In het tijdperk van ChatGPT is het noodzakelijk de strategie voor het creëren van content in vraag te stellen om zich te onderscheiden. Het is niet langer mogelijk om banale content te produceren. Het is noodzakelijk om waarde te creëren voor de lezer, met het risico dat er helemaal geen publiek meer is. In dit artikel deel ik met u mijn gedachten en 6 soorten content die volgens mij immuun zijn voor de risico’s van ChatGPT. Inbound marketing wordt moeilijker dan ooit en alleen de uitzonderlijke sites zullen overleven.
Als u maar 30 seconden heeft
ChatGPT, Bing en andere generatieve AI’s kunnen in enkele seconden complexe teksten creëren. De waarde van een blogbericht is dramatisch gedaald en het is nu mogelijk om een bericht van 1000 woorden te kopen voor € 0,10.
Om niet in de val van banale content te trappen, moet een inbound marketingstrategie gebaseerd zijn op content met een hoge toegevoegde waarde. Wij onderscheiden 6 soorten content:
- Artikelen die primaire gegevens gebruiken, d.w.z. eigen gegevens die nooit eerder zijn gepubliceerd
- Opinieartikelen
- Voorspellingen, die het verleden en het heden analyseren om te anticiperen op de toekomst
- Content die verschillende formaten mengt (tekst, audio, video, enz.)
- Podcasts
- Video’s
ChatGPT: de uitdagingen van contentcreatie in 2023
ChatGPT maakt het zo gemakkelijk om content te creëren dat bedrijven nu aanbieden om artikelen van 1000 woorden te creëren voor … € 0,1. U leest het goed, 10 cent per 1000 woorden. Dat is de waarde van een door ChatGPT geproduceerde tekst. Als u nog steeds gelezen wilt worden, moet u een artikel van oneindig veel hogere waarde maken.
Het gebruik van door ChatGPT geproduceerde teksten op uw blog brengt twee risico’s met zich mee:
- dat u niet meer wordt gelezen omdat uw content banaal is en lijkt op andere teksten over hetzelfde onderwerp (zie onze studie over de gelijkenis van door ChatGPT geproduceerde teksten)
- bestraft worden door Google
- omdat uw content niet wordt gelezen, wat negatieve signalen afgeeft die u doen dalen in de SERP (Search Engine Result Page).
- omdat uw content kunstmatig wordt gegenereerd en vroeg of laat als zodanig wordt herkend
Waarom dan met vuur spelen?
Generatieve AI zal altijd een stap achterlopen. Het kan alleen een afspiegeling zijn van het verleden. Nadenken over de toekomst, het heden analyseren, zijn de recepten voor succes in de tijd van ChatGPT.
Prioriteit voor originele content … in elke zin van het woord
In 2023 draait inbound marketing om originele content. Als u zich wilt beschermen tegen ChatGPT en andere generatieve AI’s, moet u content creëren die zij niet kunnen. Met andere woorden, u moet zich onderscheiden.
Generatieve AI zal altijd een stap achterlopen. Het kan alleen een afspiegeling zijn van het verleden. Nadenken over de toekomst, het heden analyseren, zijn de recepten voor succes in het tijdperk van ChatGPT.
ChatGPT zal altijd beter zijn in het bundelen van bestaande informatie en het maken van samenvattingen dan u. Dus ik denk dat de toekomst van “gidsen”, die ultralange stukken content die het aantal woorden maximaliseren, voorbij is. Dit soort content was populair om SEO-redenen. Drie objectieve factoren waren inderdaad bepalend voor de positie op de SERP (Engelse site):
- Hoog aantal woorden
- Volledigheid
- Doorgebrachte tijd op de pagina
Het probleem was dat door te streven naar dezelfde effecten, de recepten hetzelfde werden. Alle gidsen over een X-onderwerp zagen er hetzelfde uit en geen enkele viel meer op. Jammer.
Soorten content die nog toekomst hebben
Het beeld dat ik schets is echter niet zo somber als het lijkt. De echte makers van content, die eerst aan hun publiek denken voordat ze aan hun SEO-positionering denken, zouden het goed moeten doen. Deze makers hebben hun creativiteit voor zichzelf, iets wat generatieve AI mist.
Primaire gegevens
Op het gevaar af dat ik herhaal wat ik al zei in dit artikel, kan generatieve AI zich alleen voeden met secundaire gegevens. Dit zijn gegevens die openbaar toegankelijk zijn. Primaire gegevens, die het meest vertrouwelijk en dus het meest waardevol zijn, vallen buiten het bereik van generatieve AI.
Content op basis van primaire gegevens zal dus altijd een stap voor zijn op conversational agents. Maar vergeet niet dat deze snel door Bing wordt opgenomen. Uit mijn tests blijkt dat Bing gegevens al 30 minuten na publicatie integreert! Het is dus noodzakelijk om deze direct te promoten, zonder enig rendement te verwachten van conversational agents die niet tot doel hebben verkeer terug te sturen naar de buitenwereld (ChatGPT citeert trouwens niet eens zijn bronnen, echte dwarsliggerij).
Opinieartikelen
ChatGPT en zijn klonen kunnen slechts meningen lenen. De creativiteit waarover zij zouden beschikken is slechts schijn, omdat deze afhankelijk is van de teksten die door de kunstmatige intelligentie worden opgeslokt. Daarom zullen opiniestukken altijd hun plaats vinden in het ecosysteem van inbound marketing. Willen ze echter weerklank vinden, dan moet men voorzichtig zijn met personal branding om ze te promoten.
Voorspellingen
Als het gaat om contentstrategie, is het noodzakelijk te onthouden dat generatieve AI uw vragen beantwoordt door websites te raadplegen. Het kan de toekomst niet voorspellen, zoals sommigen beweren, maar alleen herhalen wat anderen al hebben geschreven.
Het voorspellen van de toekomst is sinds mensenheugenis een obsessie geweest. Dat zal zo blijven, vooral nu we een uiterst turbulente periode doormaken. Gebruik dus uw sectorale expertise om de veranderingen die wij meemaken te analyseren en bied uw publiek uw perspectief op de mogelijke gang van zaken. Het ergste dat kan gebeuren is dat u het mis heeft. Alleen degenen die niets doen, zullen het u kwalijk nemen.
Samengestelde artikelen (inclusief gidsen)
Net als veel andere automatische schrijfoplossingen produceert ChatGPT alleen tekst. Bing kan ook afbeeldingen “bedenken” (voorlopig alleen in de “creatieve” modus). Maar geen enkele oplossing kan momenteel verschillende inhoudsformaten mengen: tekst, video, audio, afbeeldingen, pdf-documenten … Volgens mij zal dit alles nog lang buiten het bereik van kunstmatige intelligentie blijven. Er is menselijke intelligentie nodig om te begrijpen waar en welke content moet worden geplaatst om uw tekst te laten “resoneren”.
Podcasts
Ik heb altijd geloofd in podcasts als een manier om uw personal branding en publiek op te bouwen. Met de komst van GPT4 en de bedreiging die dit vormt voor bloggers, geloof ik meer dan ooit in de waarde van podcasts als een manier om een trouw publiek op te bouwen. Het maken van een podcast is niet duur, maar vergt wel discipline en inspanning om uw publiek te vinden en regelmatig te publiceren.
Video’s
De door generatieve AI gemaakte video’s zijn nog ver verwijderd van wat mensen kunnen. Ik heb verschillende keren tekst-naar-spraak geprobeerd, een techniek die tekst omzet in audio en video. Het is heel eenvoudig, maar ik was niet 100% overtuigd van het resultaat. Er gaat niets boven een echte persoon voor de camera, met zijn of haar portie emoties en onvolkomenheden.
Video-interviews zullen nog lang buiten het bereik van generatieve AI blijven, dus deze productiewijze lijkt me veelbelovend. Denk ook aan webinars (die uiteindelijk een vorm van video-interview zijn) en meerdere verspreidingskanalen. Met een programma als Riverside kunt u uw live video-content op meerdere kanalen uitzenden: LinkedIn, Twitch, YouTube, Twitter, enz.
Geplaatst in Strategie.