11 maart 2022 1174 woorden, 5 min. gelezen

Marktonderzoek: mobiele operatoren op het internet

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Marktleider zijn betekent niet noodzakelijk dat u de Google-zoekopdrachten domineert. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in 14 Europese landen de marktleider niet bovenaan staan bij online opzoekingen. We tonen ook aan dat het de Fransen zijn die het meest […]

Marktleider zijn betekent niet noodzakelijk dat u de Google-zoekopdrachten domineert. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in 14 Europese landen de marktleider niet bovenaan staan bij online opzoekingen.
We tonen ook aan dat het de Fransen zijn die het meest zoeken op mobiele operatoren, wat waarschijnlijk een teken van hyperconcurrentie is.

Als u maar 30 seconden heeft

  • Marktleider zijn op het gebied van mobiele telefonie betekent niet noodzakelijk dat u ook marktleider bent op het gebied van internet
  • In 14 Europese landen staat de marktleider op het internet achter een concurrent
  • In Denemarken is de online leider een virtuele operator (Telmore), maar die ligt ver achter op de leider (TDC) wat het aantal klanten betreft.
  • Frankrijk meet het meeste online verkeer rond mobiele operatoren (17 miljoen zoekopdrachten per maand)
  • Er is een gemiddelde van 1,35 telefoonnummers per inwoner in Europa
  • Met 1,89 nummers per hoofd van de bevolking zijn de Esten de grootste liefhebbers van mobiele telefoon in Europa

Inhoud


Inleiding

Dit artikel is het resultaat van een studie die in 31 Europese landen is uitgevoerd. Het is de bedoeling te begrijpen of de dominantie op de echte markt voor mobiele telefoons weerspiegeld wordt in de online wereld. Met andere woorden, wij willen begrijpen of de dominantie in aantal klanten ook online tot uiting komt.
Tot onze verbazing is dit niet het geval, en dit kan onder meer te maken hebben met de toegenomen concurrentie, die de consumenten ertoe brengt vaak van exploitant te veranderen.


Methodologie

Om deze studie op touw te zetten, hebben we dezelfde methode toegepast als bij CBD in Europa. Op basis van gegevens van Eurostat (Engelse site) en Ahrefs hebben we de maandelijkse zoekvolumes bepaald in verband met 2 soorten mobiele operatoren:

  • MNO (mobile network operator): een telefoonoperator met een eigen mobiel netwerk.
  • MVNO (mobile virtual network operator): mobiele operator zonder eigen infrastructuur

De lijst van operatoren werd vastgesteld met behulp van Wikipedia (Engelse site) en Telecompaper (Engelse site).

Tenslotte hebben wij dit werk in 31 Europese landen uitgevoerd, om een overzicht te krijgen van de tendensen op de markt voor mobiele telefoons op het continent.


Aantal mobiele nummers per hoofd van de bevolking in Europa

De eerste les van deze studie betreft het aantal mobiele nummers dat in Europa in gebruik is. Hoewel het aantal in alle landen meer dan 1 nummer per inwoner bedraagt, verschilt de situatie sterk van land tot land.

Terwijl Noorwegen iets meer dan één nummer per hoofd van de bevolking heeft toegewezen (1,06), heeft Estland er 1,89. Het Europese gemiddelde is 1,35 nummers per hoofd van de bevolking. Er zijn inderdaad meer dan 714.000.000 nummers op het continent.

Aantal mobiele telefoonnummers per inwoner in Europa

(Bron: Ahrefs)


In welk land stellen de mensen de meeste vragen over mobiele operatoren?

Elke maand zijn er in Europa meer dan 62 miljoen Google-zoekopdrachten in verband met mobiele operatoren. Deze opzoekingen zijn ongelijk verdeeld. Om landen te vergelijken, hebben wij het aantal inwoners gebruikt. De resultaten zijn verrassend. Er zijn zeer grote verschillen.

Onderstaande tabel is een top 10 van Europese landen in termen van MNO-gerelateerde onderzoeksvolumes:

Aantal online zoekopdrachten naar mobiele providers

(Bron: Ahrefs)

Frankrijk voert de lijst aan, met een percentage van 25,3%, vijfmaal hoger dan Roemenië. Het gemiddelde is 11%, wat zou betekenen dat 1 op de 10 mensen elke maand een zoekopdracht in verband met een mobiele operator uitvoert.

De Baltische landen en de Balkanlanden delen de topposities met Frankrijk. Omgekeerd hebben sommige landen, zoals het VK en Polen, lage zoekvolumes in verhouding tot hun bevolking.


Wat zijn de belangrijkste mobiele operatoren in Europa?

Om de leidende positie van een mobiele operator in zijn land te beoordelen, hebben we twee elementen geanalyseerd:

  • het marktaandeel in aantal klanten
  • het aantal zoekopdrachten dat het op Google genereert.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, garandeert nummer één op het vlak van het aantal klanten niet de eerste plaats bij de Google-zoekopdrachten.

In welke landen staat de dominante mobiele operator niet bovenaan op het internet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De marktleider staat niet eerste wat betreft online zoekopdrachten
De marktleider staat ook bovenaan op het internet

 (Bron: Ahrefs)

In 14 van de 31 onderzochte landen is de meest gezochte operator op Google niet de marktleider. We stellen vast dat dit verschijnsel zich vooral voordoet in landen met de laagste zoekvolumes naar mobiele operatoren, maar niet alleen! Duitsland, het VK en Italië zijn drie markten waar niet-marktleidende operatoren de meeste Google-zoekopdrachten per maand genereren.

Orange, Vodafone, Telia, Tele2 en Telemach zijn de enige operatoren die minstens twee binnenlandse markten domineren, hetgeen getuigt van een succesvolle internationaliseringsstrategie.

De kaart doet ons vragen stellen over de merkbare verschillen tussen SEO en het marktaandeel. Bovendien blijken onze gegevens enorme verschillen te vertonen wanneer deze twee variabelen met elkaar worden vergeleken, zoals blijkt uit de onderstaande tabel:

Marktaandeel van mobiele operatoren in Europa
Deze grafiek maakte een vergelijking tussen het reële marktaandeel (in aantal klanten) en het relatieve volume van online opzoekingen per operator.
Klanten
Online

(Bron: Ahrefs)

In het algemeen is in een bepaald land het aandeel van de marktleider groter dan het aandeel van de meest gezochte operator op Google. In Cyprus bijvoorbeeld neemt CYTA 24% van de zoekopdrachten in verband met MNO’s voor haar rekening, een laag percentage vergeleken met het marktaandeel van Epic van 68,6%.

Duitsland en Ierland zijn echter de enige landen in Europa waar deze regel niet geldt. Vodafone, de leider op Google, neemt meer dan een kwart van de maandelijkse zoekopdrachten in Duitsland voor zijn rekening, terwijl Telekom, de marktleider, moeite heeft om boven de 16% van de binnenlandse markt uit te komen.


In Denemarken staat een virtuele operator bovenaan!

Tenslotte is dit onderzoek, afgezien van de demografische en marktanalyses, ook een gelegenheid om de opkomst van virtuele operatoren tegenover de traditionele MNO’s te bekijken.

Enkele cijfers over virtuele operatoren in Europa

In dit artikel concentreren wij ons op Denemarken, een land dat zijn tijd ver vooruit was. Met een bevolking van slechts 5,8 miljoen is het een van de landen met de meeste MVNO’s ter wereld. Zijn 21 virtuele operatoren bezetten meer dan een derde van de Deense markt!

Het boegbeeld van deze vloedgolf is Telmore, de grootste virtuele operator van het land, maar ook de nummer één Google zoekmachine aanbieder in de hele MNO markt. Het genereert 116.000 maandelijkse opzoekingen, of 19,2% van het totale volume van Deense MNO’s.

Aangezien Denemarken geen alleenstaand geval is, moet in de toekomst verder onderzoek worden gedaan naar de populariteit van virtuele mobiele aanbiedingen, vooral in het tijdperk van 5G en de komst van 6G op de markt.Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *