Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Nieuwe trend op de voedingsmarkt: “raw” chocolade.

Tussen de 200 exposanten op het salon Gourmet Food & Wine in Paris op 23 en 24 september 2013 werd onze aandacht getrokken door Rrraw, een start-up opgericht door Frédéric Marr om mee te gaan met de trend van rauwe chocolade.

Na zijn onderneming in 2005 te hebben verkocht, richtte Frédéric Nutrivitalité.fr op. Het is op basis van die ervaring rond voedingswaarde en vitaliteit dat zijn aandacht uitging naar chocolade en het bewaren van de voedingseigenschappen ervan zonder aan smaak te moeten inboeten. Hij had het idee opgevat aan het fabricatieproces te sleutelen om “alle goede dingen” te bewaren en een maximaal smaakplezier te behouden. Cacaobonen zijn inderdaad niet aangenaam om te eten en hij stond dus voor een hele uitdaging. We proefden met Frédéric de nog niet getransformeerde bonen en het minste wat we kunnen zeggen, is dat het verschil inderdaad spectaculair is.

Procédé bij lage temperatuur

Frédéric legde ons uit dat, naast een strikte selectie van de bonen in het land van herkomst en het werken met de gisting ervan, zijn product fel differentieert inzake smaak dankzij het proces van branden en conchage. Zijn bonen worden niet gebrand en in plaats van de klassieke conchage (+/-80 °C gedurende 2 tot 3 dagen) blijven de bonen hier minder dan 20 uur bij temperaturen van 40 °C. Daarna wordt alles op een maalsteen tot poeder vermaald.

Een gamma rond drie producten

Er werd een gamma van drie producten voor de consument ontwikkeld: de traditionele chocolade’reep’ (met een formaat dat overigens fel aanleunt bij dat van Zaabar, dat enkele jaren geleden werd gelanceerd), niet getransformeerde bonen met een laagje chocolade erover en kleine kubussen als imitatie van chocoladetruffels. Het meest bijzondere product voor mij blijft de boon met het laagje chocolade, dat een bijzondere smaakervaring biedt en relatief vernieuwend is.

Tips voor uw marketingstrategie

Het voorbeeld van Rrraw is interessant, want deze start-up verankert haar businessmodel in een opkomende trend (die ook wordt gevolgd door anderen, zoals Alain Ducasse in zijn Atelier du Chocolat bij de Bastille). Frédéric Marr beschikt bovendien over marketingkwaliteiten, want de verpakking van het product doet er al naar verlangen (zonder in excessen te hervallen, zoals ik in mijn mijn artikel van vrijdag) aanklaagde.

Over het algemeen is het ontdekken van opkomende trends belangrijk: het laat toe nieuwe producten te lanceren (vanzelfsprekend), maar ook een gamma producten te vernieuwen en klanten trouw te maken. Alhoewel tal van klanten uit gewoonte altijd hetzelfde consumeren, tonen de marktonderzoeken die we in het verleden uitvoerden aan dat er ook een ander type klant bestaat. Het gaat om consumenten die op zoek zijn naar nieuwigheden en verandering. Die consumenten zijn ontdekkers die men regelmatig nieuwigheden moet aanbieden opdat ze iets niet beu worden. Het is dus van belang de verschillende types en gedragingen van consumenten te identificeren om hen, via een gepaste innovatiestrategie, het gezochte product aan te bieden.

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *