25 november 2014 1142 woorden, 5 min. gelezen

Wat is de waarde van een “ Like ” voor uw ondernemingsstrategie?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een artikel op de uitstekende blog « consonaute » bracht me er onlangs toe de rol van de sociale media in de B2C en B2B-omgeving te (her)bekijken. In zijn blog maakteBruno Fridlansky reflexis over de waarde van een “like” op Facebook […]

Een artikel op de uitstekende blog « consonaute » bracht me er onlangs toe de rol van de sociale media in de B2C en B2B-omgeving te (her)bekijken.

In zijn blog maakteBruno Fridlansky reflexis over de waarde van een “like” op Facebook en een “favoriet” op Twitter. Hij besloot dat “likes” en andere “favorieten” overschat worden en de echte waarde ervan verspild is.

« Ik leid eruit af dat het favoriet maken meer een melding wordt als « ik heb uw antwoord gelezen » of soms « ik vind je tweet goed ».

Is er een echte betekenis voor de gebruiker die « Liket » of een tweet bij zijn « favorieten » zet? Volgens Bruno is dit soort engagement niets meer dan zeggen: “Ik heb gelezen wat je schreef en ga ermee akkoord.”

Dit gezegd zijnde wil ik Bruno’s gedachtegang wat verder uitbouwen en de impact van dit gedrag op ondernemingen bekijken. De hamvraag blijft voor mij: wat is de geldwaarde van een Like/Favoriet voor een onderneming?”

Mijn eerste Facebook-ervaring in 2008-2009

Ik moet zeggen dat het besluit van Bruno fel overeenkomt met een andere gedachte die ik al sedert jaren heb, eigenlijk al sinds de periode dat mijn klant, partner en vriend Thomas Cabrol en ikzelf met onze “Facebookiaanse” ervaringen voor ProDegustation begonnen.

Terug naar de jaren 2008-2009, wat niet zolang geleden is, maar toch de prehistorie lijkt wat sociale netwerken betreft (alsof de mens van nature asociaal was en een digitale Ersatz nodig had om met gelijken te kunnen communiceren). Enfin…Facebook stond nog in zijn kinderschoenen en niemand sprak toen van een eventuele beursnotering, nog minder van « return on investment » bij wat toen een leuk en niet al te ernstig te nemen netwerk was, ver van de financiële verwikkelingen die we vandaag zien. U moet beseffen dat Pinterest niet eens bestond en Twinter nog maar nauwelijks begonnen was (sinds 2006 eigenlijk). De jongsten onder u zullen versteld staan. Thomas hield van degelijk gemaakte dingen – hij was een ziekelijke perfectionist (hij is het overigens nog altijd…kijk maar naar zijn laatste liefde, een zeer succesvolle wijnbar geopend in augustus 2013 in Toulouse) – en wij besloten enkel kwaliteitsinfo en “huisgemaakte” video’s te publiceren op de Facebook van ProDegustation. Het resultaat stond in verhouding met de gedane inspanningen, met de meer dan 10.000 volgers. In die tijd, eens te meer, was het voor een kleine onderneming een echt exploot om zulke cijfers te halen.

Is een fan iets waard?

Tijdens onze ervaringen met Facebook, hadden we meermaals de kans om een beetje aan « data crunching » te doen. Wij kwamen tot het besluit dat de return on investment niet was wat we er van dachten en we stelden ons vragen bij de zin om tijd, geld en nog andere bronnen te investeren in het creëren van kwaliteitsvolle inhoud voor de Facebookpagina van de onderneming. Ondanks de “Likes” konden we niet zeggen dat de winst aanzienlijk was gestegen.

Wij zijn toch door blijven gaan omdat het aantal fans een bewijs was van de liefde voor de geloofwaardigheid van de onderneming. Op dat moment was dat een belangrijke indicator.

 

Wat is nu de waarde van een « Like » ?

Zoals een van de lezers op Bruno’s blog schreef, een “Like” is waarschijnlijk het laagste niveau van engagement dat u kunt pretenderen (het is wellicht goed om nu het artikel te lezen of herlezen dat we schreven over de verschillende gedragingen van gebruikers van sociale media).

Als privépersoon doet een “Like” plezier. Het heeft verder geen gevolgen, behalve voor uw ego (wist u overigens dat de meeste gebruikers die op Facebook posten narcistische neigingen hebben?). Maar als onderneming moet u zich zorgen maken over uw return on investment. Uw tijd en financiële investering brengen meer op dan het geld dat u steekt in uw « sociale media »-strategie? Ik zou erg voorzichtig zijn in uw plaats, vooral voor bedrijven die in de B2B actief zijn.

 

Sociale media: goede of slechte marketingstrategie voor ondernemingen?

In een B2B-omgeving zijn de aankoopbeslissingen het resultaat van objectieve processen;  dat impliceert meestal meerdere personen. Er wordt weinig ruimte gegeven voor impulsaankopen die de sociale media zouden kunnen helpen promoten. Om die reden zie ik echt niet de noodzaak om sociale media te gebruiken voor een verkoopsstrategie. Ik ben zowat overtuigd dat uw door uw tweets niet meer werktuigen, medisch gereedschap of computerapparatuur zult verkopen. Wel kunnen sociale media belangrijk zijn voor een marketingstrategie om uw diensten en/of product bekend te maken. Dat gaat dan over de “ontdekkings”fase. Maar u moet nog altijd uw verkooptalenten gebruiken om uw prospects te overtuigen eerder bij u dan bij uw concurrent te kopen. In een B2C-omgeving kan het anders zijn als u al het vertrouwen van uw “fans” heeft. Ik geloof niet in een strategie die winst oplevert met de impulsverkoop aan compleet onbekenden. Er moet een minimum aan vertrouwen zijn alvorens te kopen, zelfs als privépersoon. Ik geloof daarentegen, zoals in B2B, in het gebruik van sociale media om het ontdekkingsproces te vergemakkelijken. Daar speelt de “like” een rol, namelijk die van instigator. “Liker” (net zoals sharing) zorgt voor een grotere kring van personen. Alles komt er dus op neer op een inhoud te creëren die een “like” aanmoedigt, zonder het commerciële en het DNA van het merk te verwaarlozen. Er moet iets viraals gecreëerd worden, dat overeenkomt met de merkidentiteit.

Ik kan maar beter geen les geven, want behalve enkele diepgaande artikels die ook buiten de marketeers succes hadden, kan ik niet zeggen dat ik iets viraals of iets dat in 24 uur de wereld rondgaat heb geproduceerd (in tegenstelling tot Kenny Martineau en Dave Carroll bijvoorbeeld). Het moet aan een gebrek aan talent liggen …

Besluit

Een « like » heeft op zich geen waarde. Het is niet meer of minder dan een indirect bewijs dat uw boodschap werd gelezen en dat de lezer min of meer met u akkoord gaat. Dat is toch al veel. Een « Like » daarentegen kan bijdragen tot het verspreiden van informative buiten uw rechstreekse kring. Maar om dat te doen, moet u een inhoude van hoge kwaliteit maken. En dat is moeilijk, geloof mij.

Zelfs als u erin slaagt, is uw ROI altijd zero. Kwaliteitsvolle inhoud leveren en ze kenbaar maken is enkel waardevol als u erin slaagt er een echte verkoopstrategie van te maken, een « tunnel » (« funnel » zeggen de Engelsen) om nieuwe verkoop te genereren.  pour générer de nouvelles ventes. Als u dat niet gewijzigd krijgt, zal uw kwaliteitsvolle inhoud niet uw bankrekening, maar enkel uw ego doen zwellen.



Posted in Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *