24 oktober 2016 472 woorden, 2 min. gelezen

SIAL 2016: eerste trends en conclusies

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Om de twee jaar breng ik enkele dagen door op het grootste voedingssalon ter wereld: SIAL 2016 (Frans). Telkens wordt dit evenement grootser en 2016 was daarop geen uitzondering. SIAL 2016 blijft een must voor zij die met marktonderzoek in […]

Om de twee jaar breng ik enkele dagen door op het grootste voedingssalon ter wereld: SIAL 2016 (Frans). Telkens wordt dit evenement grootser en 2016 was daarop geen uitzondering. SIAL 2016 blijft een must voor zij die met marktonderzoek in de voedingssector bezig zijn en vooral met het opsporen van trends. Hieronder mijn eerste (weliswaar zeer algemene) conclusies: later verschijnen er meer gedetailleerde artikels over specifieke producten die me opvielen.

Bioproducten veroveren de markt

Nog maar 5 jaar geleden was bio een sterke trend, maar bleef de consumptie ervan gering in vergelijking met de standaard voedingsproducten. Dit jaar is er echter een hele hal gewijd aan biologische producten (en ook op andere plaatsen op het salon waren er veel te zien) wat de duurzaamheid van deze trend bewijst. Ik heb overigens nog geen enkele exposant gezien die geen organische varianten in zijn gamma aanbiedt of die op het punt staat dat te gaan doen. Biologische producten effenen het pad naar een meer respectvolle landbouw. Vandaag lijden meer dan 800 miljoen mensen honger. Met een bevolking die de komende 30 jaar met 2 miljard mensen zal stijgen, terwijl de productie stagneert (sinds 2000 is de productie in vele jaren lager dan de consumptie), schat de Voedsel- en Landbouworganisatie dat de productie met 60% moet stijgen om aan de behoeften te kunnen voldoen. De landbouwindustrie heeft haar grenzen bereikt en nieuwe vooruitgang is noodzakelijk om de uitdagingen waar we tegenover zullen staan het hoofd te kunnen bieden.

Sommige experts zien hoopvolle verwachtingen in de 260 miljoen organismen die in elke vierkante meter grond leven.

Innoverende producten genoeg, maar wat is de waarde ervan ?

Ongveer 500 innoverende producten werden dit jaar door de SIAL-jury geselecteerd (Frans) (er werden er 2500 ingediend door de exposanten, wat ongeveer  10-15% is van de jaarlijkse wereldwijde voedingsinnovaties). Ik koos zo’n 50 producten die ik interessanter vond dan de andere en interviewde elke exposant om er het ontstaan, de positionering, doe doelmarkt, de voorstelling, de waarde, … van te kennen. Wat me vooral opviel: het merendeel van deze innovaties hebben weinig of geen toegevoegde waarde voor de consument. Het zijn innovaties in de marge die, in theorie, de hoge prijs ervan niet rechtvaardigen.

Rijmt “innovatie” op “premium”?

Aansluitend op bovenstaande analyse had ik de indruk dat veel ondernemingen innovatie beschouwen als een middel om de luxe-consument aan te trekken. De meeste producten die als innoverend worden beschouwd, waren ook duurder dan hun « reguliere » equivalent. Volgens mij is prijsverhoging niet de beste marketingstrategie, want ze beoogt alleen een klein deel van de markt (de meest gesofisticeerde en bemiddelde klant) en vooral omdat de blijvende verkoop negatief wordt beïnvloed door de hoge prijs. Winsten uit consumptieproducten komen uit de frequentie en de blijvende verkoop ervan. Om die reden zou het beter zijn te proberen innovatie en lagere kosten te combineren om zo aan de noden van de meesten te beantwoorden.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *