24 september 2021 615 woorden, 3 min. gelezen

3 technieken om uw online enquêtes betrouwbaarder te maken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een online enquête is vaak een essentieel onderdeel van een marktonderzoeksproject. Maar een onderzoek goed uitvoeren is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat fouten mogelijk die de validiteit van uw resultaten kunnen beïnvloeden. In dit artikel stellen we 3 technieken […]

Een online enquête is vaak een essentieel onderdeel van een marktonderzoeksproject. Maar een onderzoek goed uitvoeren is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat fouten mogelijk die de validiteit van uw resultaten kunnen beïnvloeden. In dit artikel stellen we 3 technieken voor om ervoor te zorgen dat de deelnemers aan de enquête uw vragen op betrouwbare wijze beantwoorden.

Als u maar 30 seconden heeft

  • De kwaliteit van een enquête hangt af van de aandacht die respondenten eraan besteden.
  • De aandacht heeft de neiging af te nemen met de lengte van de vragenlijst (denk eraan niet langer dan 10 minuten te vragen!)
  • Om na te gaan of deelnemers aan een enquête geen onzinnige antwoorden geven, kunt u hun aandachtsniveau controleren met een van deze 3 technieken: de aandachtsvraag, het herhalen van een vraag, het omkeren van de schaal

Het probleem van de aandacht bij online enquêtes

Mensen denken dat het afnemen van een enquête gemakkelijk is. bestaat tal van online oplossingen om er in 5 minuten een te lanceren en op de netwerken te verspreiden. Er zijn echter veel valkuilen. 99% van de enquêtes die door amateurs worden gehouden, leveren geen betrouwbare resultaten op omdat ze gebrekkig zijn.

Om de betrouwbaarheid van de verkregen resultaten te waarborgen, is het zeer belangrijk alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de respondenten aandachtig blijven wanneer zij antwoorden. De volgende 3 technieken zijn essentieel als u wilt dat uw kwantitatieve enquête betrouwbare resultaten oplevert.

online survey respondent


Techniek 1: de aandachtsvraag

Vragenlijsten leiden vaak tot vermoeidheid. Een gebrek aan motivatie bij de respondenten leidt ertoe dat ze niets antwoorden, vooral wanneer de vragenlijst te lang is. De resultaten worden onbruikbaar zonder dat u het beseft.

Een eenvoudige manier om na te gaan of de antwoorden van de deelnemer nog geldig zijn, is het stellen van een aandachtsvraag.

Hier zijn verschillende formuleringen die u kunt gebruiken.

Voorbeelden van aandachttrekkende vragen in een online enquête
1 “Dit is een kwestie van aandacht. Selecteer het antwoord “helemaal mee eens” en bevestig dan”.
2 “Om uw aandacht te trekken, vragen wij u het nummer 3 in de lijst te selecteren”.
3 Welk jaar is het?
4 In welke taal is deze vragenlijst opgesteld?
5 Hoeveel is 2+3?
6 Maak de volgende verklaring af. “De aarde is …” rond – kubusvormig- plat

Tips

  • Vermijd dat mensen het antwoord in het midden van de schaal moeten kiezen. Dat is het antwoord dat mensen die niet opletten, geneigd zijn te kiezen.
  • Zorg ervoor dat u geen algemene kennis of ideologische vragen stelt. De vraag moet zo eenvoudig zijn dat 100% van de mensen hem correct zal beantwoorden.

Techniek 2: de vraag herhalen

Soms zijn sommige vragen zo belangrijk voor uw marktonderzoek dat ze het waard zijn te worden herhaald.

Stel de belangrijkste vragen altijd aan het begin van de vragenlijst, wanneer de aandacht van de respondent het grootst is. Herhaal de belangrijkste vraag aan het eind van de vragenlijst om de consistentie van de antwoorden te controleren.

Als de antwoorden tussen het begin en het einde van de vragenlijst verschillend zijn, kunnen de antwoorden van de hele vragenlijst niet voor uw analyse worden gebruikt.


Techniek 3: omkering van de schaal

De laatste techniek is schaalomkering. Deze techniek is nuttig om respondenten in de val te lokken die in de enquête altijd hetzelfde vakje aankruisen. Door de schaal om te keren, kunt u meteen zien of ze opletten of niet.

Vraag Normale schaal Omgekeerde schaal
“Hoe staat u tegenover de verklaring …?” helemaal akkoord – akkoord – noch akkoord, noch niet akkoord – niet akkoord – helemaal niet akkoord helemaal niet akkoord – niet akkoord – noch akkoord, noch niet akkoord – akkoord – helemaal akkoord
Geef een score aan uw tevredenheid over … 0 (helemaal niet tevreden) – 10 (heel tevreden) 10 (heel tevreden) – 0 (helemaal niet tevreden)

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *