30 november 2022 1080 woorden, 5 min. gelezen

14 statistieken om de war for talent te winnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Franse aanwervingsmarkt is in de greep van een felle war for talent. Het tekort aan talent en de macht van kandidaten over werkgevers zijn inderdaad alomtegenwoordig in 2022. De conclusies van het onderzoek bij 350 Franse bedrijven opdracht van […]

De Franse aanwervingsmarkt is in de greep van een felle war for talent. Het tekort aan talent en de macht van kandidaten over werkgevers zijn inderdaad alomtegenwoordig in 2022. De conclusies van het onderzoek bij 350 Franse bedrijven opdracht van Reverse (Engelse site) zijn duidelijk. Wij laten zien dat Franse bedrijven niet aarzelen om van nieuwe wapens gebruik te maken om zich te onderscheiden. Tegelijkertijd komen er steeds meer alternatieve aanwervingsmiddelen. In dit artikel staan twee infografieën, met daarin 14 kerncijfers die inzicht geven in de huidige situatie van de aanwervingsmarkt in Frankrijk.


Inhoud

 


Alles over de Franse war for talent in 30 seconden

 • 80% van de bedrijven biedt hun werknemers telewerken aan
 • 72% van de bedrijven heeft het loon van hun werknemers verhoogd sinds 2021
 • 30% van de organisaties gebruikt wervingsbureaus om het wervingsproces te verkorten
 • 75% van de bedrijven hebben hun managementpraktijken verbeterd om het personeelsverloop te verminderen
 • 66% van de bedrijven die de metaverse hebben getest voor wervingsdoeleinden zijn erdoor overtuigd
 • 76% van de bedrijven heeft sociale netwerken minstens één keer gebruikt om personeel te werven
 • 61% van de organisaties is geïnteresseerd in het idee van omgekeerde werving

 


Aanwerving in Frankrijk: wat is de situatie in 2022?

In 2022 heeft IntoTheMinds in opdracht van het wervingsbureau R-everse een nationaal onderzoek uitgevoerd naar de wervingspraktijken van Franse bedrijven. Ze zijn het resultaat van :

 • de groeiende kloof tussen vraag en aanbod
 • moeilijkheden bij het vinden van de juiste kandidaten

Franse bedrijven hebben duidelijk ingezien dat de aanwerving in 2022 een transformatie ondergaat. Om met de tijd mee te gaan, verdubbelen zij hun vindingrijkheid om zich te onderscheiden en de meest gewilde kandidaten aan te trekken.

De resultaten zijn afkomstig van een B2B-enquête die tussen 29/09/2022 en 02/10/2022 werd gehouden. Een steekproef van ongeveer 350 Franse bedrijven werd ondervraagd.

Contacteer ons voor uw B2B studies

 


Nieuwe wapens van Franse bedrijven in de strijd om talent

Vandaag de dag moeten Franse bedrijven meerdere pijlen op hun boog hebben om kandidaten aan te trekken. De oude methoden voldoen hier niet meer: de kandidaten moeten worden gerustgesteld over hun arbeidsomstandigheden. In een context van een veralgemeende zoektocht naar betekenis (Engelse site) in de hoofden van de werknemers, moeten de opdrachten van elke persoon gerechtvaardigd en nuttig zijn.

Hieronder 7 cijfers die aantonen welke nieuwe wapens Franse bedrijven gebruiken om de war for talent te winnen.

 • Telewerk: Slechts 20% van de bedrijven bood telewerk aan vóór de pandemie. Tegenwoordig biedt 80% van de bedrijven hun werknemers deze mogelijkheid.
 • Beloning: 72% van de bedrijven heeft de beloning van hun werknemers verhoogd ten opzichte van 2021
 • Coöptatie: door 25% van de structuren geïmplementeerd tegen 2022
 • Hoe zit het met de proefperiode: 21% van de bedrijven heeft zich aan werving zonder proefperiode gewaagd.
 • Management: 75% van de bedrijven heeft zijn managementbeleid gewijzigd om het vertrek van werknemers te beperken
 • Snelheid van aanwerving: 43% van de organisaties heeft hun werkwijze in 2022 versneld om in minder dan een maand aan te werven
 • Wervingsbureaus: 30% van de bedrijven gebruikt bedrijven om hun proces te verkorten

 


7 innovatieve praktijken van Franse bedrijven om aanwerving te verbeteren

Geconfronteerd met steeds veeleisender en minder beschikbare kandidaten hebben Franse bedrijven moeten innoveren. In de meeste gevallen gaat het om innovatieve manieren van aanwerving.

Hier volgen 7 voorbeelden van innovatieve praktijken die Franse organisaties gebruiken om effectiever te werven.

 • Metaverse: 66% van de organisaties die het hebben getest voor wervingsdoeleinden zijn overtuigd
 • Sociale netwerken: 76% van de bedrijven heeft ze minstens één keer gebruikt om personeel te werven
 • Job tests: Slechts 23% van de bedrijven heeft nog nooit een ‘job test’ gehouden. Hier maken kandidaten kennis met nieuwe functies in het bedrijf om te zien of ze bij het bedrijf passen.
 • Ter plaatse: 72% van de bedrijven heeft al ‘op locatie’ aangeworven. Met andere woorden, kandidaten worden geworven op plaatsen waar mensen langskomen. Deze methode vindt meestal buiten plaats (bijvoorbeeld in winkelcentra).
 • Rolomkering: 61% van de organisaties is geïnteresseerd in het idee van omgekeerde werving. Met andere woorden, het bedrijf presenteert zichzelf en toont zijn kwaliteiten aan de kandidaat.
 • Ongebruikelijk: 40% van de bedrijven heeft al geprobeerd op ongebruikelijke plaatsen te werven. Dit gebeurt meestal op momenten in hun persoonlijk leven die gewoonlijk niet geschikt zijn voor werving (sport, reizen, diner, enz.).
 • Street sourcing: 55% van de organisaties heeft het al geprobeerd of is geïnteresseerd in het idee. Street sourcing bestaat uit het werven van voorbijgangers op drukke plaatsen om hen een baan aan te bieden.

Infographics: war for talent en alternatieve middelen voor een betere werving

Hieronder vindt u twee infografieken die wij hebben gemaakt. Zij vatten de bovengenoemde informatie samen en geven een overzicht van de arbeidsmarkt in Frankrijk.

 


Reverse: uw flexibele headhunter voor een vaste aanwerving

Reverse ondersteunt bedrijven in de nieuwe wereld van headhunting. Deze speler onderscheidt zich op de markt door zijn digitale en wetenschappelijke benadering van de menselijke hulpbronnen. Het biedt bedrijven:

 • headhunting-diensten
 • recruitment

Haar klantenplatform geeft haar klanten volledige zichtbaarheid en transparantie over de processen. Bovendien vergemakkelijken haar instrumenten het verzamelen van gegevens die nodig zijn om elke fase te controleren, alvorens ze te analyseren om de stromen te optimaliseren.

Reverse is aanwezig in Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland met kantoren in Milaan, Bologna, Berlijn, Barcelona en Parijs: de teams bestaan uit meer dan 100 personen. Zijn Agile Headhunting is de geavanceerde oplossing voor vaste aanwerving. Een wetenschappelijke benadering die technologie en menselijke relaties combineert, om bedrijven de zekerheid te geven de beste strategische figuren aan te werven.

Het bedrijf garandeert een dubbele specialisatie dankzij de Industry teams – experts in de sector waarin het bedrijf actief is – en de Scouts, een sleutelfiguur in Collaborative Recruitment®. Dankzij dit model werken de scouts – professionals die op hetzelfde terrein actief zijn als de kandidaat maar een hogere anciënniteit hebben – samen met de Head Hunters.

De Scout valideert de harde vaardigheden van de kandidaten tijdens een technisch interview. De wetenschappelijke methode en de datagestuurde aanpak maken van headhunting eindelijk een exacte wetenschap. Dit laat ruimte voor wat echte waarde geeft: menselijke relaties. Gecertificeerd als Great Place to Work en Great Place to Work for Women, werkt elke ‘Reverser’ dagelijks met het oog op verandering. Kortom, het gaat om een echte digitale aanpak, met flexibiliteit.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *