29 december 2020 634 woorden, 3 min. gelezen

Welke impact heeft de Brexit op de roamingtarieven? [Studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat is de impact van de Brexit op de roamingtarieven? Dat is een vraag die alle reizigers die frequent naar het Verenigd Koninkrijk reizen zich ongetwijfeld zullen stellen. We kunnen nu al met zekerheid voorspellen dat vaste klanten die het […]

Wat is de impact van de Brexit op de roamingtarieven? Dat is een vraag die alle reizigers die frequent naar het Verenigd Koninkrijk reizen zich ongetwijfeld zullen stellen. We kunnen nu al met zekerheid voorspellen dat vaste klanten die het Kanaal oversteken dit in hun portemonnee zullen voelen. Hier is waarom.

Evolutie van de roamingmarkt in 2020

  • Roamingmarkt voor de crisis: 51 miljard  dollar
  • Impact van Covid op de roamingmarkt in 2020: -50% (-26 miljard dollar)
  • Impact van Covid op de inkomsten uit roaming voor Franse operatoren: -70%
  • Aandeel roamingtarieven in totale inkomsten van telecomoperatoren: 6%
  • Aandeel roamingtarieven in totale inkomsten van Europese telecomoperatoren: 1%
  • Impact van lagere roamingopbrengsten op de EBITDA van SFR: -2%

Om de ontwikkeling van de roamingtarieven in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit te voorspellen, moeten we de situatie beschouwen in de meer globale context van Covid-19.


Impact van Covid: de inkomsten uit roaming dalen met 50%

Er vielen geen mirakels te verwachten van de telecomoperatoren. In 2020 zijn enkele van hun melkkoeien…verdwenen. En deze zullen niet snel weer opstaan. Dat waren bijvoorbeeld de roamingtarieven, een belasting opgelegd door telecombedrijven die jarenlang enorme winsten wisten te maken, tot de Europese Commissie er een einde aan maakte.

Met de ineenstorting van het reizen zijn de roamingkosten tot een fractie gereduceerd. Vooral in de Europese Unie (waar de roamingtarieven door de Europese Commissie werden gereguleerd) is de impact aanzienlijk. Reizen buiten Europa is met meer dan 90% ingestort en toeristen van buiten Europa hebben het oude continent verlaten. De Franse operatoren schatten dat de roamingtarieven in 2020 met 70% zullen dalen. Hoewel roaming uiteindelijk een verwaarloosbaar deel van de inkomsten uitmaakt (1% in Europa) kan hetzelfde niet gezegd worden van de winst. Het factureren van roamingtarieven is eigenlijk een bijna zuivere winst omdat er geen kosten tegenover staan.
Voor een operator als SFR (groep Altice) vertegenwoordigen roamingtarieven meer dan 100 miljoen euro winst per jaar. Een krimp van 70% zou moeten leiden tot een daling van de EBITDA met 2%.

Wat zegt het Brexit-akkoord over roamingtarieven?

Het Brexit-akkoord bevat geen specifieke bepalingen over roamingtarieven. Nu het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 de Europese Unie verlaat, kunnen roamingkosten in theorie in rekening worden gebracht. Natuurlijk zweren de telecomoperatoren bij hoog en laag dat dit niet zal gebeuren … voorlopig toch niet. Maar de Britse regering heeft al het voortouw genomen en adviseert haar burgers om zich op de hoogte te stellen van de roamingtarieven die vanaf 1 januari 2021 zullen gelden.


Impact van de Brexit op de roamingtarieven in het Verenigd Koninkrijk

Op basis van de evolutie van roamingtarieven in het verleden kan al worden geanticipeerd op wat na Brexit de regel zal zijn in het Verenigd Koninkrijk. Toen de Europese Commissie de roamingtarieven in de Europese Unie verplicht oplegde, werden voor bepaalde bestemmingen onrechtmatige roamingtarieven in rekening gebracht. Een voorbeeld daarvan zijn de exorbitante tarieven die voor Zwitserland de norm waren geworden (tot € 15 excl. BTW per gedownloade Mb).

Wanneer we de Brexit in de meer globale context van de evolutie van de roamingmarkt in 2020 beschouwen, wordt het vrij eenvoudig om een drastische verhoging van de tarieven te voorspellen. Ongetwijfeld zullen deze verhogingen niet van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021, maar het is zeer waarschijnlijk dat reizigers tegen de tweede helft van 2021 hard in hun portemonnee zullen worden getroffen.

Profiteer dus van het uitstel dat u begin 2021 wordt geboden om een tweede simkaart en een compatibele telefoon aan te schaffen. Operatoren aan de andere kant van het Kanaal zullen dit ongetwijfeld beschouwen als een grote kans om gemakkelijk nieuwe klanten te vinden. Wie slechts nu en dan reist en geen tweede simkaart nodig heeft, die moet op zoek gaan naar promoties en marketingactiviteiten. Het zou ons niet verbazen als er agressieve operatoren (zoals FREE in Frankrijk) op het toneel verschijnen die ook van deze deregulering willen profiteren om ontevreden klanten van het speelveld van hun concurrenten te verjagen.

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *