12 augustus 2014 488 woorden, 2 min. gelezen

Uber verboden: taxi’s in Brussel blijven tot 122% duurder dan elders

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op de website van de Europese Commissie viel Neelie Kroes vandaag openlijk de Brusselse minister Brigitte Grouwels aan voor de <onbegrijpelijke gerechtelijke beslissing om Uber in Brussel te verbieden » (lees ook ons artikel van enkele dagen geleden over Djump […]

Op de website van de Europese Commissie viel Neelie Kroes vandaag openlijk de Brusselse minister Brigitte Grouwels aan voor de <onbegrijpelijke gerechtelijke beslissing om Uber in Brussel te verbieden » (lees ook ons artikel van enkele dagen geleden over Djump en Uber). Gebruikers zullen dus hoge tarieven moeten blijven betalen. Maar zijn die tarieven van de Brusselse taxi’s wel zo hoog als de meerderheid van de gebruikers het aanvoelt? Lees hier het antwoord.

Laten we beginnen met wat mevrouw Kroes wist te vertellen:

“I am outraged at the decision today by a Brussels court to ban Uber, the taxi-service app.
The court says Uber drivers should have €10,000 fines for every pick-up they attempt. Are they serious? What sort of legal system is this?
This decision is not about protecting or helping passengers – it’s about protecting a taxi cartel. The relevant Brussels Regional Minister is Brigitte Grouwels. Her title is “Mobility Minister”. Maybe it should be “anti-Mobility Minister”. She is even proud of the fact that she is stopping this innovation and protecting this cartel.
It isn’t protecting jobs Madame, it is just annoying people!”

Brusselse taxi’s bij de duurste in Europa, na Luxemburg en Nederland

Gebruikers zijn verbolgen dat ze machteloos moeten toekijken hoe minister Grouwels de concurrentie verhindert en Brusselse taxi’s beschermt. Dat is alleszins wat blijkt uit getuigenissen op het internet. Toch heeft nog nooit iemand bewezen dat de tarieven in Brussel zo hoog zijn. Maar zie hieronder het bewijs.

We hebben de tarieven van de grootste Europese steden vergeleken en het resultaat is erg duidelijk. De Brusselse taxi’s zijn tot 122% duurder dan in andere landen. Voor een afstand van 5 km zijn ze weliswaar goedkoper dan Luxemburg en Nederland.

Als we de cijfers ontleden, merken we dat taxi’s in Brussel respectievelijk 53%, 11%, 16%, 40% en 122% duurder zijn dan Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal. In Luxemburg en Nederland is het tarief respectievelijk 19% en 10% hoger (zie de grafiek hieronder).

Maar dat is wellicht logisch. Luxemburgers verdienen meer dan Belgen, niet?

De Brusselse taxigebruikers zijn het slechtste af in Europa…op de Nederlanders na

Alles wordt duidelijk wanneer u het BBP per inwoner bekijkt.
Uit de analyse blijkt dat taxi’s in Luxemburg inderdaad 19% duurder zijn; maar een Luxemburger verdient gemiddeld 56% meer dan een Belg. In Nederland zijn de tarieven 10% hoger, maar de Nederlanders zijn slechts 8% rijker.
In landen waar taxi’s goedkoper zijn dan in Brussel is het verschil nog groter. Zo betalen Fransen 35% minder dan in Brussel, maar verdienen ze maar 10% minder. In Duitsland is het zelfs omgekeerd. De mensen zijn er rijker dan in België en betalen 11% minder voor een taxi dan in Brussel.

Besluit

Op basis van het BBP per inwoner en in onze vergelijking zijn de Brusselse taxi’s bij de duurste (na Nederland). Brussel wordt echter de stad met de duurste taxi’s vanaf mei 2014 wanneer een verhoging van 11%, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, in kracht treedt.Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *