16 maart 2023 1157 woorden, 5 min. gelezen

Generatieve AI: 9 soorten websites in gevaar

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Generatieve AI zal een revolutie in online zoeken veroorzaken. De nieuwe zoekmachine Bing geeft een voorproefje van de nieuwe mogelijkheden die internetgebruikers zullen worden aangeboden. Dit vooruitzicht vormt echter een groot gevaar voor bepaalde categorieën sites die overbodig zullen worden. […]

Generatieve AI zal een revolutie in online zoeken veroorzaken. De nieuwe zoekmachine Bing geeft een voorproefje van de nieuwe mogelijkheden die internetgebruikers zullen worden aangeboden. Dit vooruitzicht vormt echter een groot gevaar voor bepaalde categorieën sites die overbodig zullen worden. Als uw bedrijfsmodel gebaseerd is op inbound marketing, lees dan dit artikel aandachtig door om na te gaan of uw bedrijfsmodel gevaar loopt. Wacht niet tot u al uw verkeer verliest alvorens te reageren. Er zijn oplossingen.

Contact opnemen met IntoTheMinds


Inhoud

 1. Informatie- en entertainmentsites (infotainment)
 2. Receptensites
 3. Technische forums
 4. Vertaalsites
 5. Sites voor het testen van producten
 6. Vergelijkingsrobot
 7. Weersites
 8. Uitbestedingsplatforms
 9. SAfbeeldingssites

Volgens Microsoft zou 50% van de online zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd via een conversatieagent (ChatBOT) op basis van generatieve AI. ChatGPT is een perfect voorbeeld daarvan. De gevolgen zouden rampzalig zijn voor alle sites die SEO gebruiken als hun belangrijkste bron van lead generation. Het zou betekenen dat het uitgaande verkeer een vrije val maakt en dat gebruikers de zoekmachine niet meer hoeven te verlaten. De radicale uitspraken van Microsoft moeten echter worden genuanceerd door eraan te herinneren dat de context van een zoekopdracht ook de toegevoegde waarde van een klassieke zoekmachine bepaalt. Ik heb hier uitgelegd waarom ik niet geloof in een massale omschakeling van internetgebruikers naar chatbots zoals ChatGPT en Bing.

Toch moet de dreiging worden onderkend en moet erop worden geanticipeerd.


Informatie- en entertainmentsites (infotainment)

Over het algemeen staan gratis nieuwssites op instorten. Hun bedrijfsmodel is gebaseerd op de verkoop van advertentieruimte in ruil voor de belofte van veel verkeer voor adverteerders. Buzzfeed was de eerste infotainmentsite die aankondigde van plan te zijn om  gebruik te maken van ChatGPT (Engelse site) bij het creëren van inhoud (veel serieuzere uitgevers zoals Axel Springer volgden). Buzzfeed besefte al vroeg dat de lage toegevoegde waarde van zijn inhoud zijn bedrijfsmodel uiterst kwetsbaar maakte voor generatieve AI.

Momenteel loopt Buzzfeed nog voor omdat zijn journalisten bij het nieuws blijven en de door ChatGPT gebruikte dataset afloopt in december 2021. Maar de nieuwe Bing, met zijn Prometheus-technologie, bevat de meest recente gegevens.

Generatieve AI Receptensites


Receptensites

Receptensites hebben hun gouden tijd gehad. ChatGPT heeft een disruptieve impact.

Wat heeft het voor zin om naar een receptensite te gaan als ChatGPT u een veel persoonlijkere service kan bieden. Vertel het wat je in de koelkast hebt en het vertelt je wat je ermee moet doen. Als ik bedenk dat een paar jaar geleden toepassingen werden ontwikkeld om precies hetzelfde te doen.

Technische forums Generatieve AI


Technische forums

Voor technische onderwerpen zijn de zelfhulpfora een onuitputtelijke bron van informatie. Alle grote technologiebedrijven hebben ze en sommige hebben zelfs enkele leden belast met de moderatie.

Nu kunnen we ons afvragen wat het nut van deze forums is als het mogelijk is om een zeer gedetailleerd antwoord te krijgen op alle problemen, zelfs de meest complexe? We zagen bijvoorbeeld dat GPT-3 in staat is een kant-en-klare code te produceren.


Vertaalsites

Welke toekomst is er voor vertaalsites? Deepl had al gewonnen toen het werd uitgebracht. Met ChatGPT, Bing en anderen kan de gebruiker efficiënter worden. Stel u voor dat u in verschillende talen moet vertalen en een tekst moet opmaken. Nu kunt u dat in één handeling doen. Dit is hoe ik nu in één keer mijn redactionele nieuwsbrief vertaal, door ChatGPT te vragen deepl.com te gebruiken en de resultaten voor mij in een tabel te structureren.

Generatieve AI testen van producten


Sites voor het testen van producten

Er zijn zeer populaire websites gebouwd rond de productbenchmark. Deze sites zijn noodzakelijkerwijs erg in het nieuws. Hun business is het zo snel mogelijk testen en publiceren van de resultaten van hun benchmark. Sites zoals pcmag.com of tomsguide.com hebben bijvoorbeeld meer dan 20 miljoen maandelijkse bezoekers.

Hun bedrijfsmodel is een mix van reclame en affiliatie met e-commerce sites. Hun inhoud is gratis en dat is hun achilleshiel. De resultaten van hun tests worden daarom gratis gedeeld, waardoor de nieuwe Bing zijn eigen benchmark kan leveren (zie screenshot hierboven). Het is verbazingwekkend, ook al zijn er nog enkele feitelijke fouten. Het is daarom belangrijk om niet te vergeten de verstrekte informatie te controleren.

Generatieve AI Vergelijkingsrobots

Naarmate de technologie verbetert, mag redelijkerwijs worden aangenomen dat een aanzienlijk deel van de internetgebruikers gebruiksgemak zal zoeken door zich tot generatieve AI te wenden. De nieuwe Bing is dus in staat om ultraverse informatie te integreren in zijn resultaten? De onderstaande vergelijking werd op Twitter (Engelse site) geplaatst slechts 30 minuten nadat de gegevens over de “Bigscreen Beyond” VR-headset openbaar waren gemaakt.

Generatieve AI Vergelijkingsrobots


Vergelijkingsrobots

Het vergelijken van rentetarieven, energieprijzen, kredieten, vliegtickets, … duizenden websites hebben er hun beroep van gemaakt. Hier enkele voorbeelden:

 • Comparethemarket.com (verzekeringen): 4 miljoen maandelijkse bezoekers
 • Kayak.com (vliegtickets): 20 miljoen maandelijkse bezoekers
 • Bankrate.com (rentetarieven): 17 miljoen maandelijkse bezoekers

Generatieve AI wordt rechtstreeks gevoed door de meest actuele informatiebronnen en kan u in een oogwenk vergelijkingen aanbieden. Voor de Indiase bankrente (bron) ziet dat er zo uit.

Generatieve AI Weersites

Hier is een vergelijking die ik maakte van vastgoedleningen in Frankrijk.

Generatieve AI Weersites


Weersites

Dit is een enorme business. Het trefwoord “weer” genereert jaarlijks bijna 100.000.000 zoekopdrachten in de VS. En u moet zich afvragen wat er gebeurt met alle websites die dit (via gerichte reclame) verkopen. Wist u dat, naast banneradvertenties, de business van deze sites gebaseerd is op de verkoop van uw persoonlijke gegevens? Met name de toepassingen verkopen uw geolocatiegegevens, die het mogelijk maken uw bewegingen te traceren dankzij reclamecookies.

Maar morgen zou de toekomst van het weer er zo uit kunnen zien.

Generatieve AI Uitbestedingsplatforms

Uitbestedingsplatforms

Uitbestedingsplatforms (Upwork, …) zullen eronder lijden omdat veel van de taken die vandaag door freelancers worden uitgevoerd, zullen worden vervangen door algoritmen. Opdrachtgevers zullen het dus zonder mensen in lagelonenlanden moeten stellen om deze taken te automatiseren.

Contentcreatie is het eerste slachtoffer met content (die vaak erg op elkaar lijkt) die door ChatGPT moeiteloos bij duizenden wordt gecreëerd. Maar andere beroepen, vooral in visuele creatie, dreigen te verdwijnen met generatieve AI zoals die door MidJourney op de markt wordt gebracht.

De combinatie van GPT3 met Midjourney geeft bijzonder verbluffende resultaten, zoals Ethan Mollick op Twitter liet zien (zie screenshot hieronder).

Afbeeldingssites Generatieve AI

Ik heb geprobeerd mezelf te brandmerken met behulp van Bing en Midjourney. Het resultaat t is gewoon verbluffend. Ik vroeg Bing om samenwerkingen tussen Louis Vuitton en kunstenaars voor te stellen en de resulterende tassen aan mij te beschrijven. Vervolgens heb ik deze beschrijving gebruikt om het ontwerp in Midjourney te genereren. De resulterende beelden lijken me heel boeiend.

Afbeeldingssites Generatieve AI


Afbeeldingssites

In navolging van het bovenstaande voorbeeld zouden ook afbeeldingssites hun marktaandeel kunnen zien dalen. Tegenwoordig moet u heel voorzichtig zijn met de afbeeldingen die u op uw website zet, als u wilt voorkomen dat u wordt getrolld met auteursrechten zoals picrights. Afbeeldingen kopen van sites zoals Shutterstock of iStock kan u helpen beschermen. Maar waarom betalen voor afbeeldingen als een kunstmatige intelligentie ze voor u kan genereren?

Kijk eens naar de beelden die ik via Midjourney heb laten maken? Zijn ze niet even kwalitatief en esthetisch als sommige die je op kunt kopen op deze sites?Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *