15 januari 2016 582 woorden, 3 min. gelezen

Goed voornemen nr.1: selectiever zijn

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In april 2015 begon ik met een nieuwe opdracht CRM/Big Data in Brussel. Ik breng mijn tijd nu voornamelijk door in het oosten van Brussel, op enkele tientallen meters van het kantoor van een oude collega met wie ik nog […]

In april 2015 begon ik met een nieuwe opdracht CRM/Big Data in Brussel. Ik breng mijn tijd nu voornamelijk door in het oosten van Brussel, op enkele tientallen meters van het kantoor van een oude collega met wie ik nog samenwerkte bij Volkswagen. Na elkaar 10 jaar niet meer te hebben gezien, moest ik nu slechts enkele meters stappen om de band met hem weer aan te knopen. Toen ik met Kerstmis besloot om contact met hem op te nemen, hoorde ik dat hij een maand eerder was gestorven.

Door de schok ging ik nadenken over de prioriteiten die ik me moest stellen om geen levensvreugde te missen. Noem het « midlife crisis » als u wilt; ik houd het liever bij « bewustwording ». Mijn professionele prioriteit voor 2016 is dus om selectiever te zijn.

Selectiever zijn in de keuze van marktonderzoeksopdrachten

Tien jaar geleden was ik helemaal niet selectief betreffende de adviesopdrachten die we aannamen. Ik vreesde te weinig opdrachten te krijgen (wat gelukkig nooit is gebeurd). Het gevolg was echter altijd onderbemand te moeten werken. Het kantoor was op een bepaald moment 6 dagen op 7 open en ik werkte 7/7.

Iedereen heeft een Ikigai

Alhoewel ik van mijn werk houd en mezelf als een workaholic beschouw, begin ik te geloven dat er meer is dan werk (en bijbehorende financiën) in het leven. Bij het schrijven van dit artikel kwam ik het Japanse concept «Ikigai» tegen. Iedereen zoekt zijn Ikigai, zijn « reden van bestaan » en voor mij komt dat precies overeen met mijn huidige gemoedstoestand.

Ik had het geluk mijn brood te verdienen met datgene wat ik graag doe, namelijk consumentengedrag bestuderen via een uitgebreid palet van kwalitatieve en kwantitatieve technieken. Toch mis ik nog iets. Ik wil graag meer tijd besteden aan projecten die me nauw aan het hart liggen, projecten die overeenstemmen met mijn doelstellingen en mijn passies. En dat komt niet altijd overeen met de opdrachten die onze klanten ons toevertrouwen.

Selectiecriteria voor 2016

Ik begon omstreeks 2008 sommige contracten te weigeren. In die tijd steeg de vraag (ondanks de crisis), maar onze capaciteit volgde niet dezelfde weg. Ik verhoogde de « headcount » liever geleidelijk aan om zo een redelijke organische groei en levensvatbaarheid op de lange termijn te realiseren. Dus verkoos ik sommige aanvragen te weigeren om het kantoor niet in gevaar te brengen als de vraag zou gaan dalen. Om « vrede » met mezelf en mijn burgerlijke aspiraties te vinden, was het op dat moment dat ik besloot nooit samen te werken met bank- en verzekeringsinstellingen. Als consument vond ik altijd al dat die bedrijven een marketinghouding hadden die niet met het ethische strookte, omdat ze het belang van de klant verwaarlozen en meer waarde hechten aan hun eigen belangen. De crisis van 2008 heeft bij velen de ogen geopend. Desondanks blijven de wantoestanden in de sector bestaan.

Kwantitatief onderzoek

In 2016 zal ik de selectiecriteria dus nog wat aanhalen. De eerste aanvragen die uit de boot vallen, zijn aanvragen voor kwantitatieve opdrachten (simpele tevredenheidsenquêtes bijvoorbeeld) die ons weinig toegevoegde waarde opleveren, behalve het ontwerp van de vragenlijst te maken en te beheren. Wanneer laten klanten zich eindelijk eens adviseren om jarenlange fouten in onderzoeksmethoden te corrigeren?

Eigenlijk zou de ideale opdracht bestaan uit een kwalitatieve fase in een complexe, dynamische omgeving, gevolgd door een kwantitatieve fase waarin Big Data hun plaats hebben. Als u zoiets in de pijplijn heeft, denk aan ons! Wij kijken ernaar uit om voor u te werken.Posted in big data, Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *