22 april 2016 484 woorden, 2 min. gelezen

IOT: een voorwerp dat het delen van muziek verandert

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Muziek kan op velerlei manieren beleefd en beluisterd worden. Maar vandaag is ze vooral digitaal (ondanks de heropleving van de vinylplaat) en heeft de klantenervaring  zich daaraan aangepast. Beyond.io, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in het internet van voorwerpen wilde deze […]

Muziek kan op velerlei manieren beleefd en beluisterd worden. Maar vandaag is ze vooral digitaal (ondanks de heropleving van de vinylplaat) en heeft de klantenervaring  zich daaraan aangepast. Beyond.io, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in het internet van voorwerpen wilde deze klantenervaring herzien. Hun antwoord erop was project X-II.

Delen van muziek: een vernieuwde ervaring

Projet X-II werd gelanceerd om een nieuwe ervaring rond muziek te lanceren, met name rond de manier waarop muziek wordt gedeeld onder familie en vrienden.  Herinnert u zich nog de laatste keer dat u een cd heeft geleend aan of van een vriend? Dat is wellicht al lang geleden. Het lijkt me dat het “actief” delen van muziek zeldzaam is geworden sinds het einde van de periode van de “tastbare muziek”(muziek op cd of cassette). Vandaag de dag geven we onze ontdekkingen of lievelingsliedjes niet meer door aan anderen; daarentegen “volgen”  (follow) we bekende en onbekende personen op het internet, we   “liken” afspeellijsten op Spotify. De dimensie van de «aanbevelingen» ( zoals in: « Hey, dit zou je eens moeten beluisteren, het is echt wel goed) is zowat verdwenen.

Project X-II richt zich precies op dat delen en aanbevelen van muziek door opnieuw een tastbaar voorwerp in te voeren.

Project X-II: het delen van muziek opnieuw leven inblazen

Project X-II is gebaseerd op een object in de vorm van een cassette. Het geconnecteerde voorwerp gebruikt « beacons »-technologie en bevat 12 songs die u kunt activeren met een speciale app op uw smartphone (zie video).

De persoon die de X-II ontving kan een liedje vervangen door een ander alvorens X-II door te geven aan een derde persoon. Bij elke overdracht is het verrassingseffect gegarandeerd, en dat is een uiterst belangrijk effect dat moeilijk te realiseren valt via aanbevelingsalgoritmes.

Mijn mening over dit project

Wat ik waardeer in project X-II is het ontdekkingseffect. Het doet me denken aan een ander project: Dead-Drops, een anoniem peer-to-peer programma, gebaseerd op usb-sleutels ingemetseld in muren over de hele wereld. Hoewel ik mijn computer (uit vrees voor virussen of malware) nooit zou aansluiten op één van die usb’s, zou ik X-II wel aannemen omdat het komt van iemand die ik vertrouw en omdat het onmiskenbaar esthetische kwaliteiten bevat.

Het object is inderdaad mooi ontworpen, met veel oog voor nostalgie (zoals het tandwieltje dat de ploeg van Beyond.io wellicht van oude cassettes heeft gehaald).

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat X-II op grote schaal zal worden gebruikt als een instrument voor aanbeveling. Het zal altijd te duur zijn in vergelijking met een algoritme. En er is ook de legale kwestie van auteursrechten van het materiaal dat op de gegevensdrager wordt geplaatst.  Toch blijft X-II een uitzonderlijk initiatief dat een menselijke touch geeft aan een proces (de aanbeveling) dat meer en meer ontmenselijkt wordt door algoritmes. Het is alsof de mens toch nog zijn zegje wilt doen in de komende strijd met de artificiële intelligentie.



Posted in big data, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *