28 september 2020 1296 woorden, 6 min. gelezen

[Podcast] Labtoo brengt projectleiders en R&D-dienstverleners met elkaar in contact

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Labtoo is een netwerkplatform dat netwerking mogelijk maakt tussen projectleiders en bedrijven enerzijds en laboratoria anderzijds. Sinds 2018 hebben Sophie Hue en Guillaume Leboucher, medeoprichters van de start-up, er hun missie van gemaakt om onderzoeksprojecten te versnellen en vernieuwers de […]

Labtoo is een netwerkplatform dat netwerking mogelijk maakt tussen projectleiders en bedrijven enerzijds en laboratoria anderzijds. Sinds 2018 hebben Sophie Hue en Guillaume Leboucher, medeoprichters van de start-up, er hun missie van gemaakt om onderzoeksprojecten te versnellen en vernieuwers de kans te geven om sneller een oplossing te vinden voor hun R&D-kwesties.

Ontdek alles over dit ondernemersavontuur in deze nieuwe podcast.

Samenvatting

Marketingidee om te onthouden

Een marktonderzoek kan u helpen u om uw project te verbeteren. Sophie Hue en Guillaume Leboucher namen via hun netwerk en vooral bij onderzoekers in Frankrijk talrijke telefonische interviews af om hun eerste idee te valideren. Na het maken van een eerste prototype startten ze met een tweede onderzoek om hun platform uit te testen bij respondenten en onderzoekers in Frankrijk en Europa. Via deze stap konden ze hun platform itereren, aanpassen, aanvullen en eigenlijk dus verbeteren.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3² punten

3 kerncijfers

Een team van 10 mensen, 1.000 gebruikers, 1,5 miljoen euro aan contracten in de commerciële pijplijn.

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: kies uw partners met zorg
Tip 2: laat u goed omringen (mentoren, coaches, incubatoren)
Tip 3: maak gebruik van en ontwikkel uw netwerk

3 essentiële vaardigheden voor het opstarten van uw bedrijf

De eerste vaardigheid die Sophie Hue bij ons aanhaalt, is veerkracht. Het is een vaardigheid die veel andere ondernemers aan onze microfoon aanhalen. De tweede essentiële vaardigheid voor een ondernemer is volgens haar creativiteit. En dan is een derde vaardigheid die voor haar onontbeerlijk is, namelijk het welzijn van het team.

In de beginjaren van een start-up moet u bereid zijn om te vallen en even snel […]weer op te staan;



genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: de geboorte van het bedrijfsconcept

De hoofddoelstelling van Labtoo is bedrijven te helpen bij het vinden van wetenschappelijke dienstverleners, in het bijzonder laboratoria die hen kunnen helpen bij de ontwikkeling van hun R&D-projecten. Het platform is vooral actief op het gebied van gezondheid, met onder meer Biotech. Bij initiatieven op het vlak van gezondheid is het absoluut noodzakelijk om tests te kunnen uitvoeren en vaak ook om gebruik te kunnen maken van machines die erg duur zijn. Het is om die reden dat veel projectleiders een deel van hun R&D uitbesteden.

We hebben met klanten gewerkt die soms al meer dan 2 jaar op zoek waren naar vaardigheden.

De specialiteit van Labtoo zit verankerd in de biowetenschappen. Guillaume Leboucher, medeoprichter van de start-up, houdt overigens een doctoraat in de biochemie. Het is vooral door zijn ervaring als onderzoekswetenschapper dat hij zich realiseerde dat het vaak moeilijk was om partners te vinden om onderzoeksprojecten verder te ontwikkelen.

In deze wereld van voornamelijk academisch onderzoek gebeurt dat vaak via ruilhandel: u doet mij een plezier door me uw vaardigheden te geven en in ruil daarvoor [zet ik] uw naam op mijn wetenschappelijke publicatie of [ik doe] een wederdienst.

Het ontstaan van Labtoo komt dus voort uit de wens om dit proces te versnellen en projectleiders in staat te stellen hun mogelijkheden voor partnerschappen en medewerkers te diversifiëren.

Combineren van vaardigheden

Guillaume Leboucher en Sophie Hue hebben komen allebei van een zeer verschillende achtergrond, die Sophie Hue als “zeer complementair” omschrijft.

  • Dr. Guillaume Leboucher heeft een doctoraat in de biochemie en is dus expert in de markt en de sector van de biowetenschappen.
  • Sophie Hue studeerde af aan de Edhec Business School en heeft met heel wat start-ups samengewerkt om hen te helpen bij hun internationale ontwikkeling.

Vergeet niet dat de keuze van uw medeoprichter essentieel en deel bepalend is voor het succes van uw bedrijf.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept

Het bedrijfsidee werd gevalideerd aan de hand van marktonderzoeksmethoden: een kwalitatieve analyse (interviews) en vervolgens een kwantitatieve analyse (vragenlijst) om het eerste prototype van het platform te testen.

De analyses die in het kader van het marktonderzoek werden uitgevoerd:

  • Kwalitatief onderzoek in de vorm van telefonische interviews (een van de gevolgen van covid-19, zoals we in een vorig artikel al aanhaalden) met 100 onderzoekers in Frankrijk, die voornamelijk via het netwerk van Guillaume Leboucher werden gezocht.
  • Kwantitatief onderzoek in de vorm van een vragenlijst die onder onderzoekers in Frankrijk en Europa werd verspreid.

De doelstellingen van beide onderzoeken zijn heel verschillend. Het doel van het kwalitatieve onderzoek is het valideren van het bedrijfsidee en het opsporen van wat verbeterd kan worden. Via het kwantitatieve onderzoek kon Labtoo het eerste prototype van het platform uittesten bij een steekproef van Europese respondenten. Het doel was om de eerste versie van het platform verder aan te passen en te verbeteren.


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: aan de slag

In de eerste plaats, en dat geldt voor alle platformen waarin twee bevolkingsgroepen samenkomen, moest het team van Labtoo zich in zijn commerciële aanpak richten op twee typische profielen: laboratoria en R&D-dienstverleners, evenals bedrijven  en projectleiders die op dit vlak behoeften hebben. Dit wordt als een cruciaal punt beschouwd, omdat het noodzakelijk is dat beide bevolkingsgroepen op het platform actief zijn om het doel ervan te kunnen bereiken. Ook moest Labtoo zijn legitimiteit en geloofwaardigheid bewijzen bij de actoren in de sector.

Het moeilijkste [waar we mee te maken hadden], was het vertrouwen van de klanten te winnen.

Sophie Hue legt uit dat welen werden gerustgesteld door de ervaring van Guillaume Leboucher. Voor haarzelf was het een leerproces dat veel geduld vergde om inzicht te krijgen in de problemen van de markt en de klanten.

In een tweede fase heeft Sophie Hue het over gebruik van bekende bedrijfsmethoden op basis van het sturen van e-mails en het zoeken naar prospects via databases. Om zich te profileren zette de start-up samenwerkingsverbanden op en nam ze contact op met universiteiten en verenigingen.

Onze eerste klant was een dienstverlener, iemand die zelf diensten bij ons bestelde. “We hadden de perfecte case, we zochten niet eens naar een klant en onze leveranciers waren al begonnen met het bestellen van studies bij ons”.


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: start

Enthousiast legt Sophie Hue uit dat de eerste klant die een bestelling plaatste, veel vertrouwen had in de teams van Labtoo.

Positieve marktsignalen

  • De eerste klant bestelde zonder zelf te zijn benaderd
  • Deze eerste klant kon ons vervolgens aanbevelen
  • De volgende klanten zijn snel loyaal geworden (ca. 50%)

Na deze positieve signalen rekruteerde Labtoo een wetenschappelijk team om de prospectie en opvolging van de klanten te beheren. Zo kon het platform geloofwaardig blijven met profielen die inzicht hebben in de belangen en wetenschappelijke vraagstukken van klanten en partners.

Het is erg belangrijk om iemand voor u te hebben met een degelijke wetenschappelijke basis.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

Labtoo heeft als doel zich binnen 5 jaar uit te breiden naar nieuwe sectoren en op internationaal vlak:

  1. Het grootste Europese platform voor R&D worden, partnerschappen creëren en klanten vinden over heel Europa
  2. Ontwikkeling van nog verticale lijnen om andere wetenschappelijke gebieden en andere R&D-kwesties (agrovoeding, cosmetica, enz.) te integreren.
  3. Rekruteren van specialisten, in het bijzonder mensen met een doctoraat in deze domeinen

Enkele cijfers over 5 jaar

  • 50 miljoen euro omzet
  • Actief op de meeste Europese markten
  • Diversificatie van activiteitengebieden die op het platform zijn vertegenwoordigd
  • Een team van 50 mensen

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 veranderen we het formaat van onze podcasts. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.

Illustraties : shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *