23 april 2018 629 woorden, 3 min. gelezen

3 stappen voor het opstellen van een kwantitatieve vragenlijst in meerdere talen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor een succesvolle kwantitatieve enquête (al dan niet online) moeten de juiste vragen worden gesteld en het juiste ontwerp worden gekozen. Een online enquête opstellen is al een uitdaging in één taal, het wordt nog moeilijker om ze in meerdere […]

Voor een succesvolle kwantitatieve enquête (al dan niet online) moeten de juiste vragen worden gesteld en het juiste ontwerp worden gekozen. Een online enquête opstellen is al een uitdaging in één taal, het wordt nog moeilijker om ze in meerdere talen te doen. Toch blijft dit een klassieker van marktonderzoek. Het onderwerp van ons artikel is dan ook het behandelen van de stadia van het realiseren van een kwantitatieve enquête in meerdere talen.

Indien u een meertalig kwantitatief onderzoek wenst uit te voeren (tevredenheidsonderzoek of elk ander type marktonderzoek), aarzel dan niet om ons te contacteren.

1. Bereid uw vragenlijst voor in de hoofdtaal

De eerste stap is uiteraard het opstellen van uw vragenlijst in de hoofdtaal.

Het opstellen van een goede enquête is uiteraard een onderwerp op zich. We raden u aan om onze vorige artikelen over dit onderwerp te bekijken:

Ontwerp uw enquête volgens de bovenstaande principes, eerst in de hoofdtaal, d.w.z. de taal van de meerderheid van uw respondenten.
Beeld u zich in dat u een marktstudie uitvoert was in de Verenigde Staten. Uw hoofdtaal zou uiteraard Engels zijn en de tweede taal zou Spaans kunnen zijn.
De situatie wordt ingewikkelder bij het uitvoeren van een kwantitatieve enquête in een land waar verschillende talen worden gesproken. Neem bijvoorbeeld België. Als u daar een marktonderzoek uitvoert, stel dan eerst uw vragenlijst op in het Nederlands (60% van de bevolking), dan in het Frans.

2. Test uw kwantitatieve vragenlijst: een essentiële stap

U heeft er geen belang bij dat uw kwantitatieve onderzoek mislukt? Dus test ze eerst om er zeker van te zijn!

Er zijn twee manieren om uw enquête te testen alvorens ze te starten:

Vraag buitenstaanders om de enquête te lezen voor een eerste feedback

Het eerste wat u moet doen is verschillende mensen vragen om uw vragenlijst te lezen. Ga naast elk van hen zitten om hun reacties te observeren en hun commentaar te verzamelen. Als u denkt dat er iets niet wordt begrepen, dan ziet u dat aan hun gezicht. Als er twijfels blijven over de interpretatie van een bepaalde vraag, vraag dan onmiddellijk feedback om de vragenlijst te verbeteren.
In dit stadium hebt u waarschijnlijk de meeste gebreken ontdekt die inherent zijn aan het eerste ontwerp van uw vragenlijst. Breng de nodige correcties aan alvorens verder te gaan.

Test uw enquête online met een kleine steekproef

Het tweede wat u moet doen is de enquête vervolgens testen via een kleine steekproef van respondenten uit de referentiepopulatie. Deze test zal nuttig zijn om twee soorten anomalieën op te sporen:

  • mogelijke inconsistenties tussen vragen (vergeet niet dat u belangrijke vragen mag herhalen door de formulering te wijzigen om consistente antwoorden te waarborgen)
  • hoge standaarddeviaties op sommige punten die sommige ontwerpproblemen kunnen onthullen

3. Vertaal uw kwantitatieve vragenlijst op de juiste manier

Zodra uw kwantitatieve vragenlijst is getest en afgerond, is het tijd om deze te vertalen. Om de zaken goed te doen, moet u twee vertalingen maken: een in de ene richting en de andere in de andere (“back translation”) om de consistentie tussen de twee versies van de enquête te controleren.

De modus operandi is als volgt:

  1. Vertaling van de hoofdtaal naar de secundaire taal (bv. van Engels naar Spaans)
  2. Vertaling van Spaans naar Engels
  3. Vergelijking van de twee versies en opsporing van discrepanties
  4. Correctie van discrepanties in de vertaling en verificatie met een nieuwe vertaling

Dit proces moet worden herhaald totdat beide versies perfect vergelijkbaar zijn.

U bent nu klaar om uw kwantitatieve enquête te starten. Indien u in deze laatste begeleid wenst te worden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *