1 maart 2021 1487 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 27 juni 2023

PicRights + AFP: een goed ingeburgerde trollingactiviteit op auteursrechten

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
PicRights is een bedrijf dat op het internet over de tongen rolt als zijnde een copyright-trol die optreedt namens AFP (Agence France Presse). In dit artikel vertel ik u mijn ervaring met PicRights en geef ik u de nodige tips […]

PicRights is een bedrijf dat op het internet over de tongen rolt als zijnde een copyright-trol die optreedt namens AFP (Agence France Presse). In dit artikel vertel ik u mijn ervaring met PicRights en geef ik u de nodige tips om niet in hun val te trappen. Ik doe ook een onthulling over het hoofdkantoor van PicRights in Zwitserland.

Als u maar 30 seconden heeft

PicRights is een ‘copyright troll’ die met name handelt namens AFP. Als u een van hun e-mails hebt ontvangen, volg dan deze 3 stappen:

 1. controleer of u de rechten hebt om de in vraag gestelde afbeelding te mogen gebruiken en of het wel degelijk gaat om de afbeelding die u hebt gebruikt
 2. verwijder de betwiste afbeelding als u niet over de rechten beschikt
 3. ga na of de afbeelding als origineel kan worden beschouwd en daardoor in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming.

Neem contact op met marktonderzoeksbureau IntoTheMinds

Samenvatting


PicRights en AFP: een beproefde geldmachine

Het begon allemaal met een e-mail van PicRights in mijn spambox op een vrijdagavond. Mijn weekend lag helemaal overhoop. Pas enkele weken later zal ik beseffen dat ik in de val ben gelopen en dus een van de slachtoffers van copyright trolling ben. PicRights heeft me tot een van zijn jachttrofeeën gemaakt.

Om te voorkomen dat u dezelfde fouten maakt als ik, heb ik veel onderzoek gedaan en een expert op dit gebied geïnterviewd: Jerome Tassi. Ik nodig u uit om de video te bekijken van de podcast die we samen hebben gemaakt. Hij zal al uw vragen over PicRights beantwoorden en u vertellen hoe u moet reageren.

Copyright trolling is een commerciële activiteit me als doel, vaak onder bedreiging, financiële compensatie te verkrijgen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Copyright trolling wordt meestal uitgevoerd in opdracht van derden.

Bedrijven, vaak ondoorzichtig, maken gebruik van robots om websites te scannen en ongeoorloofd gebruik van afbeeldingen te ontdekken waarvoor volgens hen auteursrecht betaald moet worden. Er wordt dan psychologische druk uitgeoefend om financiële compensatie te verkrijgen die niet in verhouding staat tot de prijs van een normale gebruikslicentie. In dit artikel hebben we het over de zaak PicRights, een bekend copyright-trol, maar er zijn er meer.


Het begon allemaal op een vrijdagavond met de een e-mail in mijn spambox. Deze e-mail droeg de hoofding “Validation de licence d’image, Image Licence Validation for Agence France-Presse” en de inhoud zag eruit als oplichterij (scam).

In die e-mail dreigde een obscuur Zwitsers bedrijf, PicRights, dat zogenaamd optrad namens AFP (Agence France Presse), mij met gerechtelijke stappen voor het gebruik van een foto die volgens hen onder de auteurswet viel.

Ik reproduceer hieronder een uittreksel van de e-mail die ik ontving. Om te beginnen moet ik erop wijzen dat dit gebeurt door middel van een citaat, overeenkomstig artikel 10, lid 1, van de Berner Conventie.

 

Uittreksel uit de mail die ik ontving van PicRights met een screenshot van slechte kwaliteit. Zoals Jérôme Tassi uitlegt, worden screenshots gemaakt door copyright-trollen vaak geweigerd door de rechtbanken. Bovendien vormen zij geen wettig bewijs, aangezien alleen een gerechtsdeurwaarder dit soort verklaringen mag afleggen.


Wie is PicRights?

De e-mail leek een beetje te goed geschreven om een eenvoudige zwendel te zijn zoals we die doorgaans vinden in onze spam. Daarom ging ik meteen op onderzoek op het internet en was verbaasd over wat ik daar vond.

De hoofzetel van Picrights ligt boven een pizzeria

Een eenvoudige zoekopdracht met de termen “AFP PicRights” levert op Google bijna 1200 resultaten op. De eerste pagina’s staan vol met horrorverhalen van mensen die om hulp vragen nadat ze bedreigd zijn door PicRights. De forums staan ook vol met getuigenissen van bange mensen. Dat lezen overtuigde mij ervan dat waarmee ik te maken had geen eenvoudige “oplichting” was. Het was copyright trolling door een bedrijf dat echt bestaat.

Picrights

PicRights GmbH is gevestigd aan de Albisstrasse 16 in Adliswil, Zwitserland. Een rondleiding op Google Map laat zien dat het een dorpshuis is. Op hetzelfde adres is er ook een Italiaans restaurant. Afbeelding: auteursrechten Google Maps, Maxar Technologies, OLIG

Een kleine zoektocht op Google Maps vertelt ons meer over dit beroemde bedrijf PicRights. Het is gevestigd aan de Albisstrasse 16 in Adliswil, een stadje van 16.000 zielen in het kanton Zürich. Blijkbaar vinden alle activiteiten plaats vanuit een klein dorpshuis (zie foto hierboven). Nog verrassender is het dat op ditzelfde adres ook een Italiaans restaurant is gevestigd, Piccolino (Duitse site). Hoe kan een bedrijf dat zo alomtegenwoordig is als PicRights in een restaurant gehuisvest zijn? Alles wordt veel duidelijker als u naar deze foto kijkt, gepubliceerd door een gebruiker op Google Street View. Op de 1e verdieping van het restaurant bevindt zich een ‘business center’. PicRights is dus waarschijnlijk een lege huls, waarvan het wettelijke adres zich bevindt op de eerste verdieping van een restaurant dat als brievenbus fungeert. Dit is geruststellend.

Een universum van kleine bedrijven in verschillende landen

Picrights is een samenraapsel van kleine bedrijven, die in verschillende landen geregistreerd zijn. Door de wettelijke (en openbare) documenten door te pluizen, slaagde ik erin de structuur van Picrights reconstrueren.

Alles lijkt te draaien rond PicRights Europe GmbH en de familie Höfinger. Picrights Europe wordt inderdaad gecontroleerd door SIXMÜHLE Verwaltungs, dat eigendom is van het echtpaar Höfinger. De Oostenrijkse structuur is dan weer in handen van Mediapro Mediamarketing, dat eigendom is van het echtpaar Höfinger en hun kinderen.


Wat moet u doen als u een dreigmail van PicRights ontvangt?

Maar laten we tot de kern van het probleem komen: hoe te reageren na ontvangst van een e-mail van PicRights?

Mijn interview met Jérôme Tassi en mijn opzoekingen van de afgelopen weken brachten me ertoe een reactie in 3 stappen te beschrijven:

1- Is het verzoek van PicRights gerechtvaardigd?

De eerste vraag die u zich moet stellen is of PicRights daadwerkelijk iets van u kan vorderen, met andere woorden of u een afbeelding onrechtmatig heeft gereproduceerd. Drie opties zijn mogelijk. Ofwel had u de rechten om deze afbeelding te reproduceren en in dit geval stopt de zaak daar. Of de afbeelding waarvan PicRights de rechten opeist is niet de afbeelding die u gebruikte en ook daar stopt alles. Of u hebt daadwerkelijk een afbeelding gebruikt zonder de rechten te hebben en op dit punt is het tijd om de volgende paragraaf te lezen.

2- Verwijder de afbeelding

Als u een afbeelding hebt gebruikt zonder te betalen voor een licentie, verwijder de afbeelding in kwestie dan onmiddellijk van uw site. Lees de volgende paragraaf voordat u iets doet.

3 – Bekijk uw opties alvorens te betalen

Verzoeken van copyright-trollen worden vaak foutief gebruikt. Alvorens te betalen, moet u zich dus afvragen of het gereproduceerde werk wel origineel is. De rechtbanken zijn zeer strikt in het erkennen van het oorspronkelijke karakter van een werk en dus in het handhaven van het auteursrecht. PicRights claimt echter vaak rechten voor beelden die feitelijk niet origineel zijn binnen het auteursrecht. Als dat het geval is, heeft u weinig te vrezen (en PicRights weet dat).

Auteursrecht: een lastige wetgeving

PicRights claimt het auteursrecht om schadevergoeding af te dwingen. Dreigementen met rechtszaken zijn derhalve gebaseerd op de veronderstelling dat de rechter het oorspronkelijke karakter van het gereproduceerde werk zal erkennen. Niets is echter minder zeker, zoals Jérôme Tassi, advocaat bij de balie van Parijs en gespecialiseerd in intellectuele bescherming, in deze video uitlegt.

In mijn geval was de gebruikte afbeelding niet origineel en is het onwaarschijnlijk dat een rechter op het verzoek van PicRights zou zijn ingegaan. Uit een opzoeking op Google blijkt immers dat verschillende foto’s van hetzelfde type door verschillende fotografen zijn genomen zonder dat aanspraak kan worden gemaakt op enige originaliteit wat kadering, belichting of nabewerking betreft. Het is waarschijnlijk dat alle aanwezige fotografen zich op dezelfde plaats bevonden en daarom gedwongen waren dezelfde gezichtshoek aan te nemen.

Daarom nodig ik u uit deze verificatie uit te voeren. Aarzel vervolgens niet om PicRights te vragen de originaliteit te bewijzen van de foto waarvoor zij een vergoeding eisen. Dat kan hen kalmeren.


Interessante lectuur over PicRights x AFP

Hieronder vindt u enkele interessante lectuur over de acties van PicRights.

 

 Posted in Diverse.

2 reacties

 1. Ik weet niet wat te doen
  Zonder mijn weten een foto van facebook van iemand anders op website gezet waarvan bovenop de foto reeds “prettige vakantie” stond. Bij het verwijderen heb ik gevonden dat het nummer van die foto wel identiek was als die basisfoto op de website Masterfile.
  Ze vragen 1350€ over te schrijven op een zwitserse rekening . Ondertussen heb ik 3 mails en 2 brieven(nog niet aangetekend) per post ontvangen
  Er staat een telefoonnummer op 023150500 monica berg
  Al eens naar gebeld maar ze namen niet op

 2. Maar is het nu oplichting of niet? En wat moet je doen? Ik heb een website van 2009 waar mijn ondertussen ex-vriendin een foto gebruikt had die blijkbaar ook beschermd was. Ze vragen €530. Mails en postbrieven gewoon blijven negeren? Graag advies. Alvast bedankt!

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *