10 augustus 2016 566 woorden, 3 min. gelezen

LinkedIn: hoe ik me verslikte in de TOP 10 van meest bezochte profielen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
8 weken geleden startte ik een experiment. Ik wilde in de TOP 10 raken van meest bekeken profielen op LinkedIn. En het is me gelukt. Lees verder als u wilt weten hoe ik erin slaagde van de 100ste naar de […]

8 weken geleden startte ik een experiment. Ik wilde in de TOP 10 raken van meest bekeken profielen op LinkedIn. En het is me gelukt. Lees verder als u wilt weten hoe ik erin slaagde van de 100ste naar de 10de plaats te gaan en wat het me opbracht.

 

Korte inleiding: hoe ziet mijn LinkedIn-netwerk eruit

Mijn LinkedIn-netwerk bestaat uit ongeveer 1980 connecties. Ik heb er weinig weggedaan in de loop der jaren, enkel personen die me iets lapten en met wie ik – echt wel – geen relatie wil hebben.

Dit netwerk werd uitgebouwd in een periode van 10 jaar ben bestaat voor 99% uit personen die ik echt ontmoette of met wie ik echt contact heb. Ik aanvaard geen uitnodiging zonder motivering en die van nergens komt. Bijgevolg heb ik honderden uitnodigingen in de wachtlijst die ik nooit zal beantwoorden omdat de mensen die ze verstuurden niets hebben begrepen van de dynamiek van LinkedIn en alleen maar veel connecties willen hebben.

Grafische voorstelling van mijn LinkedIn-netwerk, gemaakt met SociLab (Engels)

 

Mijn LinkedIn-gewoontes tot 8 weken geleden

Tot 8 weken geleden gebruikte ik LinkedIn alleen om de artikelen te posten die ik op deze blog plaats. Via LinkedIn kan ik ze bekend maken in mijn netwerk en tegelijk ze doorsturen naar Twitter (dankzij de link tussen mijn Twitteraccount en LinkedIn). Dankzij die afkorting bespaar ik iedere dag enkele waardevolle minuten. Door die dagelijkse routine stond ik ook regelmatig in de TOP 100 van mijn netwerk, maar veeleer in de staart van het peloton.

 

Wat heb ik gewijzigd om in de TOP 10 te komen

Ik heb in feite heel weinig gewijzigd om mijn aanwezigheid op LinkedIn te versterken. Ik koos tussen 5 en 10 berichten per dag, samen met een uitgebreide commentaar en waar mogelijk met een link naar één van mijn artikelen.

Mijn «populariteit» steeg dadelijk en ik registreerde iedere dag tot 10 bezoekers van mijn profiel. Ik was blij. In 5 weken tijd steeg ik tot in de TOP 10. Ik kreeg zelfs een bericht van een oude collega die me vroeg wat ik deed om zo zichtbaar te zijn.

Maar wat zijn nu de voordelen van meer zichtbaarheid op LinkedIn?

 

De return on investment op LinkedIn

Ik werd op drie verschillende manieren beloond voor mijn verhoogde engagement op LinkedIn en voor de hogere zichtbaarheid die daaruit resulteerde:

  1. Ik ontving 3 contractvoorstellen telkens voor vorming. Twee daarvan lagen buiten mijn kennisdomein, het derde kreeg geen vervolg door de persoon die ze me stuurde.
  2. Ik ontving 3 jobvoorstellen. Alle drie kwamen van rekruteerders die blijkbaar niet de tijd hadden genomen om mijn profiel te lezen en die kandidaten zochten voor banen ver buiten mijn kennisdomein (junior in Big Data).
  3. Ik ontving tal van uitnodigingen van mensen die ik niet ken en van wie het merendeel niet de moeite deden om hun uitnodiging te personaliseren. Recht naar de prullenbak.

 

Conclusie: is het de moeite waard om tijd aan LinkedIn te besteden?

Ik deed veel inspanning om mijn zichtbaarheid op LinkedIn te vergroten en op basis van een observatieperiode van 8 weken is mijn conclusie simpel: verlies er uw tijd niet mee. Wat u terugkrijgt is wellicht niet de inspanning waard.
Wat u zou moeten doen is 5-10 minuten per dag besteden om uw aanwezigheid op LinkedIn te behouden. U kunt bijvoorbeeld iedere dag een link versturen of een relevante en gefundeerde commentaar schrijven. Dat volstaat ruimschoots om u zichtbaar te maken en te onderscheiden van de grote massa op LinkedIn die niets doet.Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *