4 november 2020 1202 woorden, 5 min. gelezen

Hoe uw aantal retweets verhogen [onderzoek]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Uw zichtbaarheid op social media verhogen is essentieel voor elk goed merk dat zichzelf respecteert. Voor sommigen is Twitter daarvoor het platform bij uitstek. Maar hoe kunt u er het beste van maken als de regels van het spel grotendeels […]

Uw zichtbaarheid op social media verhogen is essentieel voor elk goed merk dat zichzelf respecteert. Voor sommigen is Twitter daarvoor het platform bij uitstek. Maar hoe kunt u er het beste van maken als de regels van het spel grotendeels worden beïnvloed door social bots? Hoe kunnen we het aantal retweets verhogen? Dat was de vraag die twee marketingonderzoekers zich stelden. Hun resultaten werden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing (Engelse site). Dit onderzoek is gebaseerd op de analyse van tweets van grote merken die commerciële inhoud gemeen hebben.

Als u maar 30 seconden hebt

 • Een Amerikaans marketingonderzoek onderzocht de factoren die invloed hebben op retweets
 • Het opnemen van bepaalde trefwoorden aan het begin van de tweet verhoogt de kans op retweets
 • De waarschijnlijkheid van een retweet hangt samen met de bevestiging van de lezer dat de tweet tot zijn of haar interessegebied behoort. De tijd die beschikbaar is om elke tweet te “scannen” is echter zeer beperkt. Er moet dus een manier worden gevonden om lezers mogelijk te maken hun belangstelling snel te bevestigen
 • De resultaten tonen aan dat sleutelwoorden met betrekking tot promoties (gratis, promo, geschenken, verkoop) de grootste invloed hebben op de waarschijnlijkheid van retweeten.
 • Het herhalen van trefwoorden met betrekking tot een gebeurtenis verhoogt de kans op retweets
 • Door het herhalen van call-to-actions neemt de kans op retweets af
 • Hoe verder de belangrijke trefwoorden vanaf het begin van de tweet, hoe minder waarschijnlijk het is dat deze wordt geretweet

Samenvatting


Kunnen we onze tweets samenstellen om het aantal retweets te verhogen?

Het marketingonderzoek (Engels), gepubliceerd in december 2019, gaat uit van een hypothese: kan de samenstelling van een tweet, de manier waarop deze wordt geschreven, invloed hebben op het vermogen om te worden geretweet?

De onderliggende hypothese is dat de samenstelling van de tweet van invloed is op het begrip van het onderwerp, en op zijn beurt de aantrekkelijkheid van de tweet voor een bepaald doelwit versterkt. Deze laatste heeft dan een grotere kans om het te retweeten.


Kan de samenstelling van een tweet, de manier waarop deze wordt geschreven, invloed hebben op het vermogen om te worden geretweet?We lezen op basis van saccades en fixaties

Het zou een illusie zijn om te denken dat we gedisciplineerd lezen, de regels volgen, woord voor woord. Eigenlijk scannen we documenten en een van de geheimen om schriftelijke communicatie te verbeteren is vooruit te denken over hoe het document “gescand” wordt door het menselijk oog en de hersenen.

Het lezen van een document (en dus van een tweet) is een proces in twee stappen:

 • de quickscan of saccade: tijdens een saccade kunnen hele woorden worden genegeerd. In dit stadium begrijpen de hersenen weinig of geen betekenis van wat er geschreven wordt
 • de fixatie: de ogen “focussen” op het woord of de woorden en de hersenen zijn in staat om de informatie te verwerken.

Deze opeenvolging van saccade en fixatie wordt herhaald om de basis te vormen voor een volledig begrip van het document. Laten we ten slotte opmerken dat saccade ruk 20 tot 35 ms duurt en dat een fixatie 150 tot 500 ms duurt. Dit begrip van de werking van het menselijk oog wordt mogelijk gemaakt door onderzoek in de oculometrie (of “eye-tracking” in het Engels). We hebben al gesproken over het nut van eye-tracking op het gebied van reclame.

Ik nodig u uit om onderstaande video te bekijken om beter inzicht te krijgen in hoe we lezen.


Stel uw bericht op om het makkelijker te begrijpen te maken

Eye tracking vertelt ons dat het lezen van een tweet in feite vergelijkbaar is met het decoderen in verschillende stappen. De studie van Jalali en Papatla richt zich daarom op het begrijpen of een tweet die is opgesteld om dit proces te vergemakkelijken meer kans maakt om te worden geretweet.
De redenering is als volgt:

 • de lezer probeert vanaf de eerste woorden het onderwerp van de tweet te bepalen
 • op basis daarvan verwacht hij dan termen te vinden die verband houden met het onderwerp dat hij denkt te hebben ontdekt…

Als de essentiële trefwoorden bovenaan de tweet worden geplaatst, kan de lezer zijn interesse gemakkelijker bevestigen en er dankzij andere gerelateerde trefwoorden voor zorgen dat de tweet hem interesseert.

Belangrijke trefwoorden in commerciële tweets

 • Promoties: gratis, geluk, verkoop, commercieel, cadeau, promo, winnen
 • Merken: de naam van een van de 62 onderzochte merken
 • Evenementen: wedstrijd, evenement, vakantie, NCAA, Valentijnsdag, (super)bowl, spring break, Saint-Patrick
 • Tijd: zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, ochtend, dag, nacht, vandaag, nu, jaar, week, weekend, morgen, call-to-action
  (CTA): klik, kijk, doe mee, stem.

Resultaten

Om u niet te belasten met technische details zal ik direct naar de conclusies gaan. Er zijn vijf belangrijke.

 1. De sleutelwoorden in de categorie “promoties” zijn de sleutelwoorden die het sterkste effect hebben op retweets (4x hoger dan de sleutelwoorden in de categorie “merk”).
 2. Tijdgerelateerde trefwoorden of call-to-action zijn half zo effectief als trefwoorden met betrekking tot promoties
 3. Herhaling van bepaalde trefwoorden kan effectief zijn in het leiden tot retweets. Event-related keywords zijn het waard om te herhalen omdat ze 5 keer effectiever zijn in het veroorzaken van retweets dan merkgerelateerde keywords.
 4. Aan de andere kant, maak geen misbruik van de call-to-action. Herhaling ervan vermindert de kans op retweets.
 5. De effectiviteit van de verschillende trefwoordcategorieën in het veroorzaken van een retweet neemt af met de afstand. Met andere woorden, hoe verder de trefwoorden vanaf het begin van de tweet zijn, tot hoe minder retweet ze zullen leiden.

De gebruikerstevredenheid op Twitter wordt daarom bereikt door middel van beknopte berichten en duidelijk omschreven thema’s aan het begin van de tweet.Tips voor uw marketingstrategie

Tijd is een schaars goed. In onze digitale samenleving is dat nog meer het geval. Het gebruik van sociale netwerken om te communiceren dwingt ons om ons voortdurend af te vragen hoe we onze boodschappen zo effectief mogelijk kunnen maken. Gebruikerstevredenheid op Twitter vereist daarom beknopte berichten en duidelijk omschreven thema’s vanaf het begin van de tweet.

Om uw communicatie op Twitter effectiever te maken, moet u uw tweets vooraf analyseren om

 • de sleutelwoorden te isoleren die u de meeste retweets opbrachten
 • deze trefwoorden op de juiste plaats op te nemen in uw toekomstige tweets

In het licht van deze resultaten is het ook terecht om u af te vragen hoe u kunt communiceren op andere sociale netwerken. LinkedIn is mijn favoriet, maar het moet gezegd worden dat de werking van het algoritme vrij mysterieus blijft. Recente veranderingen hebben het begrip “dwell time geïntroduceerd. De “dwell time” is het directe gevolg van de interesse van de gebruiker in een onderwerp. Als de eerste scan positief is, zal de gebruiker de tijd nemen (dwell time) om het onderwerp volledig te lezen. De dwell time zal dus positief worden beïnvloed en het viraal gaan zal positief worden beïnvloed.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp en u wilt meer informatie (of u wilt gewoon met mij meedenken over het onderwerp), neem dan contact met mij op!Illustratiebeelden: shutterstockPosted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *