24 februari 2014 692 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 25 maart 2021

De innovatiestrategie van Edenred om nieuwe markten te veroveren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens de International Marketing Trends Conferentie in Venetië, lichtte Damien Joannes (Edenred) de strategie van zijn onderneming toe om activiteiten te diversifiëren en nieuwe delen van de markt te veroveren.  De kern van zijn betoog ging natuurlijk over innovatie, maar […]

Tijdens de International Marketing Trends Conferentie in Venetië, lichtte Damien Joannes (Edenred) de strategie van zijn onderneming toe om activiteiten te diversifiëren en nieuwe delen van de markt te veroveren.  De kern van zijn betoog ging natuurlijk over innovatie, maar ook over zich aanpassen op maat van de behoeften van de klant. In het geval van Edenred is de uitdaging groot omdat haar klanten zowel ondernemingen (B2B) als eindconsumenten (B2C) zijn, die dagelijks de Edenred-oplossingen gebruiken. Overbodig om u te zeggen dat ik uiterst aandachtig was en geen seconde van de voorstelling miste.

Het verhaal begint met Ticket Restaurant

Het verhaal van de onderneming begon in 1962 met de uitvinding van Ticket Restaurant in Frankrijk. Vanaf 1976 volgde een periode van geografische expansie en van 2000 tot 2010 werd het productgamma uitgebreid en gediversifieerd. In 2010 werd de maatschappij herdoopt in Edenred.

In 2013 telde Edenred 38 miljoen begunstigden (dat is de B2C-verhouding, waarover we hierboven spraken) en 610 000 klanten (ondernemingen, ofwel B2B).

Twee vernieuwende diensten in de Verenigde Staten en Italië

Damien vertelde over de de business cases van nieuwe innovatieve diensten: ExpendiaSmart opgestart in Italië en Nutrisavings in de Verenigde Staten. Het gaat over twee diensten gelanceerd op één enkele geografische markt, waarvan ik nog nooit had gehoord.

Met toestemming van Damien vindt u hieronder zijn presentatie, evenals video’s over deze twee producten. Ik bedank hem hiermee voor het ter beschikking stellen van deze inhoud.

Presentation Edenred marketing forum venise International Marketing Trends conference 2014 from IntoTheMinds

Nutrisavings werd speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt, waar bedienden door hun werkgever worden verzekerd. Het idee was werknemers ertoe aan te zetten aandacht te schenken aan wat zij eten, een voedingsdiscipline te hanteren in het land van fast food, om op die manier risico’s te vermijden die zijn verbonden aan slechte eetgewoonten. De werkgever kan dan de resultaten over het gedrag van zijn werknemers gebruiken om de risicopremie van zijn ziekteverzekeraar te verminderen.

ExpendiaSmart is een andere sluwe dienst op de Italiaanse markt, die KMO’s als doelgroep heeft. Misschien weet u dat Italië een zeer dicht netwerk van KMO’s heeft (vooral familiale bedrijven) die a priori niet beschikken over de infrastructuur van grote bedrijven om de beroepsuitgaven van hun bedienden te beheren en te controleren. Met ExpendiaSmart kunnen zij nu hun werknemers een betaalmiddel aanbieden dat enkel kan gebruikt worden voor uitgaven die fiscaal toelaatbaar zijn (maaltijden, benzine, hotel, …), evenals een oplossing om die uitgaven te visualiseren en te controleren.

Big Brother effect?

ExpendiaSmart is een heel elegante oplossing en verduiveld goed aangepast aan de noden van kleine ondernemingen; het idee is simpel (ik twijfel er echter niet aan dat de technische invoering ervan misschien moeizaam is verlopen) en ik vermoed dat er geen aanpassingsproblemen bij de loontrekkenden zijn geweest. Over NutriSavings daarentegen kunt u discuteren. Die dienst vereist immers dat de werknemer veel privégegevens blootgeeft, die vervolgens worden opgeslagen, gecontroleerd en vergeleken met wat hij koopt om te eten. Alhoewel Damien uitlegde dat de gegevens door een derde worden bijgehouden en dat de onderneming er geen toegang toe heeft, werd de vraag over het “Big Brother”-effect opgeworpen tijdens de voorstelling van Damien.

Ik ga hier geen oordeel vellen. Uiteindelijk heeft de markt het laatste woord en zal de aanvaardingsgraad zeggen of het al dan niet een goed idee was. Ik twijfel er echter niet aan dat Edenred een marktonderzoek heeft uitgevoerd alvorens met deze nieuwe dienst te starten.

Tips voor uw marketingstrategie

We kunnen met elkaar in discussie gaan over hoe de markt deze twee vernieuwende diensten zal aanvaarden, maar daar heb ik het nu niet over.

Wat hier vooral interessant is, is te zien hoe een onderneming als Edenred erin slaagde zich in de loop der jaren heruit te vinden. Het begon met een eenvoudig idee (Ticket Restaurant) en vandaag zien we dat de ervaring en de infrastructuur die in de loop der jaren werd opgebouwd, omgezet kan worden in waardevolle troeven voor innovatie. Dat bevestigt wat we in een vorig artikel zegden over lang bestaande bedrijven die van de markt verdwijnen: als u niet voortdurend innoveert en uzelf opnieuw uitvindt, zijn de kansen groter dat u verdwijnt.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *