Recycleren en repareren: groeiende consumententrends

Recycleren en repareren: groeiende consumententrends

De grondstoffenschaarste als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hype rond vintage leiden tot een zeer sterke markt van recycling en reparaties. In ons artikel van vandaag hebben wij het over recycling als element van consumentendifferentiatie. Het lijdt geen twijfel dat de consument aan het veranderen is, maar wie had gedacht dat recycling het nieuwe chique zou belichamen? Het patina van de tijd is misschien zelfs een nieuw snobisme geworden, iets waar de concept store Merci met succes gebruik van maakt. Zijn pop-upwinkel “Réparer les choses” is een echt succes en biedt een assortiment van gerepareerde voorwerpen die even heterogeen als interessant zijn. Om deze consumententrend ten volle te appreciëren, moet u zeker ook de cijfers voor de tweedehandsmarkt te bekijken.


Sommige merken hebben begrepen dat reparatie staat voor tevredenheid en trouw.



Merken die reparatie promoten

Sommige merken hebben begrepen dat reparatie tevredenheid en trouw betekent.

    • publicité weston réparation chaussures
      Advertentie voor Weston in een Franse krant om zijn schoeneninzameling en -reparatieservice te promoten.

    Weston verzamelt gebruikte schoenen om ze te herstellen en opnieuw te koop aan te bieden. De eerste advertenties voor deze productlijn verschenen in grote Franse kranten in 2020 (zie hiernaast). Elk jaar worden er bijna 10.000 paar schoenen ingezameld om een nieuw leven te krijgen.

  • APC recupereert gebruikte jeans en geeft 50% korting op de aankoop van nieuwe jeans. Vele merken richten reparatiewerkplaatsen in hun winkels in, zoals Nudie Jeans

 


Repareren en patina, het nieuwe snobisme

Dat een trendy concept store als Merci een tentoonstelling wijdt aan recycleren en repareren, komt omdat dit een stijgende consumententrend is. Het staat chique om te repareren, om te laten zien dat men geleefde kleren draagt. Deze benadering vindt ongetwijfeld enige inspiratie in de Japanse filosofie van “wabi sabi” (Engelse site).

Laten zien dat een kledingstuk geleefd heeft, is al heel lang chique. Het wordt “patina” genoemd. Het patina van de tijd is iets waardevols geworden, een weerspiegeling van de kwaliteit van wat men draagt, een weerspiegeling van goede smaak. Indirect laten wij dus, door dit patina te tonen, zien dat wij weten hoe wij onze kleren op hun kwaliteit moeten kiezen. Het patina van de tijd tonen met wat u draagt, bewijst hoe u zich onderscheidt en toont uw kennis van schoonheid.


Het patina van de tijd tonen met wat u draagt, bewijst hoe u zich onderscheidt en toont uw kennis van schoonheid.


Berluti begreep dit al zeer vroeg door te innoveren met zijn patina’s. Het merk “schoen” heeft het effect van de tijd kunstmatig nagebootst om de chique indruk van “leven” te geven. Ongetwijfeld zal een of andere antropoloog ooit de verhouding tot de tijd bestuderen van de klanten van Berluti, die zich, door zich deze patina’s aan te schaffen, willen onderscheiden zonder te hoeven wachten.

Berluti scritto bag

Berluti speelt al lang met de patina’s om de aantrekkelijkheid van zijn producten te vergroten. Dit patina geeft een indruk van “leven” aan de voorwerpen en draagt ertoe bij dat zij een unieke persoonlijkheid krijgen, die het merk tot zijn symbool heeft gemaakt.


Berluti, het merk dat de smaak voor patina’s heeft gelanceerd

Berluti bestaat al sinds 1895 en werd in 1993 door LVMH overgenomen. Onder de leiding van Olga Berluti, de kleindochter van de stichter, is het bekend geworden zowel om zijn gedurfde vormen als om zijn behandeling van kleur. Nooit eerder had een laarzenfabrikant aangeboden zijn leder te “kleuren” om het de schijn van leven te geven. Berluti bleef een minder bekend merk tot ongeveer 2010. In die tijd werd het besluit genomen om het merk internationaal te ontwikkelen. Wij zien dat andere merken patina’s gaan gebruiken als een onderscheidende factor. Sommige merken, zoals JM Legazel, hebben er hun hoofdactiviteit van gemaakt.


popup store merci "réparer les choses"

De concept store “Merci” (rue Beaumarchais in Parijs) is welbekend bij modefans en trendzoekers. Ze omvat een popup store met de titel “réparer les choses”, gewijd aan de trend van recycleren, upcyclen en repareren.


Pop-upwinkel “Réparer les choses” bij Merci

De ultra-trendy Parijse concept store Merci wijdt een popup store aan recycling en upcycling. Onder de titel “Réparer les choses” vindt u oplossingen om uw kleding te transformeren en uw huis aan te kleden. Merci zet ook ontwerpers in de kijker die gespecialiseerd zijn in upcycling en biedt zelfs een reparatieatelier.

popup store "réparer les choses" chez merci ; boîte Unie&Co

Gepresenteerd in het kader van de popup store “Réparer les choses”, transformeert het merk Unie&Co kleding voor volwassenen in kinderkleding. Behalve het recycleren is ook de emotionele en intergenerationele kant zeer interessant.

Erg leuk vonden wij Unie&Co (Franse site), een merk dat kleding voor volwassenen omvormt tot een kinderkleding. De zero-waste filosofie is fantastisch en ook het bedrijfsmodel is interessant. U koopt een “doos” waarvan de prijs varieert naargelang de transformatie. In de doos zit een voorgefrankeerde enveloppe waarmee u het te verwerken kledingstuk kunt opsturen. Het is zeker niet goedkoop, maar afgezien van de financiële aspecten is er ook een emotionele kant die van onschatbare waarde is. Het doorgeven van een kledingstuk van de ene generatie op de andere is ongetwijfeld zinvol, net zoals de verhalen die eruit kunnen ontstaan.

popup store "réparer les chosesé chez Merci à Paris

Een van de creaties die bij Merci worden aangeboden in het kader van de popup store “Réparer les choses”. Deze jeans is geupcycled tot een kussen.


Geplaatst in Diverse.