2 maart 2022 693 woorden, 3 min. gelezen

Wat als zakenreizen zouden verdwijnen? [Analyse]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De COVID-crisis zal de markt voor zakenreizen voorgoed veranderen. Ondanks de beperkingen van telewerken en de terugkeer naar aanwezigheid op het werk, zullen zakenreizen steeds zeldzamer worden. De huidige statistieken wijzen op een achteruitgang van ongekende omvang, die het bestaan […]

De COVID-crisis zal de markt voor zakenreizen voorgoed veranderen. Ondanks de beperkingen van telewerken en de terugkeer naar aanwezigheid op het werk, zullen zakenreizen steeds zeldzamer worden. De huidige statistieken wijzen op een achteruitgang van ongekende omvang, die het bestaan zelf van bepaalde economische sectoren in twijfel trekt.

Zakenreizen: post-COVID-cijfers

  • -50%: structurele daling van zakenreizen volgens Bill Gates (Engelse site)
  • -63%: daling van de wekelijkse ticketverkoop aan Amerikaanse maatschappijen in vergelijking met 2019 (cijfers per 23/01/22)
  • -75%: daling van het aantal passagiers op TGV’s (hogesnelheidstreinen) in Frankrijk
  • 25% tot 33%: gemiddelde bezettingsgraad van hotels in stedelijke gebieden in 2021
  • 55% tot 75%: aandeel zakenreizen in de winst van de traditionele luchtvaartmaatschappijen
  • -80%: de daling van het aantal buitenlandse bezoekers aan grote Europese

Evolutie van de markt voor zakenreizen

Uit het marktonderzoek dat wij onder B2B-besluitvormers hebben uitgevoerd, blijkt dat bedrijven hun zakenreizen zullen halveren. Het volume van de zakenreizen zal niet terugkeren naar het niveau van vóór COVID.

Deze structurele daling kan door 3 factoren worden verklaard:

Digitale gewoonten

Door de gedwongen overschakeling op digitale technologie zijn videoconferenties een deel van het dagelijks leven geworden. Dit heeft de handelspraktijken blijvend veranderd. Zowel interne vergaderingen als vergaderingen met cliënten worden nu via videoconferenties gehouden.

Milieuverantwoord imago

In het tijdperk van de opwarming van de aarde willen bedrijven als eco-verantwoordelijk worden gezien. Een daling van het aantal zakenreizen draagt bij tot de verwezenlijking van deze marketingdoelstelling. Maar laten we niet vergeten dat ook digitale technologie een bron van vervuiling is.

Inflatie en reisprijzen

Het zal niemand ontgaan zijn, dat de inflatie niet meer weg te denken is. Deze inflatie is grotendeels te wijten aan een energiecomponent (gas- en elektriciteitsprijzen). Nu de olieprijs recordhoogten bereikt, zal de prijs van vliegtickets moeten worden verhoogd. Het budget voor zakenreizen zal dus aanzienlijk stijgen, wat voor de bedrijven een extra argument zal zijn om die reizen tot het strikte minimum te beperken.


Uiteindelijk zal het volume van de zakenreizen na de invoering van de richtlijn met 50% dalen ten opzichte van 2019.



Gevolgen van de daling van het aantal zakenreizen

De structurele daling van het reisverkeer zal gevolgen hebben voor verscheidene sectoren.

Luchtsector

In het verlengde van onze analyse van de gevolgen van COVID voor de luchtvaartmaatschappijen, kunnen wij een volledige hervorming van het bedrijfsmodel van de traditionele luchtvaartmaatschappijen verwachten. Zakenreizen maken tussen 55% en 75% van hun winst uit. Dit zou nog meer manoeuvreerruimte moeten geven aan low-cost luchtvaartmaatschappijen waarvan de inkomsten onafhankelijk zijn van zakenreizigers. Op lange termijn kan men zich zelfs afvragen of goedkope vliegreizen niet de norm zullen worden voor vliegreizen.

Voor de traditionele luchtvaartmaatschappijen zou het afstappen van business class, naast de daling van de inkomsten, ook een heroverweging op de inrichting van de cabines op gang kunnen brengen. Bestaat niet het gevaar dat, net zoals de eerste klas steeds zeldzamer wordt, de ruimte in business opgeslokt wordt door economy seats?

Beurzen

Ondanks een betere epidemische situatie in 2022 hebben de grote Europese handelsbeurzen te kampen met een daling van het aantal buitenlandse bezoekers met ongeveer 80%.

Sommige handelsbeurzen lijden minder dan andere. De luxesector, bijvoorbeeld, is betrekkelijk gespaard gebleven. Wij mogen hopen dat sommige andere sectoren (met name levensmiddelen met de SIAL in oktober 2022) er niet te veel onder zullen lijden.

Hotelsector

De hotelsector zal nog wel enige tijd de gevolgen van COVID blijven ondervinden. Terwijl de luxehotelsector gespaard lijkt te blijven van de gevolgen van de daling van het zakenreizen, zien andere etablissementen hun bezettingsgraad laag blijven. In de week van 3 tot 9 januari 2022 bedroeg de bezettingsgraad 37,4%, tegen 52,8% vóór de crisis.


Conclusie

De daling van het aantal zakenreizen is structureel. Het volume van de zakenreizen zal na de invoering van de richtlijn worden gehalveerd in vergelijking met 2019.

De traditionele luchtvaartmaatschappijen zullen hun bedrijfsmodel waarschijnlijk opnieuw moeten uitvinden. Low-cost luchtvaartmaatschappijen zouden uiteindelijk een nog groter deel van de markt kunnen veroveren.

Wat de handelsbeurzen en het hotelwezen betreft, mag redelijkerwijs worden aangenomen dat er een consolidatie zal plaatsvinden. Sommige B2B-beurzen met onvoldoende invloed zouden kunnen verdwijnen. Wat de omvang betreft, vermoeden wij dat regionale handelsbeurzen en wereldbeurzen (CES, enz.) het best weerstand kunnen bieden. Bepaalde sectoren, die minder snel digitaliseren, zouden ook goed stand moeten houden.

 

 

 

 

 

 

 



Posted in Ondernemen, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *