3 september 2021 785 woorden, 4 min. gelezen

Klantervaring: het Lavazza museum, een plaats dat als voorbeeld dient

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor een museum vormt innovatieve klantenervaring een essentieel element van succes. Hoewel ik gewoonlijk niet over mijn vakanties praat, wil ik jullie toch graag vertellen over mijn bezoek aan het Lavazza museum in Turijn (Italië). Als het op klantervaring en […]

Voor een museum vormt innovatieve klantenervaring een essentieel element van succes. Hoewel ik gewoonlijk niet over mijn vakanties praat, wil ik jullie toch graag vertellen over mijn bezoek aan het Lavazza museum in Turijn (Italië). Als het op klantervaring en interactiviteit aankomt, heeft Lavazza alles begrepen, om het licht uit te drukken. En wanneer de klantervaring perfect is, zal de klantentevredenheid zeker perfect zijn.

Als u maar 30 seconden heeft

Het Lavazza museum in Turijn is gewijd aan de meer dan honderdjarige geschiedenis van dit Italiaanse succesverhaal. Het museum biedt een gepersonaliseerde klantenervaring aan de hand van verschillende digitale apparaten die worden geactiveerd door een RFID-chip die onder een beker wordt geplaatst die bij de ingang aan u wordt overhandigd. Het bezoek wordt afgesloten met een multisensoriële ervaring: een gepersonaliseerde samenvatting van uw bezoek dankzij de informatie die door uw aangesloten kopje wordt geregistreerd, gevolgd door een proeverij onder leiding van een absoluut charmante barista.


Een interactieve tentoonstelling met een RFID-chip

Wanneer u uw kaartjes in het Lavazza museum koopt, krijgt u ook een beker. Ik dacht dat diende voor een proeverij, maar ik was fout. Onder de beker zit een RFID-chip waarmee tijdens het bezoek verschillende interactieve apparaten kunnen worden geactiveerd. U hoeft hem alleen maar op de daarvoor bestemde plaatsen te zetten om een video te starten, een projectie te maken, een foto te nemen, te interageren met videoapparaten.

lavazza museum rfid

Als de beker met de RFID-chip op deze tafel wordt geplaatst, worden een soundtrack en een animatie op een scherm geactiveerd.

De tentoonstelling bestaat dus uit vaste delen (zoals de chronologie van het merk) en interactieve delen die door de beker in gang worden gezet. De bezoeker kan er dus voor kiezen zijn bezoek samen te stellen naar gelang van zijn interesses en dieper in te gaan op bepaalde delen door de verschillende daartoe bestemde apparaten in werking te stellen.

lavazza brand history

Interactieve apparaten om het bezoek te personaliseren

De rondleiding loopt over 5 zalen ter meerdere glorie van Lavazza en zijn marketinggenie. Het bedrijf begon in 1895 met 50 lire en is in de hele wereld een embleem van Italië geworden. De tentoonstelling schetst de mijlpalen in de ontwikkeling van het bedrijf aan de hand van enkele voorwerpen en producten uit die periode. U kunt er alles te weten komen over de teelt en de productie van koffie. Via twee schuifschermen kunt u meer te weten komen over elke stap in het proces van het inblikken van koffie en het maken van capsules (zie video hieronder).

De tweede zaal is gewijd aan de machines van het merk en toont een prachtig prototype van een capsule-machine uit de jaren 80. Wie had kunnen denken dat het begin van een revolutie in het koffieverbruik zo ver terug in de tijd te vinden zou zijn.

lavazza museum torino coffee machines

In de derde kamer staat een ‘barista’-camionnette, uitgerust om de beste koffie vanuit het diepste van Italië te serveren.

lavazza museum barista truck

Overzicht van Lavazza-reclamecampagnes

Een trap leidt de bezoeker naar de bovenverdieping, waar de 4e zaal wacht, die de reclame-uitvindingen van Lavazza weergeeft.

lavazza adveritsing history

We zien vooral de twee hoofdfiguren van het merk: Caballero en Carmencita (uitgevonden in 1957) die alle Italianen van 50 jaar en ouder kennen.

lavazza museum Caballero Carmencita

Caballero en Carmencita, twee iconische figuren van het merk Lavazza, gecreëerd in de jaren 1950.

Voor deze laatsten heeft de museumruimte een paar aangename en nostalgische verrassingen in petto. Naast de twee reusachtige figuren kunnen bezoekers ook op de foto met Caballero en Carmencita. Door de interactieve beker op de daarvoor bestemde schermen te plaatsen, kunnen op afstand foto’s worden genomen via een reeks webcams. U kunt het moment vereeuwigen door in een reuzenbeker te gaan zitten of in een wolkensetting die herinnert aan de “Lavazza at Paradise”-reclameserie die in 1995 van start ging.

lavazza museum paradise advertising

De wolken geven u de kans uw bezoek te vereeuwigen alsof u zelf meespeelde in de Paradiso-campagne.


Een multisensoriële klantenervaring

Voordat u de laatste zaal binnengaat, wacht u een visuele ervaring en een samenvatting van uw bezoek. Zet uw beker op het interactieve scherm om uw foto’s te bekijken en de interactieve momenten te zien waaraan u hebt deelgenomen.

De 5e kamer is waar de proeverij op de bezoeker wacht. Emidio, de barista, wacht op u om de verschillende tinten koffie te proeven. En als uw bezoek aan het eind van de middag plaatsvindt, kunt u kiezen voor een voortreffelijke cocktail van koude koffie en kaneelsiroop. Exquisite!

lavazza museum barista

Het laatste deel van het Lavazza Museum is gewijd aan proeverijen. De barista, Emidio, wacht op u om de subtiele verschillen tussen de verschillende koffiesoorten te waarderen.

 

 

 

 

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *