Nudie Jeans: een positionering gericht op upcycling en kwaliteit

Nudie Jeans: een positionering gericht op upcycling en kwaliteit

Tijdens mijn recente bezoek aan Berlijn op zoek naar de meest innovatieve winkels, ontdekte ik Nudie Jeans, een Zweeds merk waarvan het verkooppunt zich in de Münzstraβe bevindt, naast de winkel van Levis. In dit korte artikel van vandaag leg ik u kort de positionering van dit merk en mijn analyse van de klantervaring uit. Tot slot wil ik ook enkele aspecten noemen die te maken hebben met klanttevredenheid en loyaliteit in de context van dit merk.

Positionering van het merk Nudie Jeans

De positionering van dit merk is echt wel origineel, ergens halfweg tussen ‘wegwerpbare’ mode en eco-consumptie. Nudie Jeans biedt wat ze noemen “Organic Denim” jeans, op verantwoordelijke en transparante wijze gemaakt van 100% biologische katoen.

Recyclage en gratis reparaties

De ecologische en maatschappelijk verantwoorde positionering van Nudie Jeans vertaalt zich in een zeer interessante klantervaring in de winkel. Ten eerste wordt de klant een soort levenslange garantie aangeboden: u kunt uw gebruikte jeans meenemen en Nudie Jeans repareert deze gratis, ongeacht de aankoopdatum (het doet een beetje denken aan de geld-terug-garantie van Nordstrom). Deze belofte wordt gematerialiseerd door de aanwezigheid van zichtbare naaipatronen en oranje steken (de typische kleur voor het merk).

Naast een gratis reparatieservice verkoopt Nudie Jeans ook tweedehandsproducten, zoals u kunt zien op de foto’s hieronder. Aangezien het dragen van kunstmatig versleten jeans mode is, waarom dan niet op natuurlijke wijze versleten en gerepareerde producten dragen? Dat zou nog hipper zijn, niet?

Analyse klantervaring

De positionering van het merk Nudie Jeans en de manier waarop dit merk in de winkels tot stand komt, draagt bij aan het creëren van een interessant waardevoorstel, dat in het tijdperk van consumentisme zelden te zien is. Nudie Jeans promoot duidelijk waarden die bepaalde segmenten van consumenten aantrekken en versterkt het gevoel tot een gemeenschap te behoren, namelijk die van eco-bewuste consumenten. Het Zweedse merk is echter slim genoeg geweest om geen producten te maken die alleen maar het klantsegment dat gevoelig is voor recyclage en milieuaspecten aanspreken. De kwaliteit van de producten maakt het dus mogelijk om een segment te overstijgen dat anders te klein zou zijn geweest.

Een belangrijke succesfactor in elke marketingstrategie is dus zeker niet de kwaliteit van het product te verwaarlozen. Productkwaliteit zal altijd prevaleren boven marketingpositionering, hoe gedifferentieerd die ook moge zijn. Het aanbieden van producten van inferieure kwaliteit kan op lange termijn niet levensvatbaar zijn. Klanttevredenheid en -loyaliteit hangen nauw samen met kwaliteit en het is volstrekt illusoir te denken dat de verkoop van onaantrekkelijke of kwalitatief slechte producten kan worden gecompenseerd door een eco-verantwoorde positionering. Wie koopt er immers een product van slechte kwaliteit tegen een hoge prijs, alleen maar om zijn of haar idealen te verwezenlijken?


Geplaatst in Strategie.