10 oktober 2022 1824 woorden, 8 min. gelezen

Hoeveel kost een merkpodcast [Gids 2022]?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Merkpodcasts zijn een goede manier om aan inbound marketing te doen. Zij genereren verkeer dat vervolgens kan worden geconverteerd. Maar hoeveel kost een merkpodcast? Hoeveel geld moet u voorzien als uw bedrijf een podcast wil lanceren? En vooral, welke fouten […]

Merkpodcasts zijn een goede manier om aan inbound marketing te doen. Zij genereren verkeer dat vervolgens kan worden geconverteerd. Maar hoeveel kost een merkpodcast? Hoeveel geld moet u voorzien als uw bedrijf een podcast wil lanceren? En vooral, welke fouten moet u vermijden om uw kansen op succes te maximaliseren en tegelijkertijd uw podcastbudget te minimaliseren? Dit zijn enkele van de vragen die wij in dit artikel behandelen. Wij delen met u onze ervaring als merkpodcastbureau, maar ook als makers van podcasts voor onszelf.

Vraag een offerte aan voor uw merkpodcast


Inhoud


Een korte inleiding en cijfers over podcasting

Podcasting wordt beoefend door miljoenen makers van inhoud over de hele wereld.  Een amateurpodcast kan voor een fractie van de kosten worden gemaakt als u hem rechtstreeks host op een platform als Google Podcasts of Spotify. Alles wat u nodig hebt is een goede microfoon (€ 150) en wat tijd.

Dit maakt podcasting in de ‘amateur’-modus zeer betaalbaar en dat is wellicht de reden waarom podcasts in opmars zijn.  Eind 2021 werden er in slechts 3 maanden 300.000 nieuwe (meestal amateur) podcasts gelanceerd op Spotify. En 20% meer Spotify-gebruikers luisteren nu naar een of meer podcasts. Toch is slechts 1% van de podcasts langer dan 23 afleveringen.

De kosten van een persoonlijke podcast kunnen zeer laag zijn, maar regelmaat is wat loyaliteit en verkeer opbouwt. 98% van de bedrijven die met interne middelen een podcast beginnen, stopt vóór de 5e aflevering. Hun inspanningen zullen dus tevergeefs zijn geweest. Het project toevertrouwen aan een podcastbureau is dus de beste manier om de merkpodcast duurzaam te maken.


Slechts 1% van de podcasts gaat verder dan de 23e aflevering.


Hoeveel kost een merkpodcast?

Het budget voor een merkpodcast zal noodzakelijkerwijs verschillen van dat van een amateurpodcast. Het is immers uw merkimago dat door de podcast naar voren komt. Daarom is het van essentieel belang om na te denken, te plannen en bijzondere aandacht te besteden aan de kwaliteit van het eindproduct.

Een podcast met een eigen merknaam zal uw werknemers betrekken en hun tijd moet worden gewaardeerd. In-house is minder efficiënt dan uitbesteden, omdat het meer tijd van uw werknemers vergt.


€ 800 per aflevering is een goed startbudget voor een bedrijfspodcast.


Uitbesteed kan een merkpodcast in zijn eenvoudigste vorm beginnen bij € 500 per aflevering. Voor een meer geavanceerd product beginnen de prijzen bij € 800€ per aflevering. Bij IntoTheMinds omvat dit budget:

  • coördinatie van het project met de klant
  • initiële opleiding van de klant in podcasting
  • registratie
  • assemblage, postproductie en kwaliteitscontrole
  • metadata preparation en verspreiding
  • levering van afgewerkt product

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de kosten voor elke stap in de creatie van een merkpodcast. Voor de berekening van de vaste kosten zijn wij uitgegaan van een maandelijkse podcast in interviewmodus met een uurtarief van € 100 euro. De meeste podcastbureaus werken met een minimumuurtarief van € 100, en door de inflatie stijgt dit tarief tot € 120.

Eenmalige kosten

De eenmalige kosten waarmee u bij de start van uw project rekening moet houden, hebben wij buiten beschouwing gelaten:

  • kick-off van het project met het bureau voor de creatie van podcasts
  • vormgeving van de podcast, bespreking van de redactionele lijn, enz.
  • de eerste opleiding die we aan elke klant geven voordat de eerste aflevering wordt opgenomen
  • de creatie of aankoop van podcastmuziek
  • het maken van de illustraties (thumbnail en banner) die nodig zijn voor de podcastplayer

Deze eenmalige kosten moeten worden afgeschreven over de duur van de podcast. Afgeschreven over het eerste jaar (12 afleveringen) is het niet onredelijk om uit te gaan van € 100 vaste kosten per aflevering. Daarnaast zijn er de terugkerende kosten, specifiek voor de productie van elke podcastaflevering.

Neem contact met ons op om uw bedrijfspodcast te maken

Terugkerende kosten

De terugkerende kosten voor het maken van een bedrijfspodcast bedragen ten minste € 750. Daarin zit:

Beschrijving van de taak Minimale werklast per podcast Minimale materiaalkosten per podcast
Coördinatie met de klant 1 uur
Opname (gebaseerd op een podcast van 20 minuten) 1 uur € 10 huur platform
Importeren, synchroniseren en bewerken van bestanden 1 uur € 10 softwarelicenties
Postproductie (verwijderen van ruis en opvulwoorden, selectie van intro’s, montage van sequenties en muziek) 2 uur €10 softwarelicenties
Validatie door de klant en eventuele correcties 1 uur
Voorbereiding en codering van metadata 0,5 uur
Programmering van de publicatie, controles en terugzending naar de klant 0,25 uur € 10 tot € 20 publicatieplatform
Controle en archivering van werkbestanden 0,25 uur
TOTAAL 7 uur (700€) ca. 50€ 

Een podcast opnemen in een studio? Let op uw budget!

Ondanks de snelle vooruitgang van het opnemen op afstand verkiezen sommige bedrijven nog altijd opnames in een studio. Hoewel studio-opnames het beste zijn wat betreft de geluidskwaliteit, is het belangrijk om het volgende in gedachten te houden:

  • dit geeft geen garantie op de intrinsieke kwaliteit van de podcast of het succes ervan
  • de inhoud is het belangrijkste: slechts 5% van degenen die naar podcasts luisteren, let op de kwaliteit van de geluidsopname.

Opnemen in een studio beperkt ook uw actieradius. In het geval van een podcast in interviewmodus moeten uw gasten fysiek aanwezig zijn.

De prijs van het huren van een podcaststudio varieert naargelang de locatie. Sommige associatieve studio’s kunnen worden gehuurd voor minder dan € 50/uur, maar voor een professionele studio moet u rekenen op € 100/uur in volledige autonomie. Met andere woorden, voor deze prijs bent u verantwoordelijk voor de technische aspecten en de opname.


Prijs van de beschikbare opties voor een merkpodcast

De prijs van een merkpodcast kan stijgen naargelang de “opties” die u kiest voor de productie ervan: voice-over, originele muziek, videopodcast, … Soms wordt de grens met de TV-productie erg dun en worden de kosten beïnvloed. In deze paragraaf hebben wij de verschillende opties opgesomd die wij onze klanten bieden voor de creatie van hun merkpodcast.

Voor SEO geoptimaliseerd artikel

Om uw podcast ontdekt te krijgen, moet u niet vertrouwen op distributieplatforms. U moet uw podcast actief promoten op het web en op sociale netwerken om uw eerste luisteraars aan te trekken.
Een voor zoekmachines geoptimaliseerd (SEO) artikel verhoogt de waarde van uw podcast en verbetert de vindbaarheid ervan. Bij IntoTheMinds begint de prijs van een artikel in één taal bij € 250.

Voor SEO geoptimaliseerd artikel

Om uw podcast ontdekt te krijgen, moet u niet vertrouwen op distributieplatforms. U moet uw podcast actief promoten op het web en op sociale netwerken om uw eerste luisteraars aan te trekken.
Een voor zoekmachines geoptimaliseerd (SEO) artikel verhoogt de waarde van uw podcast en verbetert de vindbaarheid ervan. Bij IntoTheMinds begint de prijs van een artikel in één taal bij € 250.

Indeling per hoofdstuk

Met een indeling per hoofdstuk kunt u het meest relevante audiodeel voor uw doelgroep aanbieden. Vergeet niet dat een podcast 50% van zijn publiek verliest in de eerste 30 seconden. Door hoofdstukken te maken, kunt u direct tot de kern van de zaak komen en het fenomeen van publieksuitval vermijden.

Concreet verdelen wij uw podcast in segmenten van 2-3 minuten die wij uploaden naar een specifiek platform. De segmenten worden vervolgens op de juiste plaatsen in een artikel geïntegreerd. Bekijk dit uitstekend voorbeeld met de podcast van Assurly.

Voiceover

Voiceover is een “must” voor verhalende podcasts. In “interview”-podcasts kan een voice-over worden gebruikt tijdens de jingle.

De prijs van een voice-over hangt af van

  • de duur
  • de kunstenaar die zijn stem verleent

Voor een jingle van enkele seconden is een budget van € 100 redelijk. Voor een verhalende podcastopname van 10 tot 20 minuten moet u enkele honderden euro’s begroten. Deze prijzen kunnen hoog oplopen als u een bekende stem gebruikt.

Neem contact met ons op voor de productie van uw merkpodcast


Welke KPI’s moet u controleren voor uw merkpodcast?

De vraag naar de return on investment (ROI) van een podcast wordt vaak gesteld. Het is een legitieme vraag, maar er zijn enkele nuances nodig.

Ten eerste, verwacht geen duizenden kijkers bij de eerste aflevering. Tenzij u de prijs betaalt (promotiebudget), kost het opbouwen van een trouw publiek tijd (minstens één seizoen).

De groei in luisteraars zal ook trager verlopen als u uw podcast niet vindbaar maakt. Alleen al door op Spotify of Google Podcast te staan, zal uw podcast waarschijnlijk geen publiek vinden tussen duizenden anderen. Als u geen budget hebt voor gerichte reclame (SEA), adviseren wij u te kiezen voor SEO. U moet “alleen maar” een blogartikel maken over de podcast om de indexering door zoekmachines te vergemakkelijken (vanaf € 250).

Wij raden u ook aan een videoversie toe te voegen aan uw audiopodcast. Die kan worden geüpload naar YouTube, waar de indexering gemakkelijk is en de concurrentie minder hevig dan op Google.


De kosten van een verhalende podcast liggen hoger dan die van een interviewpodcast.



Budgetten voor verschillende merkpodcastformaten

Er bestaan twee podcastformaten voor merken naast elkaar. De eerste is bedoeld voor interne communicatie, de tweede voor externe communicatie.

De verhalende modus: perfect voor interne communicatie

Storytelling is de basis van marketing. Dit is precies wat de podcast biedt in de verhalende modus.
Dit formaat bestaat uit het vertellen van een verhaal in audiomodus. Het verhaal kan worden afgewisseld met geluidsfragmenten, muziek, om het punt te illustreren.

Dit type podcast is vooral geschikt voor interne communicatie, maar ook voor thematische series. Om luisteraars te binden, is het belangrijk te werken aan het geluidsontwerp van de podcast. Het ontwerpwerk is daarom over het algemeen belangrijker voor dit type podcast en de budgetten zijn hoger (reken op minstens € 1000 per aflevering, vooral als u een professionele stem wilt gebruiken).

Het interview, ideaal voor inbound marketing

De podcast in interviewmodus is waarschijnlijk het meest voorkomende formaat. Hij is te vinden in zowel de audio- als de videomodus. Het is het formaat dat het gemakkelijkst te produceren is en waarvoor het minste budget nodig is (vanaf € 800, zoals hierboven aangegeven).

Let echter op het aspect “regelmaat”. Een podcast in interviewmodus vereist:

  • het vinden van een onderscheidende redactionele lijn
  • gasten te hebben en dus tijd te besteden aan het zoeken ervan

Verwaarloos deze aspecten niet, want het voortbestaan van uw podcast op lange termijn hangt ervan af. Trek voldoende tijd uit om uw gasten te onderzoeken en te overtuigen. Wij adviseren u om 2 uur van uw tijd uit te trekken voor de planning van één aflevering.


Tot slot

De merkpodcast is een aanwinst voor uw inbound marketing. Het biedt interessante vooruitzichten omdat het minder concurrerend is dan het webformaat. Er kan dus een trouw publiek worden ontwikkeld, op voorwaarde dat het regelmatig is en niet stopt. De productie toevertrouwen aan een podcastbureau is dus een garantie voor succes omdat u de werklast uitbesteedt. Een budget voor een kwalitatieve podcastaflevering begint bij € 800, wat relatief laag is in vergelijking met andere formats zoals video.

 

 



Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *