties van Samsung is een symptomatische illustratie van de dubbele tong van deze grote bedrijven die zich omringen met een milieuverantwoordelijk verhaal. Naast de pretentie laat dit alles mij achter met een bittere smaak. Het is allemaal onzin en ik kan alleen maar teleurgesteld zijn.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *