Philippe Notton is de trotse eigenaar van SiPearl, een start-up die zich in de voorhoede van het Europese digitale ecosysteem bevindt. SiPearl ontwikkelt immers de microprocessor voor de toekomstige Europese supercomputer. De inzet is kolossaal, zowel uit wetenschappelijk als uit strategisch oogpunt.
De complexiteit van het project (nieuwe processor, 6 nm ets) en de diversiteit van de O&O-locaties zijn criteria die in het voordeel van SiPearl spelen. Om de beste ingenieurs aan te trekken zijn zowel aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden als een boeiend project als dat van SiPearl nodig.
Interessant marketingidee
Een markt kan ex-nihilo worden gecreëerd door de eenvoudige wil van de supranationale macht die er een budget aan toekent. De Europese Commissie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van een supercomputer. Dankzij het budget dat voor dit project wordt uitgetrokken, heeft zich in Europa een nieuwe generatie ondernemers kunnen ontwikkelen.
Inhoud
- Hoofdstuk 1: SiPearl in 1 kencijfer
- Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee
- Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee
- Hoofdstuk 4: start
- Hoofdstuk 5: lancering
- Hoofdstuk 6: toekomst
IntoTheMinds podcasts
Hoofdstuk 1: SiPearl in 1 kencijfer
17,5 millions d’euros.
Dit bedrag komt overeen met de prijs die de start-up ontving om deel te nemen aan een innovatiewedstrijd gespecialiseerd in Europese Deep Tech-bedrijven.
Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee
Het idee voor ondernemerschap is ontstaan op lange termijn. De combinatie van Philippe’s passie voor microprocessoren, een aanbesteding van de Europese Commissie en zijn persoonlijke reis heeft geleid tot de oprichting van SiPearl.
Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee
De vraag naar computerbehoeften wordt almaar groter en de roep om steeds krachtigere microprocessoren is een fundamentele trend. Het blijft echter de vraag of een Europese start-up in staat zal zijn zich te positioneren als concurrent van de Amerikaanse en Aziatische reuzen.
De door Europa uitgeschreven aanbesteding, ondersteund met een groot budget, creëerde een de facto lokale markt en valideerde het ondernemersidee. Zoals Philippe het samenvat: het was een “no brainer”.
2019: oprichting 2020: eerste werknemers
Microprocessoren nemen meer dan 50% van de markt van halfgeleiders in, die een waarde vertegenwoordigt van meer dan 200 miljard dollar per jaar.
Hoofdstuk 4: start
De start vond plaats in het kader van de Europese aanbesteding. SiPearl werd opgericht in 2019 en de eerste werknemers werden een jaar later aangeworven. De start-up telt vandaag 75 werknemers en wil zijn personeelsbestand verdubbelen.
Waarom is een Europese supercomputer essentieel?
De vraag naar supercomputers neemt explosief toe (wetenschappelijk onderzoek, vaccins, enz.). Europa verbruikt 30% van de computercapaciteit in de wereld, maar levert slechts 5%. Er is dus een tekort en het risico bestaat dat het Europese onderzoek wordt geblokkeerd als de toegang tot buitenlandse supercomputers wordt geblokkeerd. De concurrentie is niet langer beperkt tot staten, aangezien sommige bedrijven investeren in “particuliere” supercomputers.
supercalculateurs “privés”.
Hoofdstuk 5: lancering
SiPearl bevindt zich momenteel in een opstartfase. Het aantal werknemers is in de afgelopen 12 maanden aanzienlijk toegenomen. Verwacht wordt dat het aantal werknemers tussen maart 2021 en maart 2022 zal verviervoudigen,
De huidige uitdaging voor de start-up bestaat erin de beste profielen aan te werven in een markt met een tekort aan arbeidskrachten. SiPearl heeft het geluk kandidaten verschillende interessante argumenten aan te kunnen bieden: • De ontplooiing van 4 R&D-vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Spanje geeft iedereen de mogelijkheid om de werkplek te kiezen die het best bij hem past • De technologische uitdaging van de ontwikkeling van een 6nm-microprocessor • De kans om deel te nemen aan een strategisch project voor de digitale soevereiniteit van Europa
Hoofdstuk 6: toekomst
SiPearl wil zijn microprocessor binnen het jaar en de eerste toepassingen binnen twee jaar op de markt brengen. De start-up wil ook binnen drie jaar beginnen met de ontwikkeling van de volgende generatie microprocessoren en uiteindelijk de referentie worden voor complexe digitale componenten in Europa.
Wat personeel betreft, mikt Philippe op 1.000 mensen tegen 2025, waarvan 80 tot 85% ingenieurs.
Een podcast om u te helpen uw startup te ontwikkelen
De podcast “Ondernemerschap en marketing” schetst de verschillende fasen in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen voor succes in elke fase van de ontwikkeling van de start-up te identificeren, helpen wij u oplossingen voor uw bedrijf te vinden. De podcast is verdeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen slechts een deel ervan te beluisteren door rechtstreeks de podcast te selecteren die u het meest interesseert. U vindt de videoversie van het interview ook op ons YouTube-kanaal.
Images d’illustration : shutterstock
Geplaatst in Ondernemerschap.