Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Hoe is reclame geëvolueerd: een vergelijking tussen reclame van vroeger en nu

Bij het doorbladeren van oude tijdschriften hebt u ongetwijfeld al eens moeten glimlachen bij  het ouderwetse karakter van sommige advertenties. Reclame is de laatste tientallen jaren zodanig veranderd dat het voor ons lijkt alsof advertenties van 30 of 40 jaar geleden volledig out of place zijn of hun “doel voorbijschieten”. Maar hebt u oude en nieuwe reclame al eens met elkaar vergeleken om te zien wat er precies is veranderd? Wij deden het voor u en maakten een diavoorstelling (zie hieronder) zodat u de evolutie echt kunt meemaken.

Zoals u ziet, zijn sommige merken niet fel veranderd (Pampers), terwijl andere, vooral in de sector van luxeproducten, een revolutie hebben doorgemaakt. Vuitton en Hermès bijvoorbeeld hebben de nadruk op hun basisactiviteit helemaal achter zich gelaten (zadelmaker bij Hermes en koffermaker in het geval van Vuitton) en zijn geëvolueerd naar een evocatie van hun merkuniversums. Die verandering is vooral extreem wat de teksten betreft. Die zijn namelijk helemaal van het toneel verdwenen. De evolutie is ook duidelijk in de automobielsector. BMW behield (in sommige advertenties, niet allemaal) de algemene schikking van haar vroegere aankondigingen: een foto boven met tekst eronder. Maar andere merken hebben ook dat veranderd. Niet zo lang geleden (tot de jaren ’80) was het normaal om veel tekst te hebben, waarin de technische eigenschappen en prestaties van het voertuig werd beschreven. Maar kijk wat Audi en Mercedes tegenwoordig doen. Er staat een wagen afgebeeld tegen een onmogelijke, beetje mysterieuze achtergrond, en dat is het. Enkel de wettelijke vermeldingen staan onderaan de reclame. De auto is een emotioneel voorwerp geworden en heeft zijn gebruiksnut verloren. U ziet ook hoe gelijkaardig in vorm de reclame van Audi en Mercedes is.

Twee merken springen eruit met klassieke reclame die niet al te verouderd overkomt. L’Oréal (behalve de zwart-zit tekening) had indertijd al een zeer eenvoudige en moderne stijl ontwikkeld. Alles is er gericht op de gebruik(st)er, net zoals in de reclame van Gilette. Gilette heeft uiteindelijk enkel Telly Savalas vervangen door David Beckham, een ander symbool van mannelijkheid. Maar de manier van aankondigen is niet veranderd. Niet het product is er de ster. Dat is de consument.

We hopen dat u dit artikel leuk vond. Laat ons gerust weten wat uw favoriete reclame is en welke herinneringen u heeft aan oude advertenties.

Credits foto’s : met toestemming van Shutterstock

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *