8 december 2016 438 woorden, 2 min. gelezen

Choco roll: een stick om choco op uw boterham te smeren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een van de vernieuwende producten op het voedingssalon SIAL 2016 was een « stick » om chocopasta op uw boterham te smeren. Het product werd geselecteerd omwille van zijn vernieuwende verpakking. In het licht van het debat over het aantal mislukte innovaties in […]

Een van de vernieuwende producten op het voedingssalon SIAL 2016 was een « stick » om chocopasta op uw boterham te smeren. Het product werd geselecteerd omwille van zijn vernieuwende verpakking. In het licht van het debat over het aantal mislukte innovaties in de voedingssector (Frans) wilden wij het Israëlisch bedrijf ontmoeten dat deze innovatie deed.

Een  « revolutie in het smeren van chocolade »

Het bedrijf dat het product op SIAL voorstelde is  «Choco roll». De gebruikte chocolade wordt gemaakt door Ornat, een bekend Israëlisch merk in die sector.
Choco roll gaf aan de manier van boterhammen smeren volledig wilde veranderen met zijn product, dat in  2017 op de markt komt (toen wij het zagen op SIAL ging het nog een prototype). Hoe kwamen de ontwerpers ertoe te denken dat hun product voor een totale ommekeer zou kunnen zorgen? Alles is gebaseerd op de onderliggende waarde: dankzij de stick wordt er minder choco gebruikt, waardoor de kinderen gezonder zullen eten. Quod erat demonstrandum. Hieronder gaan we verder in op de waarheid achter dit waardevoorstel.

Technische uitdaging

Om het prototype te maken, moest er een technische hindernis overwonnen worden: de bijna solide chocopasta moest « smeerbaar » gemaakt worden voor de stick. U merkt dadelijk dat het gaat om een probleem van viscositeit, wat resulteerde in de verwijdering van palmolie uit het recept (palmolie verhoogt de viscositeit en heeft, zoals iedereen weet, een slechte invloed op de gezondheid). Met de prototypes die wij testten, kon de hoeveelheid chocolade drastisch verlaagd worden, van 37g bij een klassieke boterham tot 7g met de stick.

Wat is de kans op slagen voor de choco roll?

Wij twijfelen er sterk aan of dit product succes zal hebben op de markt. Met de stick heb je inderdaad veel minder choco nodig, maar de consumptie van choco is voor de gebruiker wellicht niet zo problematisch. Er wordt dus een oplossing geboden voor een niet bestaand probleem. Erger nog, choco is een hedonistische belevenis waarbij de consumptie van veel en smeuïge choco zeker een niet te onderschatten rol speelt. Het verwijderen van die twee factoren beïnvloedt met op negatieve wijze het plezier dat de consument uit het product haalt. Stel u eens voor. Zou u nog evenveel plezier aan uw choco beleven als u vijf maal minder chocopasta gebruikt? Daar ligt het (erg) zwakke punt van de marketingstrategie van de choco roll. Ze stelt hedonisme en rationalisme tegenover elkaar. Het leven is al moeilijk genoeg en de consument is zeker niet bereid om te verzaken aan iets wat het dagelijkse leven aangenaam kan maken in ruil voor een kleine besparing, ook al is het goed voor de gezondheid.

 Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *