30 november 2020 1064 woorden, 5 min. gelezen

[Podcast] Typewise wil tekstinvoer op smartphones eenvoudiger maken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Typewise (Engelse site) is een technische start-up, opgericht door David Eberle en zijn partner Janis Berneker met als doel de gebruikers van smartphones te helpen door het invoeren van tekst te vereenvoudigen. Het blijkt een ondernemersavontuur vol wendingen te zijn. […]

Typewise (Engelse site) is een technische start-up, opgericht door David Eberle en zijn partner Janis Berneker met als doel de gebruikers van smartphones te helpen door het invoeren van tekst te vereenvoudigen. Het blijkt een ondernemersavontuur vol wendingen te zijn.

Ontdek dit ondernemersavontuur in deze nieuwe podcast.

Samenvatting

Idee om te onthouden

Als ondernemer moet u volhardend en altijd bereid zijn om terug te vechten. Typewise werd niet in één dag opgericht en groeit nog altijd. Geduld is daarom een van de deugden die jonge ondernemers moeten hebben.genèse de l'idée entrepreneuriale

Ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept

De ontstaansgeschiedenis van het idee van Typewise komt voort uit verschillende waarnemingen:

 • We gebruiken nog altijd toetsenborden die in de 19e eeuw werden ontworpen voor gebruik met onze 10 vingers. Voor de smartphone zijn echter alleen de 2 duimen nodig.
 • 1/5 woorden die op een smartphone zijn getypt bevatten een fout (spellings- of typefout)
 • Deze fouten hebben een impact op ons imago en het corrigeren ervan kost tijd.
 • Veel gebruikers schrijven liever een sms, e-mail of zelfs een bericht op een computer dan via hun smartphone.
 • Voor het grootste deel is het nog altijd interessanter om te typen op een computer dan op een smartphone in termen van tijd.

Onze medeoprichtster Janice benaderde me op een dag met het idee om een toetsenbord te ontwerpen

Typewise is niet het eerste bedrijf dat startte met de ontwikkeling van een meer geschikt toetsenbord voor smartphones.

2 problemen bij de huidige toetsenborden voor gebruik op een smartphone

 1. De organisatie van letters en tekens
 2. De ruimte tussen die laatste

Het toetsenbord van een smartphone is kleiner en het voordeel van het herschikken van de toetsen is dat de afstand die met de vingers moet worden afgelegd, kleiner wordt.

De medeoprichters realiseerden zich echter al snel dat het reorganiseren van de toetsten niet zou volstaan en dat het een sterke invloed zou kunnen hebben op het aantal prospects.

De autocorrector

De autocorrector is een groot voordeel voor gebruikers. David Eberle legt echter uit dat er problemen zijn, vooral wanneer gebruikers woorden schrijven die de spellingcontrole niet kent.

Een goed voorbeeld wordt gegeven voor Duitstalig Zwitserland, waarvan de taal, die verschilt van het traditionele Duits, in geen enkel woordenboek voorkomt. Dit maakt de automatische correctie ingewikkeld en irrelevant.


validation de l'idée entrepreneuriale

Validatie van het bedrijfsidee

De medeoprichters van de start-up zijn een eerste fase van marktonderzoek gestart om hun bedrijfsidee te valideren. Door het verzamelen van feedback van gebruikers, vooral via vragenlijsten en interviews konden ze mogelijke problemen op toetsenborden van smartphones opsporen.

De tweede fase was de lancering van een proof-of-concept op Android om de technische doelstellingen voor de creatie van een numeriek toetsenbord te definiëren.

Het doel was om deze problemen op te lossen met onze oplossing.


démarrage de la startup

Aan de slag

Nadat de validatiefase van het bedrijfsidee was afgerond, lanceerden de medeoprichters van Typewise om verschillende redenen een crowdfunding-campagne op Kickstarter:

 • Middelen genereren om de opbrengst te herinvesteren
 • Controle van de markt en de belangstelling van de consument voor een dergelijk product
 • Persberichtgeving

David Eberle meldt dat 800 mensen hen steunden in deze campagne, die uiteindelijk 15.000 euro opleverde.

De toepassing en het gebruik ervan

 • Op het moment van aankoop kostte de applicatie $ 2. Vandaag de dag is ze gratis en geeft ze gebruikers toegang tot het basis toetsenbord.
 • Een premium-optie is beschikbaar voor 25 euro (eenmalige aankoop) en geeft toegang tot extra features.

Dit model lijkt vooral goed te werken in de Verenigde Staten, waar gebruikers en consumenten gewend zijn aan dit soort bedrijfsmodellen. David Eberle stelt vast dat de Europese markt er minder aan gewend is en zich verzet.

[De app had een] mooie aantrek in de eerste week [met] 10-duizenden downloads.

Het pad verliep echter niet over rozen. David Eberle legt uit dat de starters moeilijkheden ondervonden bij het werven van fondsen. Daarnaast lijkt de concurrentie hevig met Google en Apple, die hun toetsenborden en autocorrecties sterk hebben verbeterd.


phase de décollage de l'entreprise

Start

De start-up kon beetje bij beetje van start gaan, met name dankzij de deelname van Typewise aan een Zwitsers overheidsprogramma voor starters. Door deze ervaring konden ze zich laten bijstaan door deskundigen. David Eberle legt echter uit dat ze na een jaar geld en liquiditeit in het bedrijf moesten steken. Naar aanleiding van deze ervaring, pitchten ze hun idee bij investeerders die zich engageerden.

Het was zeer psychologisch, omdat het de eerste keer was dat een derde partij echt in ons geloofde, en dat niet alleen zei, maar ook iets bijdroeg.

De impact van aanwervingen bij de start

De opstartfase van Typewise werd vooral beïnvloed door de aanwerving van een professionele ontwikkelaar begin 2019.

De twee medeoprichters moesten uit eigen zak investeren om het avontuur voort te zetten en hun idee tot bloei te laten komen. Eind 2019 gaan ze fulltime aan het project werken.

Voor David Eberle is HR een essentieel onderwerp voor de groei van een bedrijf. Hij geeft aan hoe belangrijk het is om veelzijdig te zijn als starter, maar ook om te weten hoe je competente mensen kunt inhuren om het project vooruit te helpen.
Hiervoor heeft Zwitserland een schat aan talent rechtstreeks afkomstig van bijvoorbeeld de hogescholen. Voor Typewise was deze investering echter geen optie en de start-up richtte zich op Europese werving met bijvoorbeeld het applicatie-ontwikkelingsteam in Belgrado (Servië).

In dit stadium moet je het juiste team hebben, en ik denk dat de juiste mensen tot grote dingen in staat zijn.


le futur de la startup

Toekomst

Het doel van Typewise is om de komende jaren rendabel te worden, zodat om te blijven investeren en invloed te hebben op de kwaliteit van de gebruikerservaring.

[We willen] meer geld injecteren in de ontwikkeling en groei van het bedrijf en beginnen te werken met bedrijven, licentiepartners, direct met OEM’s, smartphonefabrikanten….

Doelstellingen voor de toekomst

 • 1 miljoen gebruikers
 • Een winstgevend bedrijf
 • Stijging van het aantal premium-gebruikers

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 hebben we het formaat van onze podcasts gewijzigd. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.

Afbeeldingen: shutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *