Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Bedreiging voor Facebook! Amerikanen verwijderen massaal applicatie

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Een recente studie gepubliceerd door het Pew Research Center (Engelse site), een van de toonaangevende onafhankelijke marktonderzoeksbureaus in de Verenigde Staten, belicht een fenomeen dat misschien de grootste bedreiging wordt waarmee Facebook ooit te maken kreeg. Uit de studie blijkt dat Amerikaanse gebruikers de Facebook-applicatie massaal van hun smartphones verwijderen, wellicht als gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal. Erger nog, degenen die het verwijderen zijn de jongste gebruikers. Zoals het Pew Research Center zegt:

“44% van de jonge gebruikers (18-29 jaar) meldt dat ze de Facebook-applicatie in het afgelopen jaar van hun telefoon hebben verwijderd, bijna vier keer meer dan het percentage gebruikers van 65 jaar en ouder (12%).”

Wat zegt deze studie over de toekomst van de nummer één toepassing van sociale media? Kunnen we de resultaten van dit marktonderzoek geloven? Wat gebeurt er in de hoofden van Facebook-gebruikers?
Als u meer wilt weten over deze bijzondere situatie, nodigen wij u uit om onderstaand artikel te lezen.

De nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal

Volgens de studie heeft ongeveer 64% van de jonge Amerikaanse gebruikers hun privacy-instellingen op Facebook aangepast sinds het Cambridge Analytica-schandaal. Dit percentage neemt af met de leeftijd van de gebruiker (slechts 12% voor gebruikers van 65 jaar en ouder).

Uit de enquête blijkt ook dat 9% van de gebruikers hun gegevens heeft gedownload sinds deze optie beschikbaar werd gesteld door Facebook (een gevolg van AVG, lees dit andere artikel over dit onderwerp).

Mogen we de resultaten van deze studie geloven?

Er is geen reden om te twijfelen aan de resultaten van deze studie. De vraag over het verwijderen van de applicatie is vrij eenvoudig: het antwoord is ‘ja’ of ‘nee’ en vereist geen interpretatie van de respondent.

De realiteit van de resultaten (die alleen Facebook kan beoordelen) is twijfelachtiger als het gaat om vragen waarin de respondent wordt gevraagd zijn of haar eigen gedrag te beoordelen. Er kunnen sociale normen meespelen, die de respondent ertoe kunnen brengen om een bevooroordeelde kijk te hebben op zijn of haar eigen gedrag. We gaven een voorbeeld in een ander artikel waarin gebruikers de frequentie van het verwijderen van hun cookies overschatten.

Facebookmoeheid: een groeiend fenomeen

Wat dit onderzoek aan het licht brengt is een fenomeen dat de meesten van ons al hebben meegemaakt: Facebookmoeheid. Het Cambridge Analytica-schandaal was voor gebruikers slechts een extra argument om zich minder ‘verbonden’ te voelen met het sociale netwerk. En wanneer het gebruik uiteindelijk afneemt, ontwikkelt zich een fenomeen van afkicken en heb je de neiging om alternatieven te zoeken. Instagram (en in het bijzonder Instagram-verhalen) is een van deze alternatieven. Het probleem is dat Instagram veel minder winstgevend is dan Facebook.

Conclusie

Als de resultaten van het onderzoek waar zijn (en er is geen reden om aan te nemen dat dit niet zo is), zou de koers van het aandeel Facebook sterk moeten dalen. Wij geloven dat er nog steeds een financiële zeepbel rond technologiebedrijven bestaat (het grootste deel van de beursgroei wordt gedreven door technologiebedrijven) en dat investeerders vroeg of laat zullen inzien dat deze bedrijven overgewaardeerd zijn (zal dit gebeuren na de tussentijdse verkiezingen in de VS als de Republikeinen hun meerderheid verliezen)?

Afbeelding: shutterstock

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *