12 juli 2021 1256 woorden, 6 min. gelezen

Afvalvrij: deze 6 initiatieven veranderen de beleving van het navullen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een studie van de “zero-afvalmarkt” toont aan dat deze snel groeit. Aanvankelijk was het verschijnsel voorbehouden aan gespecialiseerde winkels en een nichepubliek, maar nu verspreiden zero-afvalinitiatieven zich naar de grootwarenhuizen, waarbij het niet langer alleen om voedingsmerken gaat, en worden […]

Een studie van de “zero-afvalmarkt” toont aan dat deze snel groeit. Aanvankelijk was het verschijnsel voorbehouden aan gespecialiseerde winkels en een nichepubliek, maar nu verspreiden zero-afvalinitiatieven zich naar de grootwarenhuizen, waarbij het niet langer alleen om voedingsmerken gaat, en worden zij door FMCG-giganten gebruikt als een groeimotor.

In dit artikel presenteren wij 8 interessante bulkverkoopinitiatieven van over de hele wereld.

Reflecties over zero-afval en navulstations

Zoals uit het volgende artikel blijkt, bestaan er tal van initiatieven om het recycleren van recipiënten en het vullen van in bulk verkochte producten te ontwikkelen. “Refill” is hip, maar gaat het niet om een marketingtruc? Het recycleren van recipiënten is niets nieuws. Recipiënten hebben altijd een rijkdom vertegenwoordigd voor mannen. De Egyptenaren werden al in de pre-dynastieke tijd begraven met hun potten (de beroemde “zwarte urne”), de Romeinen met hun parfumflesjes, de Kelten met hun bekers. Het is pas zeer recent dat recipiënten “wegwerp” zijn geworden.

Consumentisme en de kunststoffenindustrie vormen een hels koppel gevormd dat duurzaamheid heeft opgeofferd aan praktisch nut. De regel van de minste inspanning werd de mantra van de 20e -eeuwse marketing. Marketing in de 21e eeuw wordt nu heen en weer geslingerd tussen de noodzaak om “mensen te doen consumeren” en de noodzaak om een praktijk (hergebruik van recipiënten) die 50 jaar geleden werd afgeschaft, nieuw leven in te blazen.

De onderstaande voorbeelden getuigen dan ook van veel vindingrijkheid om de klant een ervaring te bieden die de consument ertoe aanzet recipiënten opnieuw te gebruiken. Dit bewijst, als dat nog nodig was, dat marketing vol tegenstrijdigheden zit.


Luxe navulling: Guerlain

Welk merk lanceerde als eerste het concept van de “refill”? Moeilijk te zeggen, maar wat zeker is, is dat Guerlain ongetwijfeld een pioniersmerk was op dit gebied. Al in 2011 maakte ik een foto van hun vulstation in hun historische winkel op de Champs-Élysées.

Guerlain Refill Station Champs Elysees

Toen we in 2011 de historische Champs-Élysées-winkel van Guerlain bezochten, was het al mogelijk om op de eerste verdieping parfumflesjes bij te vullen.

In de video hieronder herinnert het enigszins “ambachtelijke” aspect van het bijvullen (parfumflesjes met “kraantjes”) ons eraan hoe oud het concept van hervullen is. Toen recipiënten nog zeldzaam waren en “plastic” en “eenmalig gebruik” nog niet de norm waren, was het volstrekt normaal om recipiënten te hergebruiken.

De uitdaging in marketing is natuurlijk om de klantervaring te transformeren. Het kader van de Champs-Élysées flagship store slaagt daar perfect in, net als de verpakkingen van Guerlain. Guerlain is het enige merk waarvan ik weet dat parfums in grote verpakkingen kunnen worden gekocht. Op de website (zie screenshot hieronder) zijn flessen van 500 ml verkrijgbaar, maar in de boetiek kunt u flessen van een liter of meer kopen.

site web Guerlain choix taille flacon


Biotherm: wie zei dat navullen niet mooi moest zijn?

De video is hetzelfde als de ervaring bij het navulstation van Biotherm: stijlvol.
Biotherm is een merk van L’Oréal. Nu heeft L’Oréal het principe van navullen al getest via de 1200 “bronnen” van het parfummerk Thierry Mugler, waarvan het de licentie in 2018 gekocht.
Behalve als u cosmetica wilt navullen, zijn de beperkingen niet dezelfde zijn als bij een parfum dat alcohol bevat. In het navulstation, dat in samenwerking met Possible Future
werd ontwikkeld, kan de fles worden gespoeld en vervolgens met uv-stralen worden ontsmet.

Het eerste voorbeeld van de “Life Plankton Elixir Blue Fountain” werd in 2021 in Madrid geïnstalleerd in het warenhuis El Corte Ingles. Het bijvullen wordt uitgevoerd door een werknemer in het bijzijn van de klant. Dezelfde fles kan 5 keer worden bijgevuld voordat ze moet worden vervangen.


Algrama: bijvullen in driewieler en op aanvraag

Als u niet naar het vulstation gaat, komt het vulstation naar u. Dat is het concept achter Algrama. Het Chileense bedrijf gebruikt driewielers in Santiago, de hoofdstad, om consumenten de kans te geven hun recipiënten met schoonmaakmiddelen bij te vullen. Ook hondenvoer wordt in bulk aangeboden. De producten worden geleverd door Unilever en Nestlé.

Mooie driewielers, felle kleuren … we hebben het gevoel dat de marketing niet over één nacht ijs is gegaan. Het is zelfs mogelijk om een navulling te bestellen via Uber Eats. De QR-code maakt het vervolgens mogelijk de juiste hoeveelheid product af te leveren wanneer de scooter voor uw deur staat.

Färm spreads: tegengestelde van een stijlvolle navulling

Färm is een keten van geëngageerde biologische winkels. Het staat aangegeven op hun website en dit activistische aspect is enigszins terug te vinden in de stijl van de winkel. In tegenstelling tot de zeer “gemarketeerde” initiatieven in dit artikel, zijn hun verspreide vulstations een beetje de marketing-antithese van wat zou moeten worden gedaan.  De machines zijn een beetje “ruw afgewerkt”, het proces is volledig manueel (geen aanraakscherm, u moet je “maling” kiezen en op een schakelaar drukken), geen begeleiding. De bedieningsfouten van eerdere klanten (zie foto hieronder) hebben geleid tot een nogal onaantrekkelijk uiterlijk van het vulstation.

Om door de klant te worden aanvaard en gepromoot, moet de navulling van het product een onberispelijke en gemakkelijke klantenervaring bieden. Hier is er dus ruimte voor verbetering.

refill station Färm Brussels


Love Nature: een merk met zero-afval in het DNA

Love Nature is geen merk van een kleine fabrikant. Het werd gelanceerd door Henkel, de Duitse reus in schoonmaakproducten. Het merk werd in september 2020 gelanceerd en er werd direct gedacht aan distributie via tankstations.  Het is momenteel op de Duitse markt verkrijgbaar in DM-winkels.

De operatie is heel klassiek. 100% gerecycleerde plastic recipiënten zijn beschikbaar aan de zijkant van het navulstation, waar zich ook een weegschaal bevindt om de hoeveelheid product te controleren.
De klant scant de lege fles (QR-code) en de navulmogelijkheden verschijnen vervolgens op het touchscreen van het station.


Sedal (Mexico): navulling van aluminium flessen

Sedal is een shampoomerk van Unilever. In Walmart supermarkten zijn stations ingericht om aluminium flessen bij te vullen.  De consument wint omdat de navulling minder kost dan het product in een nieuwe verpakking.

Het belang van het concept, dat in 2021 in 500 Walmart Stores zou moeten worden ingevoerd, is ook dat het geen elektriciteit verbruikt. Dankzij deze innovatie is Unilever door Walmart in Mexico verkozen tot leverancier van het jaar.


Amore Pacific (Zuid-Korea): technologie, schoonheid en raffinement

Ik hou echt van het Amore Pacific vulstation. Het is een mix van Aziatisch design en raffinement met een vleugje technologie.

De Koreaanse cosmeticagigant (meer dan 2000 referenties) heeft dit vulstation geïnstalleerd in zijn flagship store in Seoel. Het aanbod is ruimer dan het gemiddelde van de door ons gevonden initiatieven. Er worden niet minder dan 15 referenties voorgesteld. De recipiënten zijn gemaakt van kokosnoot en worden voor gebruik gesteriliseerd. In tegenstelling tot andere, meer “techno” stations, is er geen aanraakscherm of automatische vulling. Het systeem is nog een beetje traditioneel (met weegschalen om het product te wegen) maar u mag niet vergeten dat u in Korea bediend wordt. Dit is een belangrijk cultureel verschil dat van invloed is op de functionaliteit van de tankstations.

Ecover x Sainsbury’s (UK): de logica

Als er één merk is dat een navulstation moest aanbieden, dan is het Ecover wel. Het Belgische merk van schoonmaakproducten heeft zijn succes gebaseerd op respect voor het milieu en op het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Het is dan ook niet meer dan normaal dat het zijn eerste navulstation lanceerde in samenwerking met Sainsbury’s. Ik kon geen video vinden van het Ecover navulstation, maar u het hier (Engelse site) foto’s bekijken. U zult zien dat het design, vooral hout, goed past bij het imago van het merk.



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *