Voor deze nieuwe aflevering van onze podcast had ik het genoegen om Pascal Asselin, CEO van Formalizi, te mogen verwelkomen. Met zijn bedrijf, dat in 2019 werd gelanceerd, maakt hij het voor ondernemers mogelijk om hun juridische formaliteiten volledig online regelen.
Samenvatting
- Hoofdstuk 1: waar komt het idee van Formalizi vandaan?
- Hoofdstuk 2: validatie van de noodzaak en verbetering van het bedrijfsproject
- Hoofdstuk 3: start
- Hoofdstuk 4: groei
- Hoofdstuk 5: toekomst
- IntoTheMinds podcasts
Marketingidee om te onthouden
De inspanningen van Formalizi op het vlak van SEO hebben het bedrijf in staat gesteld een hoge vlucht te nemen. De publicatie van één blog per dag vanaf dat het bedrijf startte maakte het mogelijk om nieuwe klanten te werven. Daar waar in 2019 80% van de klanten werd binnengehaald via partners, kan Formalizi dankzij een organische SEO nu 70% van zijn klanten rechtstreeks werven.
De conclusie is dan ook dat inbound marketing, en vooral het publiceren van blogs, een effectieve manier is om klanten te bereiken. Toch blijft waakzaamheid geboden om de frequentie van de publicaties te garanderen.
crédits : Shutterstock
Hoofdstuk 1: ontstaan van het bedrijfsidee
Zoals zo vaak het geval is bij startende ondernemingen, komt het oorspronkelijke idee voort uit een probleem waarmee de oprichter werd geconfronteerd. In dit geval wilde Pascal Asselin na zijn studies “een eigen bedrijf oprichten”, maar hij besefte wel dat hij niet was opgeleid om de juiste stappen te nemen. Het was dat probleem dat de basis vormde voor Formalizi.
Het waardevoorstel van Formalizi
- Digitalisering van de juridische formaliteiten die noodzakelijk zijn in het bestaan van de vennootschap (oprichting, wijzigingen, sluiting)
- Aanverwante diensten om het leven van de ondernemer gemakkelijker te maken
Omdat in Frankrijk de formaliteiten voor het oprichten van een bedrijf al gedigitaliseerd zijn, kreeg Pascal het idee om de “pain point” van bedrijfsoprichters op te lossen door op één plaats alle stappen samen te brengen die nodig zijn om een juridische structuur op te zetten.
Zoals Pascal in de podcast helder uitlegt, kon hij zo zijn wens om zijn eigen bedrijf te lanceren gecombineerd met het oplossen van zijn eigen frustraties.
Een bedrijf oprichten dat een van de problemen zou oplossen waarmee ik zelf te maken had, en een aanbod creëren dat ik zelf graag zou hebben gehad voor mijn bedrijf, was iets dat me veel plezier deed.
crédits : Shutterstock
Hoofdstuk 2: validatie van het bedrijfsidee
Bij dit soort activiteiten (B2B) is het moeilijk om gebruik te maken van traditionele markttechnieken zoals peilingen. Pascal wilde signalen opvangen van tussenpersonen, d.w.z. van alle professionals die de belangen van de oprichters van ondernemingen dienen en die zelf behoefte hadden aan één enkel aanspreekpunt dat alle administratieve aspecten kon regelen. Deze mensen, die hem in staat stelden zijn idee te valideren, brachten hem 80% van zijn klanten aan toen Formalizi van start ging.
Ik had het geluk toegang te hebben tot een netwerk van potentiële partners, zoals startups, ondernemers, advocaten en accountants, die de behoefte hadden om deze juridische formaliteiten voor hun cliënten af te handelen.
De les die we kunnen onthouden, is dat er kansen zijn voor hen die erin slagen de frustraties en problemen van anderen op te lossen. Wij moeten dus blijven luisteren naar deze frustraties om kansen voor ondernemers te ontdekken. Maar deze problemen bestaan, is er ook een reden voor. Verwacht geen eenvoudige oplossingen voor problemen waar mensen mee te maken krijgen. Hoe wijdverbreider het probleem, hoe minder gemakkelijk de oplossing (maar hoe interessanter de vooruitzichten).
De eerste klanten kwamen voort uit het marktonderzoek
Een interessant punt in de ervaring van Pascal Asselin is dat hij zijn eerste klanten rechtstreeks vond via het netwerk van mensen die hem hielpen het idee achter Formalizi te valideren. Dit deel van de podcast is bijzonder interessant om naar te luisteren en toont aan hoe belangrijk de contacten die tijdens het marktonderzoek worden gelegd kunnen zijn.
crédits : Shutterstock
Hoofdstuk 3: start
De succesvolle start van Formalizi weerspiegelt alle voordelen van goed marktonderzoek. Dankzij de contacten die hij stroomopwaarts had gelegd, kon Pascal een oplossing uitwerken die precies beantwoordde aan de behoeften van de mensen die hij had geïnterviewd. De oplossing was dus in co-creatie tot stand gekomen, waardoor het oorspronkelijke idee werd verbeterd (dit is stap 2 van onze marktonderzoeksmethode).
Deze contacten leverden 80% van de klanten van Formalizi aan tijdens de eerste maanden van het bestaan van het bedrijf. Het is dankzij deze onmiddellijke inbreng van klanten dat Pascal vanaf het begin winstgevend kon zijn. Het mag dan paradoxaal lijken dat professionals onmiddellijk vertrouwen hebben in en klanten sturen naar een bedrijf dat nog maar pas is opgestart, maar men mag niet vergeten dat Pascal het vertrouwen van zijn contacten al stroomopwaarts had verkregen. Het marktonderzoek fungeerde dus als katalysator om hen te overtuigen van de ernst van de aanpak.
Gebruik marktonderzoek als springplank voor uw bedrijf
Denk niet aan marktonderzoek als een schooloefening. Gebruik het echt om uw idee te verbeteren en een vertrouwensrelatie met uw gesprekspartners op te bouwen. Als u ze niet teleurstelt, worden ze ongetwijfeld uw eerste klanten.
crédits : Shutterstock
Hoofdstuk 4: groei
Het succes van Formalizi wordt door Pascal Asselin verklaard als een rechtstreeks gevolg van zijn natuurlijke SEO. Al heel vroeg investeerde hij in inbound marketing met een goede positionering van zijn diensten in zoekmachines en dat wierp zijn vruchten af. Vandaag de dag wordt 70% van de omzet behaald dankzij het genereren van leads via zoekmachines.
Twee jaar geleden was het haast niet te geloven, maar als we vandaag de dag de resultaten bekijken, beseffen we dat het echt de moeite waard was om deze artikelen elke dag te publiceren.
Deze casestudy toont aan dat investeren in Search Engine Optimization (SEO) een strategie is die loont. Het is een werk van lange adem, maar van essentieel belang als men de groei van de activiteit nastreeft. Vandaag heeft Pascal zich omringd met een team van 4 redacteurs die 1 blog per dag publiceren (gemiddeld 700 tot 1000 woorden).
SEO bij Formalizi
Pascal Asselin is niet karig met advies over SEO. In deze podcast geeft hij ons enkele van zijn recepten:
- Frequentie van publicatie: 1 artikel per dag
- artikelen van 700 tot 1000 woorden, met eenmalige artikelen van 2000 woorden
- schrijf de artikelen ruim van tevoren om een voorraad te hebben
- artikelplanning: dit is een idee dat zelden wordt uitgevoerd, maar een krachtig effect heeft. Het plannen van uw artikelen kan de verspreiding ervan verbeteren, met name door een betere coördinatie
- test en wees niet bang om te falen: een gouden tip van Pascal die aantoont dat zelfs de besten inhoud kunnen produceren die weinig succes zal hebben
crédits : Shutterstock
Hoofdstuk 5: toekomst
De toekomst van Formalizi zal in de eerste plaats gaan over het aanbieden van nieuwe diensten aan cliënten, met name een abonnementsformule waarmee cliënten kunnen profiteren van een juridische follow-up op de lange termijn. In dit verband herinnerde ik er in de podcast aan dat de juridische en legale aspecten (denk aan de PESTEL-analyse) vaak een struikelblok vormen voor een onderneming. Het is dus belangrijk om deze aspecten nauwlettend te volgen en geen risico’s te laten ontstaan.
Pascal bereidt zich ook voor op een B Corp-certificering en overweegt ernstig om zijn bedrijfsmodel ook naar andere landen uit te breiden.
crédits : Shutterstock
Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw startup
In 2020 hebben we het formaat van onze podcasts gewijzigd. Het doel is u te helpen uw startup te ontwikkelen door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.
Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen slechts een deel ervan te beluisteren door rechtstreeks de podcast te kiezen die u het meest interesseert.
Geplaatst in Ondernemerschap.