4 december 2020 888 woorden, 4 min. gelezen

5G is op de markt en het onderzoek naar 6G gaat al van start

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Terwijl 5G in veel landen over de hele wereld aan een opmars bezig is, wordt er al onderzoek gedaan naar 6G. In dit artikel zoomen we in op de technische en technologische aspecten van deze draadloze verbindingen en het gebruik […]

Terwijl 5G in veel landen over de hele wereld aan een opmars bezig is, wordt er al onderzoek gedaan naar 6G. In dit artikel zoomen we in op de technische en technologische aspecten van deze draadloze verbindingen en het gebruik ervan.

Samenvatting

Over 5G

5G staat ter discussie, maar krijgt wel voet aan grond in Europa. De Franse operatoren bieden al 5G-pakketten aan. In België heeft Proximus een kaart van de gebieden gepubliceerd die door 5G zijn gedekt. Wat betekent dit concreet?

5G: de technologie op dit moment

In het kort is 5G gebaseerd op het gebruik van millimetergolven. Hun golflengte impliceert dat 5G veel efficiënter is dan 4G. Hun bereik is echter sterk gereduceerd (tussen 24 GHz en 30 GHz). Veel exploitanten hebben in feite verschillende 5G-tarieven geïntegreerd met de 5G-sub-6, die een groter bereik van golven biedt voor een tarief dat ontegenzeggelijk lager is (maar nog altijd hoger dan dat van de 4G-LTE). 5G-apparaten moeten worden uitgerust met Dynamic Spectrum Switching (DSS) waarmee gebruikers gemakkelijk kunnen overschakelen van 5G naar 4G. De 5G-dekking blijft in dit stadium inderdaad beperkt.

5G is sneller dan sommige particuliere wifi-verbindingen.

5G: gebruik en doeleinden

5G biedt gebruikers de mogelijkheid om direct gegevens te delen, waardoor de laadtijd en de van aangesloten objecten en apparaten drastisch worden verminderd. Zo kan worden geschat dat deze technologie het mogelijk maakt om een groter aantal aangesloten objecten te beheren, ze allemaal te laten handelen en tegelijkertijd de snelheid van de gegevensuitwisseling te verhogen.

5G in vergelijking met 4G

 • Groter debiet
 • Toename van het aantal aangesloten apparaten en sensoren
 • Vermindering van de latentie
 • Hogere snelheid en grotere downloads
 • Toename van live en streaming
 • Kwaliteit van de bekeken video-inhoud
 • Voorspelde groei van cloudgaming
 • Real-time toepassingen (augmented reality, telegeneeskunde, enz.)
3 familles d'usage de la 5G (ARCEP) : Amélioration des débits mobiles, faibles latences et fiabilité, connexions mobiles et IoT simultanées

Gebruik van 5G (Bron: Arcep, Franse site)

5G: aanbod met forfaitaire bedragen (Frankrijk)

Nice was de eerste Franse stad die deel uitmaakte van het SFR-netwerk. De eerste steden in Frankrijk die eind 2020 toegang kregen tot dit netwerk zijn steden die deelnamen aan voorafgaande tests. De dekking van de grote steden zal dus in de nabije toekomst worden bereikt.

De Franse exploitanten zijn er al op alle fronten met een aantrekkelijk aanbod:

 • Bij Orange, voor 70 GB compatibel met 5G, bedraagt het mobiele pakket € 14,99/maand in het eerste jaar en vervolgens € 29,99/maand.
 • Klanten van Bouygues betalen € 16,99/maand in het eerste jaar en vervolgens € 25,99/maand voor een pakket van 70 GB.
 • B&You (Bouygues) is de eerste low-cost operator die een 5G-pakket met 130 GB aan data in 4G en 5G aanbiedt voor € 24,99/maand (onder bepaalde voorwaarden).
 • SFR geeft geen korting bij het wisselen van pakketten: klanten betalen € 21/maand voor een 5G-pakket van 80 GB in het eerste jaar en vervolgens € 33/maand.
 • Wat Free betreft, hun enige 5G-pakket omvat 210 GB aan data voor €19,99/maand.


Over 6G

Het is een feit dat het werk aan 6G al begonnen is. Samsung heeft al een verklaring (Engelse site) uitgebracht over zijn visie op 6G. Het onderzoek zal waarschijnlijk niet voor 2030 voltooid zijn en dus voor de wereld van morgen zijn.

Technische en technologische aankondigingen

De technologische doelstellingen van de 6G zullen zijn: nog sneller en prestaties en minder en minder vertraging.
De eerste mededelingen van onderzoeksbedrijven wijzen op de wens om een snelheid te bereiken die het mogelijk maakt om het aantal gebruikte apparaten te vertienvoudigen, de betrouwbaarheid van het netwerk 100 keer beter te maken en om in een oogwenk honderd uur Netflix te downloaden.
Om dat te bereiken, zou de technologie waarschijnlijk op nog dunnere golven dan 5G moeten werken en daardoor nog makkelijker verstopt raken. De kwestie van de toegang tot deze banden zal daarom een van de belangrijkste onderzoeksvragen zijn. Bekijk deze video (Engels) voor meer informatie hierover.

Comparaison des performances clés de la 5G et les prévisions et attentes pour la 6G (Samsung)

Vergelijking van prestatie van 5G met de verwachtingen rond 6G (Bron: Samsung Engelse site)

Er ontstaan vragen rond het gebruik van kunstmatige intelligentie, zodat apparaten niet alleen 6G kunnen ontvangen, maar ook uitzenden…

Beoogde toepassingen

Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen dat u meer dan 5G nodig hebt, voor sommigen zelfs 4G. Het doel is echter om aan de behoeften van morgen te voldoen. Welke zullen dat zijn? Er zijn tal van hypothesen tussen de progressie van het gebruik van virtuele realiteit, grote vooruitgang in de augmented reality, hologramtechnologieën, autonome auto’s, en zeker ook andere nog onbekende technologieën…

Autonome auto’s en 6G

We hadden het eerder al over verschillende aspecten met betrekking tot autonome auto’s (consumentenperceptie en media-impact). Vanuit technisch en technologisch oogpunt wordt echter gesuggereerd dat 5G-bandlengtes niet zullen volstaan om de meerderheid van de consumenten in hun toekomstige autonome auto veilig te laten reizen. 5G is niet snel genoeg, niet betrouwbaar genoeg en biedt tot op heden onvoldoende kwaliteit, reactievermogen, analyse en betrouwbaarheid voor de veiligheid van de gebruiker.

Conclusie

We staan nog maar aan het begin van de 5G-toegang voor het grote publiek, terwijl fabrikanten en onderzoekers al bezig zijn met de ontwikkeling van 6G om te anticiperen op toekomstige behoeften en de ontwikkeling van toekomstige technologieën onder de best mogelijke omstandigheden mogelijk te maken.
We zullen in de loop van de vernieuwingen zeker op deze onderwerpen terugkomen.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *