18 november 2022 1437 woorden, 6 min. gelezen

Marketing 4.0: ontstaan, voordelen en tips

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Marketing 4.0 is een nieuwe visie op marketing: meer inclusief, gepersonaliseerd en effectief. Dit type marketing is een krachtige troef in uw inbound marketingstrategie. Auteur Philip Kotler gebruikte de term voor het eerst in 2017. Dit nieuwe tijdperk van digitale […]

Marketing 4.0 is een nieuwe visie op marketing: meer inclusief, gepersonaliseerd en effectief. Dit type marketing is een krachtige troef in uw inbound marketingstrategie. Auteur Philip Kotler gebruikte de term voor het eerst in 2017. Dit nieuwe tijdperk van digitale marketing volgt 3 generaties van processen, van marketing 1.0 tot 3.0. Vier doelstellingen: marketing 4.0 definiëren en contextualiseren, alvorens de voordelen en tips voor het gebruik ervan te presenteren.

 


Neem contact met ons op om uw onderzoeken naar klantentrouw uit te voeren

 


Inhoud

 


Marketing 4.0 begrijpen in 30 seconden

 • Marketing 4.0 innoveert op drie aspecten: de invoering van de 5A’s om de marketingmix te vervolledigen, aanwezigheid via meerdere kanalen en ultra-connectiviteit met klanten
 • Dit is de vierde generatie van marketing, na het productivisme van marketing 1.0, de klantgerichtheid van marketing 2.0 en de segmentering van marketing 3.0.
 • 6 belangrijke voordelen: klantgerichtheid, targeting, resultaatmeting, actieve gemeenschappen, personal branding en tweerichtingscommunicatie.
 • Het beheer van uw e-reputatie wordt een essentiële marketinginspanning voor uw bedrijf
 • Men mag er niet van uitgaan dat traditionele verkoopkanalen moeten verdwijnen ten gunste van digitale
 • Adverteren: creëer gepersonaliseerde campagnes om de aandacht van uw publiek te trekken

HOOFDSTUK 1

Wat is Marketing 4.0?

In 2017 populariseerde Philip Kotler de term in zijn boek “Marketing 4.0”, waarin hij de exponentiële evolutie van marketing bespreekt. De traditionele media maken immers steeds meer plaats voor digitale media. Marketing 4.0 combineert echter het beste van twee werelden: traditionele en digitale marketing. Het beïnvloeden van aankopen en het ontwikkelen van de verkoop vereist dus een goed begrip van het gedrag van de consument.

Neem contact met ons op om consumentengedrag te bestuderen

Deze marketingaanpak onderscheidt zich door het gebruik van nieuwe digitale technologieën. In de analysefase zijn steeds meer gegevens nodig. Daarnaast neemt de assertiviteit toe, ook door het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica in acties.


Marketing 4.0 omvat technieken zoals Big Data, CRM en marketingautomatisering.Kenmerken van Marketing 4.0

De kenmerken zijn uitgesproken en disruptief:

 • Maak plaats voor de 5A’s: De oude “4P’s” van de marketingmix worden aangevuld met de “5A’s”: Aware, Appeal, Ask, Act en Advocate. Deze nieuwe statistieken impliceren dat de klant geïnteresseerd is in vele merken. Concreet: ze krijgen informatie op het internet, gaan over tot de koop, alvorens hun mening te geven over hun klantervaring. Dit is de belangrijkste bijdrage van marketing 4.0.
 • Multi-channel traject: Het klantentraject ondergaat ongekende veranderingen, met name door de komst van digitale technologie. De producten zijn nu online beschikbaar voordat ze in de winkel worden gekocht. Het is ook mogelijk om naar de winkel te gaan en de goederen thuis te laten bezorgen.
 • Ultra-connectiviteit: Hier wordt geanticipeerd op de wensen van de klant vóór het aankoopproces. Het doel is een langetermijnrelatie op te bouwen met een multi-channel marketingaanpak. Dit omvat inbound marketing, e-mail, gerichte reclame en sociale netwerken. Bovendien proberen merken hun klanten te betrekken bij het reilen en zeilen van hun bedrijf (Jara, A. et al., 2012 (Engelse site).

HOOFDSTUK 2

Hoe zijn we van marketing 1.0 naar marketing 3.0 gegaan?

Marketing 4.0 en zijn vele kenmerken zijn het gevolg van een sterke evolutie in marketingpraktijken. Hier presenteren wij de belangrijkste aspecten van marketing 1.0, 2.0 en 3.0.

 


Marketing 1.0

Marketing 1.0 ontstond in de industriële revolutie, en bereikte een hoogtepunt met het Fordisme. Hier had de consument weinig keuze; daarom was er weinig concurrentie tussen bedrijven. Als gevolg daarvan concentreerden bedrijven zich op hun eigen producten en productie.

Door steeds meer goederen te produceren, hadden de commerciële structuren slechts één doel voor ogen: meer verkopen. Personalisering werd dus strikt beperkt, ten gunste van productivisme. Kortom, de consument was voor de bedrijven slechts een secundaire overweging.

marketing 4.0 productivisme

Bij marketing 1.0 worden er geen vragen gesteld: we produceren, en we verkopen! (bron: Shutterstock)


Marketing 2.0

Pas met marketing 2.0 zijn bedrijven begonnen hun reclameboodschappen te personaliseren. Het effect is onmiddellijk: reclamecampagnes krijgen onmiddellijk meer impact. De reden hiervoor is dat de verwachtingen van de consument steeds belangrijker worden. Dit leidde tot de opkomst van merkbeelden als differentiatie-instrument.

Marketing 2.0 verscheen in de jaren 90 en richt zich opnieuw op de consument om nieuwe marketingfundamenten vast te stellen op basis van klanttevredenheid en -loyaliteit. Het aanbod wordt dus opgebouwd volgens de behoeften van de prospects.

marketing 4.0 evolution


Marketing 3.0

De belangrijkste verandering die 3.0 marketing teweegbrengt, ligt in de efficiëntere en eerlijkere segmentatie. Het gebruik van digitale technologieën is een voorbode van de opkomst van Marketing 4.0. Persuasieve reclametechnieken worden gezien als minder opdringerig dan traditionele reclame. Tot slot is het dankzij marketing 3.0 dat de eerste inhoudelijke strategieën worden ontwikkeld.

marketing 4.0 targeting

Marketing 3.0 maakt de weg vrij voor marketing 4.0, vooral wat betreft de focus op de consument. (bron: Shutterstock)

Ook zijn er door dit nieuwe proces twee soorten marketing ontstaan:

 • Aantrekkingsmarketing: relevante productinformatie aanbieden om de conversie te verhogen
 • Belevingsmarketing: sterke emoties opwekken om een band te creëren tussen de prospect en het merk

HOOFDSTUK 3

Wat zijn de 6 voordelen van Marketing 4.0?

Marketing 4.0 heeft de commerciële wereld voor iedereen toegankelijk gemaakt. In feite kan elk bedrijf adverteren via digitale kanalen. Dit biedt hun vele voordelen, die hieronder worden opgesomd:

 

Voordelen van Marketing 4.0 Toelichting
Klantgerichte aanpak Bedrijven zijn geïnteresseerd in de persoonlijkheid van hun klanten. Zij stellen zich vragen over de latente behoeften van prospects en komen in actie om het ideale aanbod samen te stellen.
Marketingdoelstellingen Met onze moderne tools kunnen wij marketingcampagnes opzetten voor elk doelsegment. Het is een goede praktijk om prioriteit te geven aan de consumenten met de grootste kans om klant te worden.
Resultaten meten Marketing 4.0 biedt nauwkeurige en nuttige prestatie-indicatoren om het effect van reclamecampagnes te evalueren. Enkele voorbeelden van statistieken: aantal bezoeken, bounce rate, kosten per klik, enz.
Gemeenschap Aanwezigheid via meerdere kanalen is een belangrijk aspect van het creëren van gemeenschappen van betrokken en actieve gebruikers. Deze groepen zijn de eerste ambassadeurs van uw merk!
Merkimago Er komt totale vrijheid voor bedrijven. Merken kunnen een positief beeld uitdragen, menselijker en dichter bij hun klanten. Er is nog steeds discussie over de invloed van het merkimago op de aankoopintentie. Enerzijds geloven sommigen dat een goed doordacht merkimago essentieel is om het vertrouwen van de consument te winnen (Kim, R. B., & Chao, Y. 2019, Engelse site). Anderzijds blijkt uit een analyse van het consumentengedrag dat er geen bijzonder verband bestaat tussen merkintegriteit en aankoopintentie (Dash, G. et al., 2021, Engelse site).
Communicatie In tegenstelling tot de traditionele aanpak is marketing 4.0 communicatie een tweerichtingsverkeer. Het gaat van het merk naar de consument, en omgekeerd.

 


HOOFDSTUK 4

Marketing 4.0: 3 tips om het correct toe te passen

Tot slot delen wij 3 best practices voordat u begint met marketing 4.0. Op de agenda: e-reputatie, traditioneel versus digitaal en gepersonaliseerde reclame.


Tijd besteden aan e-reputatiebeheer

De invloed van de opinie is een van de belangrijkste criteria voor succes (of mislukking) bij 4.0-marketingcampagnes. Tegenwoordig kan elke stem worden geuit op sociale netwerken. Het is dus belangrijk om te leren over e-reputatiebeheer. Weten wat te doen in geval van een crisis kan doorslaggevend zijn voor het behoud van een gezond merkimago.

Kortom, door positieve en negatieve commentaren te volgen, kunt u de aard van uw reputatie meten. De belangrijkste indicator voor het meten van klantentrouw is de neiging om het merk te verdedigen, een echte ambassadeursrol.


Traditionele en digitale processen met elkaar verzoenen

Als auteur Philip Kotler, een autoriteit onder zijn collega’s, het heeft over Marketing 4.0, heeft hij het niet over met een schone lei. beginnen Integendeel, dit marketingproces is gewoon de som van alle goede praktijken die in de loop van de decennia zijn verworven met betrekking tot de behoeften van de consument.

Marketing 4.0 bevordert vooral het idee van een aanwezigheid via meerdere kanalen. Uw producten/diensten kunnen verkopen via zowel fysieke als digitale kanalen is een bewijs van goed bedrijfsbeheer. In deze tijd is er geen betere manier om de betrokkenheid te vergroten en uw merkimago te verbeteren.

Neem contact met ons op voor uw bekendheidsstudies


Het ontwerpen van gerichte en aantrekkelijke reclamecampagnes

Ten slotte staat marketing 4.0 voor een grote uitdaging. De aandacht trekken en sterke emoties opwekken is inderdaad ingewikkeld voor consumenten die steeds meer worden blootgesteld aan reclame. Het is een essentiële stap op weg naar vertrouwen tussen klanten en merken.

Om dat te bereiken, blijft targeting een belangrijke attractie om nieuwe klanten te bereiken. Deze 4.0 marketingstrategie maakt het mogelijk prospects te vinden die zich herkennen in de boodschap van de merken. De sleutel tot succes voor merken: het delen van essentiële waarden in de ogen van hun doelgroepen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *