5 mei 2023 1326 woorden, 6 min. gelezen

Villa Pinewood: het toppunt van culinaire ervaring [Podcast]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als het gaat om klantervaring, steekt één restaurant boven de rest uit: Villa Pinewood. Ik sprak in mijn podcast onlangs met chef-kok en vriend Thomas Cabrol, die onlangs een (dubbele) Michelinster ontving.  We hadden het een beetje over koken, maar […]

Als het gaat om klantervaring, steekt één restaurant boven de rest uit: Villa Pinewood. Ik sprak in mijn podcast onlangs met chef-kok en vriend Thomas Cabrol, die onlangs een (dubbele) Michelinster ontving.  We hadden het een beetje over koken, maar vooral over zijn ondernemersaanpak en marketinggeheimen. Want Villa Pinewood biedt zijn klanten een bijzondere culinaire en educatieve ervaring. Alles wordt in het werk gesteld om lokale producten, waarvan het verste slechts 65 km verderop ligt, in de kijker te zetten.

Villa Pinewood in het kort

  • De klantbeleving draait om de presentatie van producten en gerechten
  • De gerechten worden in het bijzijn van de gasten bereid, wat interactie mogelijk maakt, in tegenstelling tot een traditioneel restaurant waar de chef pas aan het einde van de maaltijd binnenkomt.
  • De 14 gasten zitten op hetzelfde tijdstip aan tafel (19.30 uur), waardoor de chef (Thomas Cabrol) dankzij de schaalvoordelen alleen in de keuken kan werken.
  • Villa Pinewood zet zich in voor locavorisme (voorkeur voor lokale producten), met producten binnen een straat van 30 km rond het restaurant (zelfs de peper!).
  • Verre specerijen worden vervangen door lokale planten om dezelfde effecten te bereiken
  • Villa Pinewood heeft een Google rating van 4,9/5 met meer dan 500 beoordelingen, een uitstekende score.

De culinaire ervaring van Villa Pinewood: ongekend

Villa Pinewood is waarschijnlijk het enige restaurant ter wereld waar klanten worden getrakteerd op een PowerPoint-projectie. Het is waarschijnlijk ook het enige restaurant waar alle klanten op hetzelfde moment moeten aankomen, anders riskeren ze de toegang te worden geweigerd. Want het concept van Villa Pinewood gaat verder dan klassieke gastronomie. U wordt uitgenodigd in het huis van Anne en Thomas Cabrol en tegelijkertijd in het theater. En als gasten die de gastheer respecteren, moet u op tijd komen. Om 19.30 uur om precies te zijn. Want iedereen gaat tegelijk zitten.

Thomas kookt voor zijn 14 gasten 4 avonden per week (woensdag t/m zaterdag, zondag t/m dinsdag gesloten). Anne is verantwoordelijk voor de wijnen, die ook in deze zaal een belangrijke rol spelen.

Villa Pinewood concept

De toonbank stelt chef Thomas Cabrol in staat om voor zijn gasten te koken.
Credits: Villa Pinewood

De originaliteit en kwaliteit van het restaurant werden onlangs beloond door de Michelin-gids, die het een rode en een groene ster toekende. Deze laatste beloont restaurants die zich inzetten voor een lokale aanpak. Maar zelfs zonder deze sterren was de Villa Pinewood-ervaring al een fenomenaal succes. Zoals bij veel trendy restaurants zijn reserveringen een maand van mogelijk geopend en Thomas vertelde me tijdens de podcast dat alle plaatsen op zaterdag in drie minuten waren bezet.

Maar laten we terugkeren naar het concept van de Pinewood Villa en het ontstaan ervan.

Villa Pinewood concept

Een creatie van chef Thomas Cabrol. Credits: Villa Pinewood


Het ontstaan van het concept achter Villa Pinewood

Het ontstaan van het concept achter Villa Pinewood gaat terug naar het levensproject en eerdere ervaringen van Anne en Thomas. Dit is het derde ondernemersproject van Thomas en het leunt qua proces en marketing sterk op de eerste twee.

Omdat Villa Pinewood vooral een project van een koppel is, moest het bedrijf kunnen draaien met slechts twee personen (Anne en Thomas), wat betekende dat er drastische operationele keuzes moesten worden gemaakt. In de podcast haalt Thomas het geval van Japanse restaurants aan waar één chef-kok voor een beperkt aantal gasten kookt zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit is de eerste inspiratiebron.

De tweede inspiratie kwam van Thomas’ vorige onderneming, de wijnbar N5. N5, in 2014 gelanceerd, had de bijzonderheid dat de maaltijden in 2 gangen werd geserveerd (om 19.30 uur en 21.30 uur). Deze opgelegde beperking bood de chef schaalvoordelen (alle gerechten van hetzelfde type werden tegelijkertijd gemaakt). Deze inspiratie vindt u terug in Pinewood Villa, waar alle gasten op hetzelfde tijdstip moeten aankomen.

De derde inspiratiebron is ProDegustation, het eerste bedrijf van Thomas. Dit bedrijf organiseerde oenologiecursussen. Opleiding was de kernactiviteit. Deze pedagogische as is in Villa Pinewood terug te vinden in de interacties tussen de gasten en de chef tijdens de proeverij en ook in de presentatie die tijdens de maaltijd op het scherm wordt uitgezonden. Dit is de derde inspiratiebron.

villa pinewood culinaire ervaring

Een zeer plantaardige creatie van chef-kok Thomas Cabrol.
Credits: Villa Pinewood


Locavorisme centraal in de culinaire ervaring

We hadden het nog niet over wat er op het bord komt. Thomas heeft door zijn eerdere ervaringen sterke fotografische vaardigheden ontwikkeld en gebruikt die om zijn creaties kracht bij te zetten. Het genot van de smaak wordt dus verdubbeld door het visuele genot, want hij heeft een echt talent ontwikkeld om zijn gerechten zeer grafisch te maken. Ik laat u oordelen op basis van de foto’s in dit artikel.

Thomas’ idee is om alleen zeer lokale producten te gebruiken. Alles komt uit een straal van 30 km rond het restaurant, behalve het zout (65 km). Om geen verre kruiden te gebruiken, heeft Thomas deze vervangen door lokale planten om dezelfde “effecten” te verkrijgen. Hij heeft ook een zes maanden durende cursus plantkunde gevolgd om zijn kennis te verdiepen en nog beter gebruik te maken van de planten van de Montagne Voire, aan de voet waarvan Villa Pinewood ligt.

Deze zoektocht naar lokale ingrediënten is voor hem ook een gelegenheid om zijn oogst op zijn Facebook-pagina te presenteren. Ik vind het een heel slimme manier om een band te creëren met zowel zijn regio als zijn gemeenschap. Het stelt hem ook in staat een discours te ontwikkelen dat gebaseerd is op transparantie, in een tijd waarin de herkomst van producten steeds moeilijker te traceren is.

Villa Pinewood beste Google-rating

Een creatie van chef-kok Thomas Cabrol. Credits: Villa Pinewood


De beste Google-rating ter wereld?

Maar houden de klanten uiteindelijk van deze culinaire ervaring? Ik denk dat het belangrijk is erop te wijzen dat dit een culinaire ervaring is in de ware zin van het woord. Geen moleculair koken of gekke experimenten in de keuken van Thomas. Het moet vooral goed… en mooi. Zijn.

De 500+ Google reviews met een gemiddelde beoordeling van 4,9/5 vormen het bewijs dat de klanttevredenheid er is. Eerlijk gezegd denk ik dat het een van de beste Google-scores is die ik in mijn leven heb gezien (in verhouding tot het aantal beoordelingen). Maar het was niet gemakkelijk. Zoals Thomas in de podcast uitlegt, moesten we accepteren dat we op tijd moesten zijn om op een bepaald tijdstip te eten, wat een echte uitdaging is in een landelijke streek in het zuidwesten van Frankrijk. Door volharding, en ook omdat de klanten van ver komen, sloeg het idee uiteindelijk aan.

Villa Pinewood: marketinganalyse

Chef Thomas Cabrol heeft een talent voor fotografie dat hij goed gebruikt om Villa Pinewood te promoten op sociale netwerken. Credits: Villa Pinewood


Villa Pinewood: marketinganalyse

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder enkele afsluitende woorden over de marketingaspecten van Villa Pinewood.

Centraal staat natuurlijk de kwaliteit van het eten. Ik blijf dit herhalen. Zonder kwaliteit kunt u geen klantentevredenheid en -loyaliteit creëren. Zodra dit essentiële element aanwezig is, kunt u beginnen met het ontwikkelen van marketingstrategieën. Er zijn tal van strategieën bij Villa Pinewood:

  • Beperkt aanbod (slechts 14 plaatsen, 4 avonden per week en reserveringen 1 maand van tevoren open) : plaatsen op zaterdag zijn in 3 minuten volgeboekt, die op vrijdag in 10 minuten.
  • Zin voor drama : het product komt op de voorgrond dankzij de interactie met de chef-kok, een pedagogie die uit eerdere ervaringen komt, en wijnen die het geheel versterken.
  • Inbound marketing : er hoeft geen reclame te worden gemaakt, want tijdschriften, eetgidsen en klanten zorgen voor de verspreiding van positieve mond-tot-mondreclame (kijk maar naar de recensies op Google).
  • Gebruik van sociale netwerken : Thomas maakt goed gebruik van Facebook en Instagram om zeer visuele (vlakke) posts te delen die perfect zijn voor dit soort verspreiding. Video’s zijn ook zeer interessant omdat ze het mogelijk maken de oorsprong van de producten te begrijpen en zo een vertrouwensrelatie met (toekomstige) klanten op te bouwen.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *