[Podcast] Drughandel in Antwerpen: een antropologische studie door Teun Voeten

[Podcast] Drughandel in Antwerpen: een antropologische studie door Teun Voeten

Teun Voeten vertelt in deze podcast hoe hij wetenschap en journalistiek samenbrengt in een uniek sociologisch en antropologisch onderzoek. Met een doctoraat in culturele antropologie aan de Universiteit van Leiden heeft Dr. Teun Voeten  (Engelse site) 30 jaar van zijn leven de wereld rond gereisd om te berichten over wereldoorlogen en conflicten.

Samenvatting

Te onthouden over de levenswandel van Teun Voeten

  1. Hij schreef een boek over de daklozen die ondergronds leven in New York City.
  2. Hij schreef over de burgeroorlog in Sierra Leone
  3. Hij maakte een fotoboek over de drugsoorlog in Mexico
  4. In 2019 deed hij voor de stad Antwerpen onderzoek naar drugsdelicten vanuit antropologisch oogpunt.

Hoofdstuk 1: Teun Voeten, onderzoeker, antropoloog, journalist, fotograaf

Teun Voeten legt uit hoe zijn verschillende petten – die van journalist, fotograaf, onderzoeker, antropoloog – een uiterst belangrijke rol spelen in zijn benadering van de verschillende thema’s die hij later ontwikkelt.

Als fotograaf zoek je naar een sfeer, gevoelens, emoties; als wetenschapper probeer je heel rationeel te denken, te analyseren. Ik denk dat de oscillatie tussen deze twee benaderingen uniek is.

Een goed voorbeeld vinden we terug in het onderwerp van zijn thesis. Zijn werk over naar het geweld en de drugsoorlog in Mexico vormde de basis voor zijn denkwijze over wat in Antwerpen gebeurt. De combinatie van die verschillende ervaringen biedt heel wat vergelijkingspunten die het mogelijk maken om nieuwe hypothesen naar voren te brengen.

Als oorlogsfotograaf ben je tegelijk veldantropoloog.



genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: onderzoek naar de drughandel in Antwerpen

Het idee om met dit onderzoek te starten begint bij een waarneming: terwijl hij de conclusie van zijn proefschrift over de drugsoorlog in Mexico aan het schrijven was, ontplofte er een granaat in zijn straat (Deurne): het gevolg van een oorlog tussen lokale drugtrafikanten. Dat bracht hem ertoe om meer in te zoomen op wat er in Antwerpen en Nederland aan de hand was.

Na enkele voorafgaande observaties stelde Teun Voeten aan de stad voor om het onderwerp als antropoloog te onderzoeken, wat werd geaccepteerd.

Gebruikte onderzoekstechnieken

Teun Voeten streeft ernaar om één essentiële zaak te begrijpen: “Waarom verkopen drugsdealers drugs?”

De opmerkingen van Teun Voeten zijn vooral interessant omdat ze van toepassing zijn op veel onderzoekscases, met name marktonderzoek, bij het definiëren van de doelstellingen en kernpunten van een studie (via het literatuuronderzoek) en het valideren van deze punten tijdens het kwalitatief onderzoek.

Men kan twee dingen doen: de literatuur erover lezen of het de dealers zelf gaan vragen

Om dat te doen, ging Teun Voeten gevangenen interviewen. Allereerst was het nodig om een relatie op te bouwen, door met hen te praten over zijn eerdere onderzoek, bijvoorbeeld in Mexico. Vervolgens stelde hij vrijwilligers voor om te spreken over drugs en drugshandel in Antwerpen.

Eén ding is duidelijk: “Het is niet zijn taak om de gevangenen te beoordelen, […] maar gewoon om hun standpunt weer te geven: dat is wat antropologen doen.” De meeste interviews bleven dus anoniem en de gevangenen die deelnamen aan deze gesprekken kregen een fotoboek over de drugsoorlog in Mexico, vergelijkbaar met stimuli die worden gebruikt om deelnemers aan een onderzoek te bedanken voor hun tijd. Alles daarover leest u in een eerder artikel over de kosten die verbonden zijn aan een marktonderzoek.

Geïnterviewde profielen  (ca. 200 personen)

  • Gevangenen (drugdealers)
  • Druggebruikers (van recreatief gebruik tot verslaafden)
  • Politieagenten (van federale politie tot buurtagenten)
  • Professoren
  • Rechters en advocaten
  • Wetenschappers
  • Journalisten
  • Bewoners van de betreffende wijk

Hoofdstuk 3: verschillen en overeenkomsten in profielen

Op basis van zijn verschillende studies met drugsdealers, bendes en maffia’s kan Teun Voeten de overeenkomsten weergeven die kunnen ontstaan tussen de verschillende profielen die hij heeft ontmoet en die hen ertoe hebben aangezet om cocaïne te verhandelen. Hoe je erin rolt heef meerdere oorzaken: een kennis doet het en vraagt om hulp, de perceptie van de dealers (auto, geld, enz.), de noodzaak om de eindjes aan elkaar te knopen, de wens om veel geld te verdienen op korte tijd. Voor de meesten begint het allemaal redelijk onschuldig, het is de snelheid waarmee ze geld kunnen verdienen die hen aantrekt en tegenhoudt. Teun Voeten wijst er echter op dat sociale uitsluiting niet noodzakelijkerwijs een causale factor is, maar wel de opwinding die dit “snelle geld” (fast money) biedt.

Teun Voeten beschrijft de drugshandel als een monster dat wortel heeft geschoten op aarde. Mexico is zeker corrupt, sommige regio’s zijn ontoegankelijk en het land kent grote ongelijkheden. In België en Nederland is er minder corruptie, minder armoede. En toch groeit daar dezelfde wortel.

Voor mij is sociale status het schrijven van een goed boek, het gaan naar een goed concert […], maar voor veel van hen zijn het schoenen die 2.000 euro per paar kosten.


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: de reactie van de stad Antwerpen

Teun Voeten zegt dat dit antropologisch onderzoek het mogelijk heeft gemaakt een ongekend inzicht te krijgen in de situatie van de drughandel in Antwerpen, wat het bestuur toelaat om actiepunten te bepalen. De toestand in Antwerpen is overigens niet de slechtste, want bepaalde gebieden in België (Brussel) en Nederland (Amsterdam, Rotterdam) hebben te maken met veel moeilijkere zones en toestanden.

In Antwerpen hebben ze een [vrij] goede mix van preventie, het helpen van verslaafden, […], maar er is ook een repressief aspect en we hebben deze repressieve, preventieve en creatieve elementen nodig.

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 veranderden we het formaat van onze podcasts. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om maar een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.

Illustratie afbeeldingen: Shutterstock


Geplaatst in Onderzoek, Recherche.