De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Differentiatie: een boekenwinkel zet een woordenboek op haar gevel

Share This Post On

De aandacht van toekomstige klanten trekken is een moeilijke taak. Consumenten worden iedere dag immers blootgesteld aan het horen, zien en ruiken van duizenden stimuli. Handelaars moeten dus heel creatief voor de dag komen om zich te kunnen onderscheiden. Een boekenwinkel in Brussel vond een leuke manier om zich te differentiëren, volledig in de lijn van haar marketingpositie.

Voorstelling binnen en buiten op één lijn met de marketingstrategie

De boekenwinkel Librairie ptyx werkte samen met het architectenbureau Edena en de v.z.w. Art-mural om 68m²  van haar gevel te laten beschilderen met 7 portretten en ongeveer 2400 letters om de tekst samen te stellen.

De architecten van Edena ontwierpen een project, waarbij de binnen- en buitenmuur werden beschilderd met een bladzijde uit een woordenboek, wat perfect overeenkomt met datgene wat de winkel aanbiedt.  Samen met een korte biografie werden ook de portretten van bekende auteurs geschilderd (Roland Barthes, Marcel Proust, …).

De schildering bedekt de hele gevel, zoals u op de foto’s hieronder ziet. Interessant is dat de voorstelling doorloopt tot binnen in de winkel zelf. Op de foto’s op de website van Edena ziet u duidelijk dat op het plafond hetzelfde « motief » is aangebracht.

Marketingstrategie: de gevel van uw winkel gebruiken om in het oog te springen

Handelaars gebruiken zelden de gevel van hun winkel om zich te onderscheiden van anderen. Al te dikwijls denken handelaars enkel over hun product of de winkelinrichting. En toch kunnen alle elementen van een winkel, en vooral de buitenkant, worden aangewend om uw marketingstrategie te verbeteren. U herinnert zich misschien onze blogs over  El Picaporte in Valencia et APC in Paris. Beide winkels pasten deze marketingtaktiek toe om de aandacht van potentiële klanten te trekken en ze zo proberen te overtuigen om hun winkel te bezoeken.

Zich onderscheiden (wel op zo’n manier dat het voor de klant zinnig blijft) is uiterst belangrijk in onze huidige concurrentiële wereld. Boekenwinkels zijn overigens een van de grootste slachtoffers. Nog maar twee weken geleden bijvoorbeeld stopte de laatste Libris-boekenhandel in Brussel haar activiteiten nadat het management verklaarde dat de winkel niet meer rendabel kan worden ten gevolge van de concurrentie van e-commercanten.

Tags: , , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *