2 november 2016 507 woorden, 3 min. gelezen

Voeding: recept voor succes met innoverende producten

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op het internationale voedingssalon SIAL 2016 werden meer dan 2000 nieuwe producten voorgesteld. Met andere woorden, 10% van de jaarlijkse globale voedingsinnovaties bevindt zich gedurende een week geconcentreerd op één plaats. Het is een ongelooflijke opportuniteit voor een marktstudiebureau zoals het onze […]

Op het internationale voedingssalon SIAL 2016 werden meer dan 2000 nieuwe producten voorgesteld. Met andere woorden, 10% van de jaarlijkse globale voedingsinnovaties bevindt zich gedurende een week geconcentreerd op één plaats. Het is een ongelooflijke opportuniteit voor een marktstudiebureau zoals het onze om producten en trends van morgen te ontdekken. Toch zal 50% van deze producten binnen de zes maanden een stille dood sterven. Al het geld dat werd geïnvesteerd in hun ontwikkeling, commercialisering en verspreiding zal dus louter verlies zijn. Wat een verspilling! Het is dus gepast om vragen te stellen bij de oorzaak van succes of mislukking in de voedingsindustrie.

 

Wat bepaalt innovaties in de voedingssector?

We maken hier geen bezwaren tegen technische en andere soorten innovaties (marketing, verpakking, …) die sommigen als minder « edel » beschouwen. Er bestaat geen goede of slechte innovatie. De enige geldige definitie is een nieuwigheid waarmee de consument een toegevoegde waarde heeft. In marketingtaal zou men zeggen dat de consument meer waarde « haalt » uit het gebruik van het nieuwe product dan van een standaardproduct.

Die toegevoegde waarde kan zich uiten in de vorm van een nieuwe verpakking, een technisch verbeterd product, een nieuw recept, een kopie van een bestaand product, enz.

 

Hoe waarde halen uit een nieuw product

De marktstudies in de voedingsindustrie zijn het over het algemeen eens over één punt: voorwaarde nr. 1 voor de consument is het «plezier» dat hij haalt uit het gebruik van het product. Voedselconsumptie is vooreerst een hedonistische ervaring en daarom blijven « comfortproducten » zo gegeerd. Ondanks het feit dat ze niet voedzaam zijn, strelen ze ons gehemelte. Sommigen herinneren zich misschien nog het debacle van Yakult in Europa. Het product mocht dan wel uitstekend zijn voor de gezondheid, de smaak was niet aangepast aan het westers smaakpalet en Danone heeft markt ingepalmd met Actimel door een “Me-too” voor te stellen, die ook de plezierige component respecteert.

 

Wat zijn de andere criteria voor voedingsproducten

Zodra iedereen ermee akkoord gaat dat plezier (veruit) de belangrijkste voorwaarde is, zijn de andere criteria van minder belang. Maar de gebruikte structuur van marktstudies laat 4 criteria samenkomen: gezondheid, energie, praktisch karakter, ethiek.

Nieuwe producten moeten dus gebaseerd zijn op basis van die criteria om na te gaan of hun voordelen al dan niet voldoende belangrijk en relevant zijn in de ogen van de consument om aanvaard te worden.

 

Conclusie

Een nieuw voedingsproduct kan op de markt alleen overleven als de consument er voldoende toegevoegde waarde uit kan halen. Die waarde kan worden bepaald aan de hand van 5 criteria, gedomineerd door het hedonistische criterium van de aankoop, met andere woorden het plezier dat de consument eraan beleeft. De andere criteria (gezondheid, energie, praktische eigenschappen, ethiek) zijn secondaire differentiërende criteria die de koopervaring kunnen aanvullen, maar nooit zo belangrijk zullen zijn als het plezier.
Anders gezegd, als u wilt innoveren, zorgt u er dan zeker voor dat de smaakeigenschappen van uw product aanwezig zijn. Dat is net de positionering van de sappen van Alain Milliat (« al het plezier van vers sap ») en het recept van zijn jarenlang succes (hier het interview met Alain Milliat).

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *