24 december 2019 359 woorden, 2 min. gelezen

00[Podcast] Over trends bij FinTech met Jean-Louis Van Houwe (Fintech Belgium)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor onze laatste podcast van 2019 verwelkomen we Jean-Louis Van Houwe, oprichter en CEO van Monizze en voorzitter van de Raad van Bestuur van FinTech Belgium. Jean-Louis Van Houwe praat met ons over de noodzaak om FinTech te structureren, over […]

Voor onze laatste podcast van 2019 verwelkomen we Jean-Louis Van Houwe, oprichter en CEO van Monizze en voorzitter van de Raad van Bestuur van FinTech Belgium.

Jean-Louis Van Houwe praat met ons over de noodzaak om FinTech te structureren, over de stand van zaken van FinTech Belgium en over de belangrijkste trends bij FinTech.

Jean-Louis Van Houwe gaat vooral dieper in op de 3 assen van waardecreatie die structuur geven aan de wereld van de Fintechers:

  • radicale verandering in de gebruikerservaring
  • integratie van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie
  • innovatie van het bedrijfsmodel (consumptie door gebruik, …)

en op de uitbreiding van het oorspronkelijke toepassingsgebied naar assurtech en regtech (respectievelijk technologische startups, die actief zijn op het gebied van verzekeringen en regelgeving).

Jean-Louis Van HouweIn het tweede deel van de podcast maken we de balans op van de sterke en zwakke punten van België als kweekplaats voor toekomstige FinTech-innovaties. Jean-Louis vergelijkt, als aandachtige waarnemer van innovaties in deze sector, de verdiensten van Belgische ondernemers met die van hun Franse, Duitse en Nederlandse tegenhangers. In dat kader heeft hij het over de rol van Fintech Belgium bij de overheid en over de noodzaak om ervaringsuitwisseling tussen de actoren op het Fintech-speelveld te vergemakkelijken.

Aansluitend op onze studie over de GDPR (AVG) bespreken we ten slotte de impact van deze verordening op innovaties bij Fintech. Wat was de inbreng van Fintech-startups in een regelgevende omgeving die de grote spelers in de banksector heeft verlamd? Waren ze een drijvende kracht achter innovatie?


We hopen dat u deze podcast interessant vindt. Vergeet niet u in te schrijven en we zien elkaar weer in 2020 voor nieuwe afleveringen.

Feiten en cijfers over FinTech

  • 47 miljard dollar: het bedrag dat in 2015 werd geïnvesteerd in FinTech-startups (bron: La Tribune)
  • In 2018 werd de markt van de Fintechers geschat op $ 111,8 miljard (bron: KPMG).
  • 2/3 van de Fintechers zijn actief op het vlak van digitaal betalingsverkeer (bron: Statista).
  • 64%: het gemiddelde percentage van gebruik van Fintech-diensten door consumenten (bron: Ernst&Young Global FinTech Adoption Index 2019)
  • 87% van de Chinezen en 34% van de Japanners maken gebruik van een of meer diensten van Fintech.

adoption des fintch dans 27 marchés

Percentage consumenten in 27 landen dat gebruik maakt van diensten van Fintech
(bron: Ernst&Young)Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *