Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Big Data: TAM Airlines creëert een unieke klantenervaring

Dankzij onze vrienden van Creapills ontdekten we tijdens onze marketingstudies dit initiatief van TAM Airlines , dat inzet op Big Data en Data Analytics om de tevredenheid van de passagiers te verhogen.

TAM Airlines gebruikte een Facebook Connect om persoonlijke inlichtingen over haar passagiers te krijgen. Voor diegenen onder u die Facebook Connect niet kennen, het gaat over een pop-up waarmee u zich op een website kunt identificeren via uw Facebookprofiel. Door de verbinding met Facebook kan de webbeheerder een hele reeks gegevens over u bijhouden. Het pop-upvenster vermeldt welke gegevens worden verzameld, maar wellicht heeft u daar nooit veel aandacht aan besteed, zoals zoveel surfers. Meestal beperkt de verzamelde informatie zich tot uw voornaam, naam, geboortedatum en woonplaats, maar soms wordt ook naar veel persoonlijkere informatie (uw interesses bijvoorbeeld) gevraagd.

Dat is precies wat TAM heeft gedaan…maar om er dan goed gebruik van te maken. De meeste persoonlijke inlichtingen worden inderdaad vooral gebruikt voor reclamedoeleinden. TAM Airlines daarentegen heeft de gegevens gebruikt om de tevredenheid van haar passagiers te verhogen door hen een gepersonaliseerd boordmagazine en een unieke klantenervaring aan te bieden.

Besluit

Dit initiatief is heel uniek en verdient het om vermeld te worden. Het breekt radicaal met de ontvreemding (zowel letterlijk als figuurlijk) van gebruikersgegevens. Big Data worden doorgaans gebruikt om meer te laten uitgeven (retailers zijn meesters in deze kunst geworden). De meeste bedrijven verliezen echter de klanttevredenheid uit het oog. Wij vinden dit project van TAM Airlines geweldig, omdat het de klant centraal plaatst. We hopen echt dat het andere ondernemingen zal inspireren om beter gebruik te maken van hun klantengegevens.

Tags: , ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *