13 april 2015 809 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 8 november 2023

Verleg uw grenzen: ga voor een doctoraat

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Mijn doctoraatsavontuur loopt langzaamaan ten einde. Mijn verdediging is voorzien voor 30 juni. Ik vond het een goed idee om in mijn blog even stil te staan bij de voorbije zes jaar, tijdens dewelke ik heb gewerkt aan mijn PhD […]

Mijn doctoraatsavontuur loopt langzaamaan ten einde. Mijn verdediging is voorzien voor 30 juni. Ik vond het een goed idee om in mijn blog even stil te staan bij de voorbije zes jaar, tijdens dewelke ik heb gewerkt aan mijn PhD in marketing.

Mijn inspiratie vond ik in de blog van Laurence Dessart, ook iemand die doctoreert en die ik ontmoette aan de universiteit van Edinburgh. Laurence houdt ook een blog, bij waarin ze waardevolle tips en overwegingen over haar eigen thesis publiceert.

De eerste jaren van ronddolen

Als ik terugkijk, waren de zes eerste jaren (waarvan twee voor de doctorale opleiding) niet helemaal een rustige periode. Of toch… Ik bedenk me dat ik op sommige moment wel op mijn lauweren ging rusten en zeer inproductief was.

Maar natuurlijk werkte ik daarnaast ook wel en probeerde ik mijn vrije tijd in te delen, wat helemaal niet zo eenvoudig was. Meermaals verloor ik de moed, maar toch bekroop me nooit – echt – de zin om ermee te stoppen. Het moeilijkste aan de thesis is het alleen werken (voor hen die financieel zelfbedruipend zijn; anderen vinden een thuis bij collega’s van de onderzoekseenheid). Zichzelf motiveren is niet de gemakkelijkste taak voor een mens. Er zijn altijd wel leukere dingen te doen dan te werken: tv kijken, slapen, uitrusten…de verleidingen zijn legio.

Er zijn ook externe factoren die invloed hebben op uw werk en waarover u geen controle hebt; uw promotor verliezen is er een van; ziekte en familiale problemen zijn twee andere veel voorkomende oorzaken. Een thesis neemt zoveel tijd in beslag dat er vroeg of laat wel problemen opduiken. Het is enkel een kwestie van waarschijnlijkheid en hoe verder in het leven u staat, hoe groter het risico (vanwaar het belang om uw PhD te doen als u 25 bent, en niet op 35 zoals in mijngeval).

September 2014, het kantelpunt

Om een reden die ik nog altijd niet begrijp, was de periode na de zomervakantie 2014 bepalend. Toen ik uit vakantie terugkwam (strikt gezien na niets te hebben gedaan), besliste ik om in 2015 te eindigen. Ik dacht – foutief – dat ik nog maar één artikel moest schrijven, maar  dat was helemaal buiten de waard gerekend. Een gesprek met de promotor van het onderzoekscentrum bracht me weer met beide voeten op de grond. De regel van drie artikels telt enkel als u ze zelf schrijft. Ik was zelfs nog niet halfweg en ik moest nog minstens twee artikels schrijven, waarvan één alleen.

Daarvoor was discipline nodig; zoals nooit tevoren. Vanaf september 2014 ging de wekker dagelijks om 4 uur ‘s morgens af, zodat ik me volledig kon concentreren op mijn onderzoek, alvorens naar het werk te gaan. En het werkte. In drie maanden kon ik zelf twee artikels schrijven, en het derde is in “verwachting”.

Als ik terugkijk op de voorbije maand en terugdenk aan deze periode, komt een scène uit de film “Two for the money” in me op.

Als Al Pacino een hartaanval veinst en zich laat “afsnauwen” door Matthew McConaughey, zegt hij het volgende  (ik laat het in het Engels) :

There is no such thing as too far. You push everything as far as you can. You push, and you push, and you push until it’s not pushing back. And then you push some God damn’ more”

Met een doctoraat is het precies hetzelfde. Al u ermee begint, heeft u geen idee wat u allemaal kunt bereiken. Maar u komt er vlug achter dat grenzen verlegd kunnen worden. En dat is de belangrijkste les van een doctoraat.

Doping voor uw zelfvertrouwen (en uw geloofwaardigheid?)

Behalve de kennis die u opdoet over één welbepaald (en zeer afgebakend) onderwerp, is het grootste voordeel van een thesis dat ze  uw zelfvertrouwen enorm opkrikt, wat ook leidt tot geloofwaardigheid bij anderen.

U wordt vooreerst een expert in uw domein (in mijn geval marketing, en vooral klachtenbehandeling en klantentevredenheid). Dat is het doel van de thesis. Maar om dat niveau van deskundigheid te bereiken moet u nog vele andere vaardigheden krijgen. Dat is wat ik de secondaire effecten noem. In mijn geval is dat een grondige kennis die ik verwierf over kwalitatief onderzoek (met dank aan David Silverman, die een enorme invloed heeft gehad op mijn onderzoek, vooral omdat hij het in zijn laatste boek over mij had) en mijn vaardigheden inzake kwantitatief onderzoek. Tot zover de technische kant.

Maar een onderwerp voor een thesis vinden, hangt ook af van wat u leest. Ik heb honderden artikelen over verscheidene onderwerpen gelezen (en gedrukt): over marketing natuurlijk, maar ook over ondernemerschap, linguïstiek, psychologie, enz. En dat is wat voor mij dus het grootste voordeel van de thesis is. U verwerft een uitgebreide kennis die u in zeer verschillende situaties kunt gebruiken. Die zeer uitgebreide kennis maakt het verschil met anderen wanneer u werk zoekt of, zoals in mijn geval, uw klanten wilt overtuigen van uw professionaliteit.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *