4 januari 2021 597 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 19 februari 2021

#REDOffreMoiUniPhone: een bijna gratis campagne voor RedHome

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Red by SFR bood op 4 januari 2021 op Twitter een gratis groene iphone aan. Deze guerrillamarketingactie met de naam #REDOffreMoiUniPhone werd vlekkeloos uitgevoerd en bezorgde het merk de felbegeerde 1e plaats in de ranglijst van Twittertrends. Een terugblik op […]

Red by SFR bood op 4 januari 2021 op Twitter een gratis groene iphone aan. Deze guerrillamarketingactie met de naam #REDOffreMoiUniPhone werd vlekkeloos uitgevoerd en bezorgde het merk de felbegeerde 1e plaats in de ranglijst van Twittertrends. Een terugblik op een succesvolle guerrillamarketingactie die velen zou moeten inspireren. Maar zou deze operatie niet tot doel hebben een negatieve aandacht te camoufleren die ontstond samen met een onopvallende prijswijziging?

Lisez cet article et faites-vous votre opinion.

De wedstrijd #REDOffreMoiUniPhone

 

Om het nieuwe jaar te vieren, heeft Red by SFR tot 4 januari gewacht met de lancering van een marketingactie die een 1e plaats opleverde in de rangschikking van Franse trends op Twitter. Toch was de concurrentie behoorlijk, vooral met de #TrumpTapes. Maar uiteindelijk was het #REDOffreMoiUniPhone dat bijna 3300 retweets verzamelde in 3 uur. En het kan  nog doorgaan tot 11 april, het einde van de actie. We zullen zien of Red by SFR in staat is de 1e plaats een week lang te behouden.

De inhoud van de tweet was even verfrissend als de appelgroene kleur van de iPhone zelf.
Met een waterval aan emoji’s…

… grappige woordspelingen


en ontroerende berichten…

… hadden de Internetgebruikers geen gebrek aan verbeelding om hun kans te wagen.

Maar zou deze sympathieke operatie niet een minder aangename waarheid verbergen?


Een marketing operatie om de negatieve aandacht rond prijswijzigingen te camoufleren?

Er is een mysterieus Twitter-account opgedoken, met de toepasselijke naam “Pigeon Telecom”, dat een tariefwijzigingsoperatie van Red by SFR aan de kaak stelt. Hoewel de tarieven in 2018 “voor het leven” waren gegarandeerd, werd deze clausule overgeslagen. De schermafbeelding hieronder toont het verschil in toespraken tussen 2018 en 2020.

Natuurlijk is het wijzigen van algemene voorwaarden op zich niet onwettig. De consument kan zonder opzegtermijn en zonder kosten opzeggen als de nieuwe voorwaarden hem niet bevallen. Anderzijds kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de op Twitter aan de kaak gestelde praktijken, die in 2018 hebben geleid tot het verwijderen van tweets. Het is niet erg elegant.

Deze controverse doet zich voor in een post-Covid-context waarin sommige winstbronnen (roamingtarieven bijvoorbeeld) aanzienlijk zijn uitgehold. Het is dan ook niet onlogisch dat naar nieuwe bronnen van inkomsten wordt gezocht, vooral in een context van massale digitalisering waarbij het spraak- en dataverbruik explodeert. Dit is niet zonder gevolgen voor de infrastructuurkosten.

Dit gezegd zijnde, wil ik als marketingonderzoeker ook graag de schade meten in termen van merkimago. Klanten die in 2018 zijn overgehaald door de lage “levenslange” prijzen moeten het moeilijk hebben om deze pil door te slikken. Ik ben bang dat groene telefoons hen niet meer zullen doen glimlachen.


Welke lessen trekken we uit #REDOffreMoiUniPhone

Is #REDOffreMoiUniPhone een van de meest lucratieve marketing operaties van het jaar? We zullen zien op 11 januari, maar het minste dat we kunnen zeggen is dat mensen in de communicatie zich bij een startinzet van € 1000 wel in de handen zullen wrijven.

Het bewijst dat het met een beetje creativiteit nog altijd mogelijk is om het zonder betaalde reclame te kunnen doen. De startinzet is zeer laag, maar toch moeten vooraf enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen:

  • een lot kiezen dat de moeite waard is (met een product van Apple kan het niet echt fout lopen)
  • een product kiezen dat het klantensegment dat u probeert te bereiken, aanspreekt (Red by SFR is een low-budget merk, dus vooral jongeren zullen hiervoor in aanmerking komen)
  • de juiste timing kiezen
  • een goed sociaal netwerk kiezen (Twitter of Instagram waren perfect aangepast)

De les die ik uit deze actie wil trekken, is dat we met een zeer redelijk budget nog altijd erg goede marketingoperaties kunnen uitvoeren. Proficiat aan Red by SFR!

 

 

 

 

 Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *