20 september 2023 1016 woorden, 5 min. gelezen

Zo krijgen we 35% van onze backlinks

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het artikel van vandaag presenteren we een exclusieve analyse van onze backlinks. We benadrukken het feit dat onze strategie, gebaseerd op het naar voren brengen van cijfers en statistieken, ons 35% van onze backlinks oplevert, zelfs tot 46% voor sites met een Domain Ranking boven 58.

Er is niets belangrijker dan backlinks als u een inbound marketingstrategie wilt gebruiken om leads te genereren. Volgens Ahrefs telt mijn site meer dan 156.000 backlinks. Om te achterhalen welk soort inhoud deze backlinks heeft gegenereerd, heb ik al mijn backlinks van websites met een Domain Ranking (DR) van minimaal 20 onderzocht. Het was verrassend om te ontdekken dat één bepaald type inhoud verantwoordelijk is voor 35% van mijn backlinks. In dit artikel zal ik alles hierover uitleggen.

Contact opnemen met marketingbureau IntoTheMinds

  • Ik heb alle backlinks naar het domein www.intotheminds.com van de afgelopen 6 maanden bestudeerd.
  • 35% van mijn backlinks zijn direct of indirect gekoppeld aan een cijfer of statistiek die op mijn blog wordt geciteerd
  • 46% van sites met een betere reputatie dan de mijne (DR=58) plaatsen backlinks op mijn cijfers of statistieken
  • In de afgelopen 6 maanden heb ik 340 do-follow links ontvangen van sites met een Domain Ranking >20
  • 10% van mijn backlinks kwamen van rotte sites of linkfarms
  • 100 links waren rechtstreeks gekoppeld aan een statistiek of cijfer dat op mijn blog werd aangehaald
  • 19,3% van de links werd direct op een cijfer of statistiek geplaatst
  • In 14% van de gevallen werd de verwijzing naar een figuur direct voor (4,7%) of na (9,3%) de backlink geplaatst.
  • 5 extra links zijn indirect gekoppeld aan een geciteerd cijfer en verwijzen indirect naar een op mijn blog geciteerd cijfer (voorbeeld: “de grootte”, “de toename”, …)

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik nog nooit een backlink heb gekocht. Mijn SEO-strategie kan niet eenvoudiger zijn: creëer goede inhoud en laat de dingen gebeuren. Het klinkt misschien heel naïef en amateuristisch, maar het werkt. Mijn Domain Ranking (DR, Engelse site) is 58 volgens Ahrefs en ik heb meer dan 156.000 backlinks van 4.100 domeinen. Ik ben er erg trots op dat ik backlinks heb van overheidssites, .edu-sites, … Maar hoe kan ik nog meer sites backlinks laten toevoegen? Om dat te doen, moest ik begrijpen welke inhoud zij het leukst vonden.


Mijn SEO-strategie kan niet eenvoudiger zijn: maak goede inhoud en laat de dingen gebeuren.


Mijn uitdaging lag in het begrijpen waarom andere websites naar intotheminds.com linkten. Om vooruitgang te boeken, is het essentieel om te begrijpen waar mijn sterke punten liggen, zodat ik deze kan benutten en mijn Domain Ranking verder kan verbeteren. Op een gegeven moment kwam ik per toeval op een hypothese over de herkomst van deze backlinks.

Ahrefs is mijn belangrijkste tool voor SEO-analyse, en ik moet bekennen dat ik wekelijks graag controleer waar nieuwe backlinks vandaan komen. Ahrefs biedt diverse opties om deze backlinks te filteren. Ik activeer consequent de ‘dofollow’-filters en richt me uitsluitend op backlinks afkomstig van websites met een aanzienlijke reputatie. Als u vooruitgang wilt boeken, is het van cruciaal belang om backlinks te verkrijgen van websites met een hogere ranking dan de uwe. Daarom beperk ik mijn analyses tot websites met een Domain Ranking van minstens 20. Hierdoor stuitte ik op een opmerkelijk fenomeen.

schouders - backlinks


Eén soort inhoud stak met kop en schouders boven de rest uit

Nadat ik de verwijzende links naar mijn website had geanalyseerd, merkte ik op dat een aanzienlijk aantal backlinks rechtstreeks naar numerieke gegevens verwees. Met andere woorden, andere websites hergebruikten de cijfers die ik had gepubliceerd en noemden mijn website als de bron. Daarom wilde ik nagaan of statistieken een type inhoud vormden dat een aanzienlijk deel van mijn backlinks vertegenwoordigde. Ik werd niet teleurgesteld.

Ik analyseerde manueel 340, ‘in content’ geplaatste, dofollow backlinks van sites met een Domain Ranking (DR) van minstens 20. Ik controleerde vervolgens elke inkomende link om er zeker van te zijn dat er geen 404-fouten optraden. Vervolgens heb ik de ‘onbruikbare’ websites verwijderd, wat betekent dat ik sites heb geëlimineerd die deel uitmaakten van linkfarms of waarvan de inhoud duidelijk niet relevant was.

backlinks cijfer


Mijn hypothese werd bevestigd naarmate mijn analyses vorderden. Een aanzienlijk deel van de backlinks was gekoppeld aan een cijfer of statistiek: 35% om precies te zijn.

backlinks op cijfers

Voorbeeld 1: De backlink wordt direct op een statistiek geplaatst.

19,3% van mijn backlinks zijn direct geplaatst op een cijfer of statistiek, zoals in de twee voorbeelden hieronder.

backlinks op cijfers

Voorbeeld 2: de backlink is geplaatst op een figuur die ik citeerde in een van mijn artikelen over het LinkedIn-algoritme.

Minder vaak (4,7% van de gevallen) wordt de verwijzing naar het cijfer of de statistiek vóór de link zelf geplaatst (zie onderstaand voorbeeld) of erna (9,3%).

backlinks op cijfers

Voorbeeld 3: In dit voorbeeld wordt de backlink na de geciteerde statistiek geplaatst.


backlinks op cijfers


Zoals ik in de inleiding heb uitgelegd, vereist het verkrijgen van reputatie dat u backlinks verzamelt van sites die een betere reputatie hebben dan uw eigen site. Met andere woorden, als uw site een Domain Ranking (DR) van 20 heeft, kunt u alleen een hogere DR bereiken als u backlinks verzamelt van sites die zelf een DR hoger dan 20 hebben.

Om die reden besloot ik te onderzoeken hoe backlinks zich ontwikkelden op websites met een aanzienlijk betere reputatie dan de mijne (DR=58). Gedurende de afgelopen zes maanden had ik ‘slechts’ 80 backlinks van dergelijke websites. En, verrassend genoeg, was 46% van deze backlinks direct of indirect gekoppeld aan numerieke gegevens of statistieken. Maar hoe is dit te verklaren?


backlinks figures gebaseerd

Natuurlijk kan ik niet in het hoofd kijken van degenen die besluiten om een link naar mijn website toe te voegen. Toch heb ik een vermoeden waarom ze dat doen: bevestigingsbias. Wanneer iemand een artikel schrijft, is de neiging groot dat ze argumenten zoeken om hun standpunt te ondersteunen. Numerieke gegevens en statistieken zijn dan natuurlijke bondgenoten voor contentmakers. Ik schrijf het succes van mijn artikelen toe aan deze factor.

In de komende weken en maanden zult u aanzienlijke veranderingen op de blog opmerken. Mijn focus zal liggen op het schrijven van artikelen die consequent statistieken bevatten. U zult zelfs merken dat het artikel dat u momenteel leest boordevol cijfers staat. 😊

 Posted in Onderzoek, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *