Carrefour Flash: over deze autonome winkel en slimme detailhandel

Carrefour Flash: over deze autonome winkel en slimme detailhandel

Carrefour heeft de opening aangekondigd van een standalone “Flash”-winkel op 11 avenue Parmentier in Parijs. De belofte van deze slimme winkel is om aankopen te doen in 10 seconden en te betalen in 10 seconden. Deze eerste Carrefour “Flash” werd gecreëerd met de Amerikaanse startup AiFi en zit boordevol technologie. Ontdek in dit artikel deze autonome winkel, samen met een techno-sceptische beschouwing over de toekomst van de detailhandel.

Carrefour flash: boordevol technologie

De Carrefour Flash is het resultaat van de verbouwing van een drive-through die Carrefour al had aan de Avenue Parmentier 11.  Het gaat om een heel kleine winkel (50m²) met 4 werknemers.

Er werd gekozen voor de herkennings- en tracking-technologie van AiFi om de winkel te connecteren en autonoom te maken via :

  • 2000 sensoren
  • 60 camera’s

De camera’s hangen aan het plafond en volgen de bewegingen van de klanten. AiFi en Carrefour verzekeren dat deze technologie de privacy en de GDPR respecteert omdat elke bezoeker als een avatar wordt voorgesteld. De beelden van de klanten zouden dus niet worden opgenomen.  De klantervaring die wordt voorgesteld, verschilt daarom aanzienlijk van die van een Amazon Go of, in het algemeen, de met technologie uitgeruste winkels Just Walk Out van Amazon.


 

Een betere marketingmix

De omvorming van een traditioneel verkooppunt tot een zelfstandige winkel brengt zijn deel aan technologische (en financiële) uitdagingen met zich mee, maar opent ook nieuwe perspectieven. Een ervan, die we al eerder belichtten in onze analyse van de Starbucks/Amazon Go is een betere marketingmix. Dankzij de autonomie kan de verkoopruimte rendabeler worden gemaakt en vooral beter worden bevoorraad. Het assortiment, een onderdeel van de marketingmix product kan groter zijn voor dezelfde ruimte, wat gunstig is voor klantentevredenheid.

Het personeel kan dus worden ingezet voor andere activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. Bij Carrefour zijn de 4 werknemers nu betrokken bij diensten in verband met de voetgangersstroom, de stadstuin, de herbevoorrading van de Carrefour Flash en de klantenondersteuning.


Het geval van Carrefour Flash sterkt mij alleen maar in mijn overtuiging dat de wedloop naar technologische vooruitgang bijdraagt tot de ontmenselijking van onze samenleving.



De belofte van snel winkelen: is het vooruitgang?

De belofte van Carrefour Flash op het gebied van klantenervaring kan worden samengevat als 10/10: 10 seconden om te winkelen, 10 seconden om te betalen. Om deze belofte na te komen, moest de 50 m² van de winkel worden uitgerust met 60 camera’s, 2.000 sensoren en kilometers kabels. De terabytes aan gegenereerde gegevens zullen naar servers worden gezonden die waarschijnlijk duizenden kilometers verderop staan, alvorens langs dezelfde weg te worden “verwerkt”. Deze onophoudelijke gegevensstromen zijn de schaduwzijde van de slimme handel. De machine vervangt de mens, maar de verborgen (milieu)kosten zijn enorm. De stroomvoorziening van serverparken is namelijk zeer energie-intensief.

Aan de andere kant kan men zich terecht afvragen of de belofte van sneller winkelen, zonder interactie met een mens, echte vooruitgang betekent. Ik heb dit hier al eerder besproken. Het geval van Carrefour Flash sterkt mij alleen maar in mijn overtuiging dat de wedloop naar technologische vooruitgang bijdraagt tot de ontmenselijking van onze samenleving. Wat schiet je ermee op om je boodschappen in 20 seconden te doen? Worden wij beter als mens als we een paar seconden besparen bij het winkelen? Ik denk het niet.

Metropolis Fritz Lang

In de film Metropolis van Fritz Lang voedt een helse machine zich met mensen.


Digitalisering verandert ons … ten goede?

De mens is een kuddedier. Het zit in zijn aard. Maar de razendsnelle digitalisering van onze samenleving brengt daar verandering in. Ik stel vast dat de technologie eerst de mensen dichter bij elkaar bracht. De ontwikkeling van de massamedia, de democratisering van het gemotoriseerde verkeer, en vervolgens de opkomst van de elektronische communicatie. De jaren negentig brachten mensen samen, fysiek en virtueel. Nu is de technologie de banden tussen mensen aan het verbreden. Onder het mom van efficiencywinst op korte termijn worden mensen er onbewust toe aangezet de interactie met hun medemens op te geven.

Bovenal kan deze efficiëntiewinst slechts een voorbijgaand concurrentievoordeel opleveren voor de bedrijven die dit beloven. De financiële kosten van technologie gaan alleen maar omlaag en binnenkort zal de 10/10 belofte de norm zijn. Net als de helse machine in Metropolis zal de technologie de mens tot slaaf maken en hem er totaal afhankelijk van maken. Dan hebben wij alleen nog onze ogen om te huilen en ons geheugen om het vluchtige beeld op te roepen van tijdgenoten die wij in het verleden passeerden.

 


Geplaatst in Innovatie.