20 mei 2020 926 woorden, 4 min. gelezen

Covid-19: hoe de social distancing in winkels en op luchthavens garanderen?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
 Wat zijn de beste technieken om de social distancing in de privé- en openbare ruimte (winkels, luchthavens, openbaar vervoer) te verzekeren? Dat is de vraag die we vandaag in deze podcast beantwoorden tijdens ons interview van een expert, Dr. […]

Wat zijn de beste technieken om de social distancing in de privé- en openbare ruimte (winkels, luchthavens, openbaar vervoer) te verzekeren? Dat is de vraag die we vandaag in deze podcast beantwoorden tijdens ons interview van een expert, Dr. Flurin Hänseler. Zijn onderzoekswerk is gewijd aan stroomregulering en zijn expertise is dan ook waardevol om te begrijpen welke technieken moeten worden toegepast om ervoor te zorgen dat social distancing wordt gehandhaafd in omgevingen waar veel mensen elkaar vaak kruisen.

Tips om de social distancing op doorgangsplaatsen te garanderen:

  • De dichtheid op doorgangsplaatsen beperken
  • Het aantal personen dat op doorgangsplaatsen wordt toegelaten, beperken (luchthavens, winkels)
  • Gebruik van maken hoger geplaatste sensoren om spontane concentraties van personen (bv. wachtrijen) te monitoren of om groepen op te sporen waarbij de minimale afstand tussen personen niet wordt gerespecteerd.

Inleiding

De geleidelijke heropening van de winkels doet de cruciale vraag rijzen hoed social distancing in winkels kan worden toegepast. Dezelfde vraag zal zich over enkele weken voordoen als de luchthavens weer opengaan. Begrijpen hoe u de stroom van mensen kunt controleren en reguleren is vandaag de dag een grote uitdaging; een veiligheidskwestie op het gebied van gezondheid vooreerst, maar ook een commerciële kwestie. Zoals we in onze reeks van sectoranalyses over de impact van Covid-19 hebben uitgelegd, is de veiligheid van de klant een conditio sine qua non voor herstel in de komende 2 jaar.

Het is daarom meer dan ooit noodzakelijk om te begrijpen hoe men in een beperkte omgeving social distancing kan bewaren. Om dit probleem aan te pakken hebben we een expert uitgenodigd: Flurin Hänseler.


Flurin Hänseler, een expert in de studie van mensenstromen

Dr. Flurin Hänseler

Flurin Hänseler deed zijn doctoraalscriptie over het beheer van de passagiersstromen in de stations. In deze hoedanigheid kon hij de dynamiek van de passagiersstromen in een besloten omgeving nauwkeurig bestuderen. Zoals hij in de podcast uitlegt, hebben de spoorwegmaatschappijen een bijna exacte kennis van het aantal mensen in de treinen, maar niet van de stromen in de stations. Met hooggeplaatste camera’s is het mogelijk om de afgelegde trajecten te reconstrueren en te bestuderen. Dergelijke apparaten worden tegenwoordig geïnstalleerd op plaatsen zoals luchthavens, maar ook in supermarkten.


In stationshallen kunnen de plafonds erg hoog zijn, dus […] moet u de juiste sensoren met de juiste gevoeligheid gebruiken. Het lijkt een beetje op fotografie. Merk op dat in treinstations vaak de meest overvolle gebieden de laagste plafonds hebben. Soms zijn er gangen die naar het perron leiden; deze gangen zijn vaak vrij smal en hebben niet erg hoge plafonds. Er zijn dus sensoren nodig die op lage plafonds kunnen worden gemonteerd, en het blijkt dat dat eigenlijk veel moeilijker is, want hoe lager het plafond, hoe meer sensoren nodig zijn voor een top-down perspectief.

Een foto zegt meer dan een lange toespraak, hieronder ziet het resultaat van een luchthavenmeting. In deze situatie worden de sensoren om die reden op relatief grote hoogte bevestigd.

Men ziet duidelijk de rijvorming en de concentratiegebieden waar social distancing problematisch kan worden.


De mechanismen achter de voetgangersstromen

Flurin Hänseler heeft het over de “dichtheid” als middel om de voetgangersstromen te reguleren. De dichtheid moet onder een bepaald niveau worden gehouden om de opeenhoping van mensen en de vermindering van de afstand tussen de mensen te voorkomen. De vergelijking is complex om op te lossen en hangt af van het type plaats (binnen/buiten) en natuurlijk van het type mensen en hun snelheid.


Fundamenteel voor het begrip van de voetgangersstromen is de verhouding tussen dichtheid en loopsnelheid.

Flurin Hänseler


Om de effecten van verschillen in voetgangersgedrag te voorkomen en het de voetgangers mogelijk te maken hun eigen afstand tot andere voetgangers te regelen, is het dus essentieel om de doorstroming te verminderen. De instructies die de autoriteiten tijdens de ontsluiting geven (controle bij de ingangen van de winkels en maximaal aantal personen per beschikbare oppervlakte) zijn dus vanzelfsprekend afgeleid van deze regel.

Het is echter noodzakelijk om verder te kijken dan de ontsluitingsfase en zich af te vragen hoe social distancing kan in een fase van economisch herstel worden verzekerd op plaatsen waar grote aantallen mensen moeten worden opgevangen. Dit geldt bijvoorbeeld voor luchthavens, waarvan de klanten (luchtvaartmaatschappijen) de passagiers moeten concentreren om winstgevend te zijn.


Hoe social distancing respecteren op doorgangsplaatsen?

Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Het is een noodzaak geworden om klanten te blijven verwelkomen en zaken te blijven doen.

Voor warenhuizen en supermarkten is de meest effectieve (en waarschijnlijk goedkoopste) methode om het aantal mensen in de winkel te beperken. Dit zal de dichtheid mechanisch verminderen en het gemakkelijker maken om de social distancing binnen de verkoopruimte te behouden. Uiteraard wordt hier gerekend op de zelfdiscipline van de klanten.

KTI XOVIS 2016

Het probleem wordt moeilijk als er wachtrijen ontstaan. Het probleem is vooral acuut op luchthavens waar er op verschillende punten zich rijen vormen: check-in, veiligheidscontrole,  boarding. In deze specifieke context beveelt Flurin Hänseler het gebruik van hoogtesensoren aan (zie bovenstaande afbeelding) die:

  • plaatsen opsporen waar de afstand tussen personen niet gegarandeerd is (bijvoorbeeld omdat de incheckautomaten te dicht bij elkaar staan) en de situatie verhelpen
  • binnen de wachtrijen meten of de minimale afstand wordt gerespecteerd

Conclusie

Als conclusie kan worden gesteld dat het respecteren van social distancing in de eerste plaats een kwestie van gezond verstand is (het verminderen van de dichtheid, dus het aantal mensen dat op een plaats aanwezig is op een tijdstip t). Technologische maatregelen (hoogtesensoren) kunnen onmisbaar worden in omgevingen met hogere risico’s wegens de hoge concentratie van personen (luchthavens, stations bijvoorbeeld).Illustraties: shutterstock, XovisPosted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *